Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA
Predsjednica Republike obišla je Muzej holokausta Yad Vashem, položila je vijenac u Dvorani sjećanja te se upisala u Knjigu gostiju )) )

Hrvatska predsjednica u Izraelu:
‘NDH nije predstavljala stvarni izraz težnje hrvatskoga naroda za svojom neovisnom državom’

Predsjednica Republike obišla je Muzej holokausta Yad Vashem, položila je vijenac u Dvorani sjećanja te se upisala u Knjigu gostiju )) )
Predsjednica Republike obišla je Muzej holokausta Yad Vashem, položila je vijenac u Dvorani sjećanja te se upisala u Knjigu gostiju )) )

Predsjednica Republike obišla je Muzej holokausta Yad Vashem, položila je vijenac u Dvorani sjećanja te se upisala u Knjigu gostiju (Foto: Ured Predsjednice RH)

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjeta Izraelu je nazočila darivanju Oscara koji je Branko Lustig dobio za „Schindlerovu listu“ Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, gdje je odala počast žrtvama i održala govor.

– Na ovom svečanom mjestu, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja židovskoj zajednici, ali i Romima, Srbima i Hrvatima te svima onima koje se smatralo neprijateljima režima onoga vremena – rekla je ovom prigodom hrvatska predsjednica i izrazila najdublje suosjećanje sa stradanjem i žrtvom preživjelih iz holokausta porijeklom iz Hrvatske, članovima obitelji i potomcima onih koji više nema.

– Taj dio naše povijesti bacio je sjenu, ali mi smo se suočili s našom prošlošću i prihvatili je za budućnost – rekla je predsjednica. Prema izvještaju s internetskih stranica njenog Ureda (POVEZNICA),  naglasila je kako ‘taj režim nije predstavljao stvarni izraz težnje hrvatskoga naroda za svojom neovisnom državom, a moderna Republika Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu’.

 DSC_4501

– Hrvatska je danas ponosna članica Europske unije i NATO-a koja je zasnovana na zajedničkim vrijednostima, vrijednostima koje dijelimo s Izraelom i međunarodnom zajednicom, vrijednostima demokracije, slobode i poštivanja svakog pojedinca bez obzira na njegovo porijeklo –  istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović osudivši svaki totalitarni režim. Osudila je nacizam i fašizam, kao i komunizam.

 Predsjednica je najavila i inicijativu za izgradnju spomenika svim žrtvama holokausta u Zagrebu. Pozvala je na suradnju Muzej holokausta Yad Vashem te izrazila uvjerenje ‘kako ćemo uskoro otkriti spomenik gdje ćemo se moći duboko pokloniti žrtvama’.

Ovim je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović jasno dala do znanja svijetu kako se današnja Hrvatska distancirala od pogleda na povijest kakav je imao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, kojeg sada jednako gorljivo slave i HDZ i SDP. U hrvatskim ideološkim raspravama gotovo nikad se, naime, ne zaboravljaju riječi dr. Tuđmana s Prvog općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice 24. veljače 1990. kada je rekao da neki ‘zaboravljaju da NDH nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom…’.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI