Neovisni novinarski portal
1.11.2020.
EKOLOGIJA
Posljednji let bezimenog krapanjskog galeba – visine tek čekaju ćuka Šimu i sokolicu Tonu

Posljednji let bezimenog krapanjskog galeba – visine tek čekaju ćuka Šimu i sokolicu Tonu

Renđeri Hrvoje Zekanović i

Renđeri Hrvoje Zekanović i

Sokolarski centar u Dubravi kraj Šibenika nije uspio spasiti bezimenog galeba kojeg su čuvari prirode danas pronašli ranjenog na otoku Krapnju. Ćuk Šime i vjetruša Tona bili su bolje sreće.

Nesretnu pticu slomljena krila pronašli su svojoj redovitoj ophodnji čuvari prirode Javne Ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima Šibensko – kninske županije Hrvoje Zekanović i Marko Plenča Mudrić. Uzimali su uzorke mora kada su ugledali ranjenog galeba. Kriještio je otimao se, ali su ga uspjeli utrpati u kutiju u kojoj su ga dopremili u Sokolarski centar u Dubravi kraj Šibenika. Voditelj centra Emilio Menđušić krenuo je Zekanoviću i Mudrću objašnjavati da se njegova ustanova ne bavi galebovima, već isključivo pticama grabljivicama, ali je ipak uzeo pticu u ordinaciju da vidi može li joj pomoći.

Emilio Menđušić

Voditelj Sokolarskog centra Emilio Menđušić i sokolar Stipe Klisović pregledavaju ranjenog galeba (Foto: Tris/H. Pavić)

– Nesretna ptica nema nikakve šanse. Ima otvoreni prijelom lijeve nadlaktice koji je star već tjedan dana, tako da krilo ne može biti spašeno. Uz najbolju volju i kirurge ne bi joj mogla pomoći ni najbolja specijalizirana klinika – rekao je nakon pregleda Menđušić.

Sokolarski centar, kao ovlaštena ustanova Ministarstva zaštite okoliša i prirode,  liječi i čuva zaštićene ptice grabljivice koje građani pronađu u prirodi, ali nerijetko se događa da netko donese galeba, vrapca, čiopu ili neku drugu ‘manje plemenitu’ pticu. I bez tih ‘nezaštićenih’ letača kavezi Centra i ambulanta  su ovih dana prebukirani i sokolari imaju pune ruke posla. U samo tjedan dana građani i turisti ovdje su donijeli čak 25 ptica, kojima sokolari i veterinari Centra pokušavaju pomoći. Istovremeno kad i galeb s Krapnja, u Centar je iz Skradina stigao mladi ćuk. Donijeli su ga u plastičnoj kutiji od sladoleda, koju su obložili salvetom da malom ptiću bude ugodnije.

šime

Mladi ćuk Šime na ruci starog sokolara (Foto: H. Pavić)

– Riječ je o vrlo mladoj ptici kojoj je prvi let neslavno završio padom na tlo. Da ga građani nisu donijeli, najvjerojatnije bi ga pojela mačka, rastrgao bi ga pas ili bi pregazilo neko vozilo. Mi ćemo ga nekoliko tjedana hraniti i kad dovoljno ojača pustiti u prirodu – rekao nam je Menđušić.
U ovo doba godine uobičajeno Centar je uobičajeno pun mladih ptica koje stradaju na svom prvom letu. Od takvog pada oporavlja se i mladi sokol – vjetruša kliktavka, koja je 5. srpnja ovdje donesena iz Raštana. Tada je bila stara jedva dva tjedna i sokolari su joj nadjenuli ime Tona. Uspješno se oporavlja i za koji dan će biti puštena u prirodu. Bezimeni krapanjski galeb će, na žalost, za koji dan uginuti.

Tona

Vjetruša kliktavka Tona – za koji dan će poletjeti u slobodu (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI