Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
SCENA
Let 3 na Regiusu

Let 3 na Regiusu:
Idealan trenutak za povratak muzici!

Let 3 na Regiusu

Drugog dana 5. Regius festivala u Šibeniku, na pristaništu bivše tvornice TEF, nastupili su Debeli precjednik, Sopot, Repetitor i Let 3. Pogledali smo cijeli Let 3 i pola Repetitora…

Let 3 na Regiusu

Let 3 na Regiusu

Kad je objavljen album „Bombardiranje Srbije i Čačka“, Regius festival još se nije izlegao iz jaja, pričekat će još pet godina do prvog ukazanja. Članovi beogradskog Repetitora tek su se upoznali i sramežljivo počeli razmišljati o osnivanju benda. MDF je obilježavao polujubilarni 45. rođendan, a na pristanište svježe ugasle tvornice TEF noga prosječnog Šibenčanina još nije ugazila. Račan je upravo izgubio vlast, Sanader je tek zasjeo na tron, krediti u švicarcima još se nisu počeli dijeliti, a EU je bila još nedosanjani san.
Tih je dana, dakle, objavljen posljednji album Leta 3. Punih deset godina Mrle i Prlja publici prodaju „Bombardiranje“, taj kolosalan komad trasha, album kojim su konačno prelomili vlastite dvojbe hoće li biti „obična“ rock grupa ili vizualna atrakcija na rubu provokacije. Parodiranje ovdašnjeg primitivizma u međuvremenu je postalo passe, ruganje s kulturološkim poniranjem naroda i narodnosti Dubioza kolektiv dovela je do točke kada takve bendove više nitko ne smatra ozbiljnim rock and roll čimbenicima, a i nova je publika stasala, ona kojoj prvobitni koncept grupa poput Let 3 više i nije baš najjasniji.
Letu 3 pod hitno treba novi album. Sudeći prema raspoloženjima publike na njihovim koncertima posljednjih godina, Letu 3 treba poletan, pjevan i konkretan album. Između svih tih „Alam iđazi“, „Mala soba“, „Mamne baneta“ i ostalih frankeštajnovskih komada s „Bombardiranja“, sinoć su na Regiusu kao melen za uši zazvučale „Pokvarena žena“, „Ne trebam te“, „El Desperado“ i „Fuck Famiglia“, suvisle pankoidne himne s prva dva epohalna albuma. Let 3 nisu zaboravili svirati niti napisati pjesmu, samo su u hvalevrijednoj i očajničkoj viziji da ne postanu dosadni sebi i drugima, usput negdje zaboravili muziku.
Let 3 na Regiusu

Let 3 na Regiusu

Novi album je sinoć u Šibeniku najavljen singlom „Gladni“, a boljeg trenutka za objavljivanje od ovog nema – kad se mladež HDZ-a pobuni protiv tvoje “nepodobnosti”, vrijeme je za diskografski blitzkrieg. „Slučaj Leta 3“ koji je isfabriciran nedavno u Sisku, podigao je i u Šibeniku tenzije uoči Regiusa. Nekoliko stotina ljudi iz inata je, koliko i zbog fanovskim razloga, došlo na koncert, a toliku gužvu pred pozornicom Regius nije vidio zadnjih barem dvije godine. Kumovalo je tome i konačno preseljenje festivala s Jadrije u grad, kao i puno bolji termin održavanja.
Reporteri TRIS-a upali su na Regius točno na polovici koncerta Repetitora, tog podmlatka Partibrejskersa i Discipline kičme, koji i dalje bučno, sirovo i s nekoliko repetitivnih slogova, krče alternativni put ka regionalnoj atrakciji broj jedan.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI