Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA
Makedonija odlučila: Gruevski se povlači, prijevremeni izbori u travnju

Makedonija odlučila:
Gruevski se povlači, prijevremeni izbori u travnju

 Premijer Gruevski mora se povući najkasnije do Nove godine, a nova prijelazna vlada otpočela bi s radom 15. siječnja, sa mandatom da organizira demokratske izbore koncem travnja 2016. Opozicija se vraća u Parlament i institucije sustava već u rujnu, s time što dobija dva ministarska mjesta (uključujući unutarnje poslove) i nekoliko pozicija zamjenika ministara. Formalno, novog premijera na čelu prijelazne vlade predlaže VMRO-DPMNE, a to mora biti partijski neutralna ličnost koja nije do sada kompromitirana i spominjana u bilo kom kontekstu  “bombi” Zorana Zaeva.

Piše: Milena Georgievska

Makedonska kriza koja mjesecima pritišće i drži u neizvjesnosti građane svih socijalnih i političkih provinijencija kasno sinoć (noć između 15. i 16. srpnja) je dobila epilog. Pregnantni višemjesečni proces je konačno, nakon neviđenih pritisaka medijatora iz EU, pa i funkcionara američkog State Departmenta, rezultirao dogovorom opozicije i vlade Nikole Gruevskog. Što je zapravo odlučeno?

Premijer Gruevski mora se povući najkasnije do Nove godine, a nova prelazna vlada otpočela bi s radom 15. siječnja, sa mandatom da organizira demokratske izbore koncem travnja. Opozicija se vraća u Parlament i institucije sustava već u rujnu, s time što dobija dva ministarska mjesta (uključujući unutarnje poslove) i nekoliko zamjenika ministara. Formalno, novog premijera na čelu prijelazne vlade predlaže VMRO-DPMNE, a to mora biti partijski neutralna ličnost koja nije do sada kompromitirana i spominjana u bilo kom kontekstu  “bombi” Zorana Zaeva. Dogovoreno je i postavljanje novog javnog tužitelja koji bi morao ispitati sadržaj prisluškivanih materijala koji teško kompromitiraju aktualnu vlast i artikulirati normativno- pravnu proceduru kojom bi bili sankcionirani svi oni koji su involvirani u korupciju, izborne krađe, manipuliranje medijima, kupnju glasova i punjenje glasačkih kutija…

  Očekivanja

 Hoće li učinak dokumenta opravdati očekivanja?

Glavni medijator Johannes Hahn, vidno umoran i neispavan, izjavio je u ranim jutarnjim satima nakon maratonskih pregovora da je optimist i da smatra da nitko nije poražen. Po njemu, pobjedila je Makedonija. Da nije baš tako, promptno su pokazali lider opozicije Zoran Zaev i premijer Gruevski, koji su u svojim ranojutarnjim obraćanjima za predstavnike medija epilog i dogovor predstavili ne samo kao uspjeh, već i kao trijumf svojih partija i svojih političkih opcija.

Promatrači i dio javnosti smatraju da dogovor ima karakter klasičnog kompromisa, što bi trebalo značiti da su i jedna i druga strana učinile značajne ustupke odričući se maksimalističkih zahtjeva, i da u konačnici, obje strane moraju biti nezadovoljne kao u svakom dobrom kompromisu.

Među drugima, reagirali su i analitičari i politički komentatori koji ukazuju da će 14.svibanj imati posebno značenje u novijoj političkoj povjesti Makedonije, tim više što prije samo nekoliko mjeseci nitko ne bi povjerovao da će Gruevski pristati da demisionira sa premijerskog položaja, prihvati nove prijevremene izbore i dozvoli opozicijskim ministrima da se priključe prijelaznoj vladi koju je također sa indignacijom odbacivao.

-Veselimo se jučerašnjem dogovoru zato što je snažan osnov za povratak države u ruke građana. Budući da je partizirana država građanima bila ukradena svih ovih godina, imamo lijepu šansu da je ponovo vratimo građanima, izjavio je opozicijski lider i predsjednik SDSM-a, Zoran Zaev.

On je dodao da su zadovoljni s postignutim dogovorom, jer su dobili ono što su tražili. Podsjetio je da su glavni zahtjevi bili ostavka premijera Gruevskog, prijelazna vlada i prijevremeni izbori. Ovim dogovorom, de facto, sva tri zahtjeva su ispunjena.

 Opet ćemo pobijediti na izborima!

 S druge strane, premijer Gruevski, u svom maniru, obračajući se nakon postignutog dogovora, trijumfalno je izjavio da je politička kriza u Makedoniji riješena.

-Uvjeren sam da će nam većina građana u travnju, na prijevremenim izborima dati presudnu podršku i da će to biti naša povijesna pobjeda. Naše građane nikada nismo iznjevjerili i oni su duboko svjesni da sam ja na čelu tima koji nosi napredak i uspjeh za Makedoniju, koji nosi nova radna mjesta, nove investicije, uvećane mirovine i plaće i sjajnu euro-atlansku perspektivu, rekao je Gruevski.

Ovom, kako mediji ocjenjuju povijesnom dogovoru, u svojstvu medijatora i pomagača, nazočili su pored Hahna i europarlamentarci Ivo Vajgl,  Richard Howitt i Eduard Kukan, kao i američki ambasador u Skoplju, Jass Baily i euroambasador Aivo Orav. S makedonske strane, pored Gruevskog i Zaeva, prisutni su bili Ali Ahmeti i Menduh Tači, kao lideri največih albanskih stranki u Makedoniji.

Kao pravna i institucionalna baza dogovora korišten je dokument koji su 2. lipnja ove godine u nazočnosti Hahna i Bailya potpisali Zaev i Gruevski, kojim su se  makedonski lideri obvezali da u najkraćem mogućem roku pronađu rješenje u korist države Makedonije i njenog naroda.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI