Neovisni novinarski portal
20.9.2020.
EKOLOGIJA / SCENA
Manu Chao – borac za Jadran: Usred koncerta zapjevalo se – More, more…

Manu Chao – borac za Jadran:
Usred koncerta zapjevalo se – More, more…

Trenutak na pozornici i Manu Chao s majicom S.O.S za Jadran (foto Nevio Smajić)

manu sos

Manu Chao i njegova La Ventura, zajedno s aktivistima S.O.S. za Jadran priuštili su na sinoćnjem koncertu u Zadru svoj publici i svima koji se brinu za Jadransko more izuzetne i dirljive trenutke, kojima je prisustvovao i Tris.

U jednom času, negdje na pola koncerta, usred furioznog nastupa koji u pravilu bez prekida traje dva i pol ili više sati, Manu i La Ventura su se iznenada povukli i prepustili pozornicu aktivistima koalicije udruga koji se bore protiv namjere bušenja Jadrana radi nafte, a koji su smjesta raširili višemetarski transparent na kojem je pisalo: S.O.S za Jadran. Pored njega držali su još jednu oveću zastavu na kojoj je bio poznati simbol prekrižene naftne platforme

‘Nećete bušiti! Nećete bušiti!’

Nećete bušiti! Nećete bušiti… – počelo se skandirati negdje po sredini mnoštva gledatelja, a negdje iz pozadine neka skupina je uzvikivala: Ne damo Jadran… Ne damo Jadran…
manu sos
U publici je smjesta nastalo oduševljenje: u jednom trenutku su gotovo svi gledatelji, a neke procjene kažu kako ih je bilo preko 17 tisuća, euforično podigli ruke visoko u zrak, razgaljeni događajem na pozornici. Nakon par riječi, s pozornice se potom začula legendarna pjesma More grupe More i Meri Cetinić, koja je postala svojevrsna himna otpora protiv namjera naftaških kompanija da veći dio Jadrana pretvore u bušotine…

More, more… i deseci tisuća ruku u zraku

Nakon toga brojna publika, od prvog do zadnjeg reda, svi na okolnim tribinama kao i oni koji su koncert gledali preko ograde, zapjevali su More, more… usred koncerta Manu Chaoa.
Uistinu je to bio trenutak koji će se pamtiti, ali i veliki podstrek naporima aktivista koji već mjesecima dižu glas protiv zloslutnih namjera vladajućih struktura i naftnih korporacija.
manu sos

Manu Chao s majicom – foto Nevio Smajić

 

I danas se na društvenim mrežama mnogi zahvaljuju Manu Chaou na tom činu, osebujnom umjetniku koji snažno izražava svoje protivljenje prevladavajućim negativnim politikama u svijetu, te daje podršku brojnim pokretima koji se zalažu za ekologiju i očuvanje prirode na planetu.
Valja se zahvaliti i organizatorima koncerta koji su svojim posredovanjem omogućili da se to desi, kao i upornosti i aktivista koji su planirali ovaj događaj, počev s Lukom Barbićem iz TBF-a i drugima koji su se popeli na pozornicu.

Sljedeća postaja: nada

– Hvala Manu Chao!!! Ogromna količina podrške i pozitivne energije nam je sinoć stigla iz Zadra!!! – poručuju iz koalicije S.O.S za Jadran.
A mi se zahvaljujemo S.O.S.-u za Jadran i Neviju Smajiću na fotografijama snimljenim u trenutku nastupa aktivista na pozornici, budući da one koji smo načinili mi, zbog opće euforije i više desetaka tisuća podignutih ruku u zraku, baš i nisu ispale najbolje.
Próxima Estación: Esperanza – zovu se pjesma i album Manu Chaoa, u prijevodu: Sljedeća postaja: nada.
Treba se nadati kako su poruku iz Zadra shvatili i oni kojima je zadaća donositi važne i ispravne odluke za Hrvatsku i njezine buduće generacije.
I  – hvala, Manu Chao.
Transparent na pozornici - foto TRIS

Transparent na pozornici – foto TRIS

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI