Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
Hrvatska predsjednica u Kninu: ‘Proslava Oluje pokazat će lice tolerantne, uključive Hrvatske’

Hrvatska predsjednica u Kninu:
‘Proslava Oluje pokazat će lice tolerantne, uključive Hrvatske’

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je obilazila kninski tvrđavu u društvu gradonačelnice Josipe Rimac i župana Gorana Pauka (Foto: H. Pavić)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je obilazila kninski tvrđavu u društvu gradonačelnice Josipe Rimac i župana Gorana Pauka (Foto: H. Pavić)

Kako teku pripreme za proslavu 20. obljetnice Oluje u Kninu u ponedjeljak je došla provjeriti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je s gradonačelnicom Josipom Rimac i njenim suradnicima, te predstavnicima braniteljskih udruga na mjestu događaja dogovarala detalje oko ovogodišnje proslave.

Predsjednica je obilazila kninska gradilišta, među kojima i Muzej Oluje i spomenik dr. Franji Tuđmanu na tvrđavi, te Crkvu Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, gdje je razgovarala i s radnicima koji izvode radove.

– Jako dobro teku pripreme, zadovoljna sam. Kao što znate, moj stav je da sve gradove i sva mjesta u Hrvatskoj treba posjećivati tijekom cijele godine, a ne samo u dane obilježavanja velikih obljetnica, pa sam danas u Kninu došla vidjeti kakvo je raspoloženje, kako grad živi, ali isto tako kako teku projekti, izgradnja i planovi za proslavu jednog od najvećih dana u hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja – rekla je predsjednica u izjavi novinarima.

‘I Srbi će sudjelovati u proslavi Oluje’

Naglasila  je kako će proslava u Kninu biti proslava pobjede u Domovinskom ratu, ali i da će biti ‘vrlo dostojanstvena i pokazat će lice današnje Hrvatske, tolerantne, uključive Hrvatske’.

– Na ovom sastanku smo bili zajedno s braniteljima i razgovarali smo o raznim aktivnostima koje će se odvijati 5. kolovoza, a tu je bio i zamjenik gradonačelnice kao predstavnik manjina. Dakle i Srbi će ovdje u Kninu sudjelovati u toj proslavi i želimo naglasiti kako proslava nije uperena ni protiv koga, nego je ona isključivo slavljenje onog što su za nas učinili naši branitelji, svi oni koji su branili Hrvatsku, koji su za nju dali svoje živote, svoje zdravlje i svi oni koji su nam omogućili da danas živimo u slobodi – rekla je predsjednica.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnica Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnica Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Više od svega što je vidjela u Kninu predsjednicu je dojmila najava dolaska stotine tisuća ljudi na proslavu Oluje. – To je najava zajedništva. Činjenica je da nećemo ove godine,  ja vjerujem, vidjeti nikakve podjele, nego ćemo pokazati zajedništvo hrvatskog naroda i svih državljana Republike Hrvatske na proslavi toga velikoga dana – rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Komentirajući (ne)suradnju između kninskog i nacionalnog odbora za proslavu  predsjednica je rekla da kako vjeruje da će se sve na vrijeme dogovoriti, te da je ostalo dovoljno vremena.

–  Sutra će se održati sastanak, vjerujem da će se  tu izbrusiti svi detalji koji su preostali. Ima još nekoliko tjedana do Oluje, dakle ima dovoljno vremena. Gledajte, svi imamo različito mišljenje, različite vizije, ali to treba posložiti na način da se proslava obilježi dostojanstveno tijekom cijeloga dana, da nema trčanja s jednog mjesta na drugo, da se dopusti ljudima dođu u Knin, da budu ovdje… Ja ću osobno biti cijeloga dana među građanima i veselim se
tome – rekla je predsjednica.

Sastanak predsjednice s predstavnicima Grada Knina, Šibensko-kninske županije, predstavnicima braniteljskih udruga... (Foto: Tris/H. Pavić)

Sastanak predsjednice s predstavnicima Grada Knina, Šibensko-kninske županije, predstavnicima braniteljskih udruga… (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI