Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
GOSPODARSTVO
Hop trgovina (foto Grad Šibenik)

Rekli HOP pa skočili:
Zemlja s 1244 otoka dobila, eto, i prvu trgovinu s otočnim proizvodima

Hop trgovina (foto Grad Šibenik)
Hop trgovina (foto Grad Šibenik)

Hop trgovina (foto Grad Šibenik)

Hrvatska ima 1244 otoka, otočića, hridi i grebena, a od danas ima i jednu trgovinu u kojoj se prodaju proizvodi koji dolaze s otoka.

Prva i jedina (!) tzv. HOP-trgovina u Hrvatskoj, odnosno prodajni prostor udruženih proizvođača Hrvatskog otočnog proizvoda, otvorena je u Šibeniku, u Ulici kralja Tomislava 9 (Kalelarga), u nevelikom prostoru od nekih devet četvornih metara, koji je Grad Šibenik ustupio klasteru na korištenje od 3 godine.

Marljivi otočani su, čini se, imali sreće, i to zahvaljujući igrama na sreću, odnosno Hrvatskoj lutriji, koja je iz navedenog prostora odselila u nešto uvjetniji i veći prostor nedaleko odatle.

Silne godine do prve trgovine

Dakako, samo po sebi ovo je izvrsna vijest: premda dolazi nakon desetljeća uglavnom praznih priča o revitalizaciji otoka i zadržavanju otočnog stanovništva i tome slično. Srećom, otočani su se snašli sami, pa su upregli svoje kreativne potencijale i posegli za inćunima, grožđem, smokvama, lavandom, ružmarinom, kaduljom i drugim vrsnim resursima koje im nudi njihovo manje-više očuvano prirodno okruženje.
Teglice i bočice (foto Šibensko-kninska županija)

Teglice i bočice (foto Šibensko-kninska županija)

Tako su se na policama našli najrazličitiji likeri s otočnim ljekovitim biljem, aromatizirana ulja, prirodna kozmetika od otočnih zdravih suspstanci, vina sa škoja, teglice marmelada i džemova od smokava, naranača, suveniri izrađeni iz drva masline, mirišljavi začini od aromatičnog bilja i sijaset raznih, lijepo pakiranih teglica, kutijica i bočica sa svim i svačim što stiže s naših otoka…
Ipak, teško je ne primjetiti žalobnu činjenicu da su za otvaranje prve zajedničke trgovine trebale proći silne godine, umjesto da se već odavno slične nalaze u svakom našem priobalnom gradu i mjestu, na kontinentu, u europskim velegradovima te, na koncu – i na našim otocima.

Svečano otvaranje inćunima

No, kako to obično biva, svečano otvaranje trgovine vješto su iskoristili brojni političari, pročelnici, predstavnici ministarstva i brojni drugi, predvođeni gradonačelnikom Šibenika dr. Željkom Burićem i šibensko-kniskim županom Goranom Paukom. Njih dvojica, stranačke kolege iz HDZ-a, obojica su svečano otvarala trgovinicu, što je naknadno popraćeno i dvama zasebnim priopćenjima za javnost njihovih PR-službi.

 Na otvaranju se sakupilo dužnosnika(foto Šibensko-kninska županija)

– Ponosan sam: Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj koji je ustupio prostor otočnim proizvođačima. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu; u prvom dijelu ljudima Udruge hrvatski otočni proizvod i godi mi čuti da smo mi u Šibeniku, u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom, prepoznali važnost ove priče i prvi otvorili mogućnost otočanima da se predstave kroz svoje proizvode – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

‘ U malom prostoru srce je veliko’

A župan Pauk je svečano otvorio prodajni prostor kupnjom jednog otočnog proizvoda – inćuna.
– Veliko mi je zadovoljstvo što smo ustrajali u ovom projektu; pokrenuli smo razgovore s Poslovnim klasterom, s Gradom Šibenikom oko prostora, sufinancirali smo uređenje prostora, te ćemo i nadalje pomagati u razvoju otočne priče kroz promociju projekta financiranjem izrade internetske stranice – veli on.
Ipak, predsjednik Udruge Poslovni Klaster „HOP“ Ivan Nimac ipak je zahvalio i onima koji u svemu tome imaju najveće zasluge – otočanima.
– Zahvaljujem otočanima na odluci da na svom otoku ostanu i stvaraju. U ovom malom prostoru srce je veliko; zato hvala svima koji su sudjelovali u ovako bitnom i dugotrajnom koraku za preživljavanje svih onih koji žive na otocima. Ovo je sretan trenutak za nas, sanjali smo ga 7 godina… – ustvrdio je šef HOP-a Nimac.
Prostor nije velik, ali  je bar prvi (foto Šibensko-kninska županija)

Prostor nije velik, ali je bar prvi (foto Šibensko-kninska županija)

Skoči, pa reci: HOP

Kako je rečeno, HOP je 2014. godine imao 182 proizvođača sa 517 proizvoda sa 20 otoka i poluotoka Pelješca koji su dobili oznaku HOP-a, a tu je i 12 proizvođača sa područja Šibensko-kninske županije.
Inače, Grad Šibenik je dakle ustupio svoj prostor na tri godine, a županija je, kažu, sufinancirala uređenje poslovnog prostora iznosom od 62,4 tisuće kuna, a dodijelit će i još 7,3 tisuća kuna za subvencioniranje izrade web stranice, koju još uvijek, na žalost, nemaju.
Eto, otočani se trebaju ufati kako se buduće neće reći ‘HOP’ prije nego li se skoči, te kako se sljedeće trgovine neće otvarati sličnim tempom, što bi značilo da bi se druga otvorila 2022. godine, a deseta po redu – 2085. godine.

neimenovano

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI