Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
SCENA
Mostar Sevdah Reunion u Šibeniku: ‘Ovo je muzika!’

Mostar Sevdah Reunion u Šibeniku:
‘Ovo je muzika!’

Sinoć je počeo 9. OFF jazz & blues festival u Šibeniku.

Mostar Sevdah Reunion na pozornici OFF-a (Foto: Regina Koštan)

Mostar Sevdah Reunion na pozornici OFF-a (Foto: Regina Koštan)

Prva večer devetog OFF jazz & blues festivala dokazala je istinitost teze da Šibenčani OFF smatraju “svojim”. U gradu gdje jazz kultura nikada zaživjela izvan četiri zida rijetkih glazbenih sladokusaca, više stotina ljudi koji su jučer došli pogledati nastup Jazziane Croatice, standardnog jazz kvarteta, može se protumačiti na nekoliko načina. OFF je u dosadašnjih osam godina stvorio i odgojio jazz i blues publiku. Nadalje, pad u kvaliteti izvođača nije se dogodio ni blizu, naprotiv – line-up je ove godine vjerojatno najinteresantniji do sada. A ambijent, kvaliteta zvuka i vizualni dojam su već klasične vrline OFF-a.
Jazziana Croatica sastav je našeg čuvenog bubnjara Borne Šercara, u kojem su sve svoje znanje sinoć pokazali Vojkan Jocić na saksofonu, Zvjezdan Ružić na klavijaturama i Tihomir Hojsak na kontrabasu. Razloga za aplauze bilo je napretek, za užitak još i više, sjeli vi u stolicu na OFF-u s reputacijom glazbenog znalca ili znatiželjnog turista. Bravure, nesputana dinamika koncerta i članovi benda koji jedni drugima na pozornici čitaju misli, ponajbolje je od hrvatskog jazza što se ovog trenutka može dobiti.
Jazziana Croatica na OFF-u (Foto: Regina Koštan)

Jazziana Croatica na OFF-u (Foto: Regina Koštan)

Kao što je džezistički pristup sevdahu, u izvedbi mostar Sevdah Reuniona, najbolje što se od bosanskih tradicionala može dobiti, ali na europskoj razini. Pod budnim okom osnivača, menadžera, producenta i ton-majstora Dragog Šestića, MSR su sinoć na OFF-u nastavili priču koju su na istom festivalu započeli Damir Imamović i Amira Medunjanin. Sastav čiji članovi žive u različitim zemljama, jučer je pred šibenskom publikom imao ustvari probu, kad su se, eto, već svi konačno okupili na istom mjestu. “To je muzika, to je sviranje”, rekli su nam jutros članovi benda dok su ispijali kavu, objašnjavajući da se ne moraju “tražiti” na sceni, osjećaju se i razumiju, toliko da “jedan mol mogu držati po 45 minuta”.
Takva sinergija je MSR sinoć nagnala da publiku tjeraju od suza do ekstaze. Violina koja se probija iz melankolije i podigne izvedbu do instrumentalne katarze, okupirala je sva čula prisutnih gotovo dva sata.
Večeras su na OFF-u Matija Dedić u kombinaciji s vibrafonistom Šimunom Matišićem, te Rosenberg Trio na čelu s Stochelom Rosenbergom, ponajboljim svjetskim gypsy swing gitaristom.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI