Neovisni novinarski portal
22.1.2022.
SCENA
Lambchop u Šibeniku

Lambchop u Šibeniku:
Slatki oproštaj od Terranea

Lambchop u Šibeniku

U sklopu programa ‘Terraneo Summer Break’, sinoć je na tvrđavi sv. Mihovila nastupio čuveni američki bend Lambchop.

Lambchop u Šibeniku

Lambchop u Šibeniku

Bila je to jedna od onih večeri kad se sve poklopi. Publike pristojan broj, zidovi tvrđave oslikani, ozvučenje podnošljivo, noć ugodna, bend na pozornici jedan od velikih.
Lambchop u Šibeniku možda jest ostvarenje sna za otprilike 13 fanova u gradu, no reputacija, a i činjenica da nastupaju „pod zaštitom“ Terranea, priskrbila im je dovoljno popunjenih stolica na tvrđavi sv. Mihovila, dovoljno za topao i glasan feedback s tribina.
Velikani iz razdoblja kada se americana još nazivala americanom, a ne alternativnim countryjem ili – nedajbože – indie popom, sinoć su u Šibeniku, na posljednjem koncertu turneje, promovirali album „Mr. M“. Možda zbog ambijenta, morskog zraka ili činjenice da danas lete doma, u rodni Nashville, Lambchop predvođen Kurtom Wagnerom predstavio se u kudikamo opuštenijem i poletnijem izdanju, nego prije devet godina u zagrebačkoj Tvornici na promociji jednog od ključnih albuma, dvostrukog „Aw Cmon/No You Cmon“, kada ih je ovaj potpisnik zadnjih put gledao.
Poredani u polukrug, točno ispod (za tu priliku) potpuno neprikladnog marketinškog natpisa „#veselo“, Lambchop su u devedeset minuta nudili svoju dobro poznatu razrađenu melankoliju, čija se draž krije u skrivenim instrumentalnim detaljima. Balansirajući na rubu mračne lirske provalije, promukli Wagner pribranog slušatelja svaki put, bez iznimke, dovede u stanje koje su – trudeći se naći točan opis tog slatkog unutarnjeg izgaranja pri slušanju Lambchopa – glazbeni kritičari nazvali „muzičkim postkoitalnim blaženstvom“.
Lambchop je upravo to; bend koji nikad ne dovodi do esktaze, već nudi mir brdovitog Tennesseeja i mističnost svemira. Do ispunjenja takve pretenciozne misije dolaze jednostavnošću, razvučenim glazbenim slikama, lijenim prebiranjem po žicama, naizgled neambicioznim aranžmanima i nenapadnom duhovitošću koja se provlači od početka do kraja koncerta. Kraja, koji je ovoga puta bio začinjen Bowiejevom “Young Americans”.
Lambchop je sinoć peti put nastupio u Hrvatskoj, a prvi put u Šibeniku (osim gitarista Williama Tylera koji je lani imao solo koncert u Azimutu), učinivši odumiranje Terranea barem malo podnošljivijim…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI