Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
KRONIKA 112
Milan Bandić na nekadašnjem predizbornom plakatu (foto Facebook)

Idemo delati… šest stotina nadstrešnica:
USKOK optužio zagrebačkog pročelnika Jelavića i još četvero

Milan Bandić na nekadašnjem predizbornom plakatu (foto Facebook)

 

Milan Bandić na predizbornom plakatu

Milan Bandić na predizbornom plakatu (ilustracija)

– Idemo delati… – znao je reći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, no pritom vjerojatno ta poruka nije bila upućena istražiteljima USKOK-a.  Svejedno, USKOK je danas podigao optužnicu protiv Davora Jelavića, bivšeg pročelnika  Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu, njegove pomoćnice Vesne Lubine, Petra Gavrilovića i još dvoje okrivljenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti te zbog pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Ukratko, skupina se optužuje za namještanje  poslova  izrade 600 nadstrešnica za tramvajska i autobusna stajališta, čime su Grad Zagreb oštetili za najmanje 6 milijuna kuna, ali i druga nedjela (plaćanje neobavljenih radova itd.).

U nastavku evo i USKOK-ova priopćenja:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petero hrvatskih državljana D. J. (1947.), V. L. (1960.), P. G. (1953.), M. S. (1964.), A. F. (1952.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (8. 7. 2015.)
Optužnicom se I. okr., pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, II. okr., pomoćnici okrivljenog pročelnika zaduženoj za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture, i IV. okr., nadzornom inženjeru, stavlja na teret da su, od ožujka do rujna 2009. godine, nakon što je Grad Zagreb s jednim društvom zaključio ugovor o gradnji temelja za 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, sukladno dogovoru i na traženje III. okr. odgovorne osobe navedenog društva, u namjeri da tom društvu pribave veliku nepripadnu imovinsku korist, poduzimali radnje radi odobravanja i plaćanja pripremnih radova, čišćenja gradilišta te nabave i postavljanja prometnih znakova kao vantroškovničkih radova iako navedeni radovi to nisu bili, a nisu bili u potpunosti ni izvedeni, te ih Grad nije bio dužan platiti. Naime, iako su znali da su navedeni radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom, I. okr. i II. okr. su dali suglasnost za navedeno nakon čega je III. okr., sukladno dogovorenom, ispostavio privremenu situaciju i okončanu situaciju u kojima je te radove obračunao kao vantroškovničke. Potom su IV. okr. i II. okr. ovjerili ispostavljene situacije nakon čega je I. okr. naložio njihovo plaćanje čime je, na štetu Grada Zagreba, društvu III. okrivljenika pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od 5.187.000,00 kuna bez PDV-a.
Čelnik i tramvajsko stajalište - ilustracija - foto: Grad Zagreb

Čelnik i tramvajsko stajalište – ilustracija – foto: Grad Zagreb

Osim navedenog, optužnicom se I. okr. i II. okr. stavlja na teret da su se, na traženje V. okr., odgovorne osobe jednog trgovačkog društva u kojem je I. okr. član Nadzornog odbora, od srpnja 2008. do prosinca 2009. godine, u namjeri da tom društvu pribave veliku nepripadnu imovinsku korist, dogovorili kako će, bez obzira na druge ponuditelje, osigurati da posao izrade i montaže 600 nadstrešnica dobije navedeno društvo. U cilju realizacije navedenog, I. okr. i II. okr. su postupali protivno Zakonu o javnoj nabavi poduzimajući radnje kojima su, u cilju pogodovanja navedenom društvu, onemogućili druge zainteresirane ponuditelje u davanja ponude, čime su onemogućili Grad Zagreb da za posao izrade i montaže nadstrešnica odabere najpovoljnijeg ponuditelja. Tako su I. okr. i II. okr. s društvom V. okr., bez obzira što ponuda njegovog društva nije ispunjavala obvezujuće uvjete nadmetanja, sklopili ugovor o nabavi i montaži 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima, čime su tom društvu pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 1.538.168,86 kuna bez PDV-a, a Grad Zagreb, na ime razlike između stvarnog i naplaćenog utroška materijala i radova potrebnih za izradu isporučenih nadstrešnica te razlike u cijeni između prihvaćene zamjene materijala, oštetili za 6.058.328,43 kune bez PDV-a.

Ilegalno mijenjali GUP

Inače, prije tri tjedna je USKOK podigao optužnicu i zbog ilegalnih izmjena prostorno-planske dokumentacije i povećanja vrijednosti zemljišta kojima je privatnim tvrtkama pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna. Tada  je USKOK podignuo optužnicu protiv osmero osoba, od kojih je šestero obnašalo ili još uvijek obnaša važne funkcije u Zagrebu, a svi odreda su ‘ljudi od povjerenja’  zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Među njima je također Davor Jelavić, a osim njega su zbog zloporaba položaja i ovlasti i poticanja na nezakonitosti, te krivotvorenja isprava optuženi su Željko Horvat, Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek, Vidoje Bulum i Greta Augustinović Pavičić, a uz njih su optuženi investitor i odgovorna osoba u trgovačkim društvima kojima je protuzakonito pribavljena korist.
Idemo delati… – znao je reći šef većine optuženih Milan Bandić.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI