Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
KOMENTARI / KRONIKA 112
Z. Mamić (foto HTV)

Lopta je okrugla:
Nogometna braća Z & Z će ljetovati u pritvoru, umjesto na jahtama

Z. Mamić (foto HTV)
Z. Mamić (foto HTV)

Z. Mamić (foto HTV)

Nogometna braća Mamići, čini se, špicu ljetne sezone neće provesti na jahtama uz jastoge i pjenušava vina. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Erna Dražančić odredila Z. Mamiću i Z. Mamiću istražni zatvor u trajanju od najmanje 30 dana, te su smješteni u nevelike ćelije zatvora u Remetincu. Kako se doznaje, odbijen im je zahtjev da polože jamčevine od po 20 milijuna kuna (u vidu zaloga na dijelu mnogobrojnih nekretnina) i odu kućama ili na ljetovanje.

– Sutkinja istrage prihvatila je prijedlog USKOK-a i odredila istražni zatvor za Zdravka Mamića zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a za Zorana Mamića zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Istražni zatvor se ne može zamijeniti nikakvog blažom mjerom u vidu jamstva ili mjera opreza – rekao je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.
Dakako, smjesta su se javili iz carstva Mamića, nogometnog kluba Dinamo, priopćenjem na internetskoj stranici, u maniri vrhunskih pravnika i odvjetnika:

Nedovoljno sveta svetinja

Radi se o neutemeljenoj i čudnoj odluci jer se Zdravka i Zorana Mamića tereti za djela koja su se dogodila prije više godina pa je zaista bespredmetno razgovarati o bilo kakvom mogućem utjecaju na svjedoke. Ipak, teško je reći da su odluka suda i zahtjev USKOK-a bili iznenađenje. O svemu ostalome te sljedećim koracima klub će izvijestiti putem službene stranice tijekom današnjeg dana.
Inače, Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović i porezni službenik Milan Pernar već su u od ranije u istražnom zatvoru na mjesec dana, a svu četvoricu zajedno se sumnjiči kako su u posljednjih šest godina utajili oko čudesnih 130 milijuna kuna. Spomenimo i kako se Zoran Mamić tereti kako je sebi i obitelji pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 52 milijuna kuna, a braco Zdravko se zadovoljio s nešto skromnijih 38 milijuna kuna.
S obzirom na podatke istražitelja, čini se kako im u dovoljnoj mjeri nije bilo sveto ni ‘sveto ime Dinamo’, odnosno nogometni klub Dinamo, za kojeg patetično i papagajski godinama govore kako im je ‘svetinja’. ‘Svetinju’ su navodno oštetili za oko 118 milijuna kuna, a naš hrvatski državni proračun su ti vrli domoljubi, kakvima se na karakteristično iritantan način predstavljaju, oštetili za više od 12 milijuna, jer su nekim slučajem ‘zaboravili’ obračunavati i plaćati porez.
No u to se javio nezaobilazni Čedo Prodanović, odvjetnički superstar i branič trenera Zorana Mamića, koji se ovoga puta prigodno poslužio retorikom sportskih komentatora iz susjedne Srbije.

Promašaj ‘celog fudbala’, lopta je okrugla

– Iznos kojim se barata, novčane štete NK Dinamo, apsolutno je promašen. On je rezultat pogrešnog iščitavanja poslovne dokumentacije i načina poslovanja oko transfera igrača u nogometu. Dakle, uz malo dobre volje da se propitalo, da se gledalo ne bi se promašio ceo fudbal, što se kaže – reče Prodanović pred zgradom USKOK-a.
Njegova kolegica i odvjetnica drugoga brata, Jadranka Sloković, izjavila je da je optužnica rezultat nepoznavanja propisa koji se odnose na transfer igrača. Sudeći prema riječima gospođe Sloković, istražitelji kriminala u nogometnim transferima bi trebali imati najmanje 5 godina radnog iskustva u nogometnom menadžmentu, pa bi se tek onda mogli pozabaviti nogometnim transferiranjem. Valjda standardna matematika ne vrijedi za preprodaju ljudi, odnosno nogometaša.
– To je velika manipulacija s određenim činjenicima. To su napravili ljudi koji se nikada nisu bavili transferima. Neistinite su tvrdnje da su određenni ugovori lažirani. Dokazat ćemo da je sve to netočno. Doista ima manipulacija koje proizlaze iz malicioznog tumačenja procesa, a s druge strane ima političke namjere očito da se eliminira Zdravka i Zorana Mamića – ustvrdila je Sloković.
Dakle tako, odvjetnica kaže kako je kriva politika, a ne pomamama Mamićevih za novcem, kako proizlazi iz navoda USKOK-a.
S obzirom da se, prema ocijeni mnogih građana Hrvatske, mediji isuviše bave slučajem Mamići, što je rezuliralo time da je notornom psovaču Zdravku Mamiću dat termin za prostački show u elitnom terminu državne televizije, s ovom rečenicom zaključujemo tekst o braći Z & Z, te sportskokomentatorskom poštapalicom: lopta je okrugla.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI