Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA
HNS-u stigao UEFA-in račun na naplatu: Splitska svastika kao inačica knjižnice u Chicagu

HNS-u stigao UEFA-in račun na naplatu:
Splitska svastika kao inačica knjižnice u Chicagu

HNS, Hrvatska i Split kažnjeni su za lipanjsku svastiku na poljudskom travnjaku. Počinitelji nisu kažnjeni, ali ni otkiriveni...

poljud1Minus jedan bod, 100 tisuća eura kazne i dvije utakmice pred praznim stadionom, Poljud pod embargom, epilog je lipanjskog incidenta u hrvatskom nogometu koji se uspio u svijetu „proslaviti“ i s desetmetarskom svastikom, simbolom zločinačkog nacističkog režima, iscrtanom na travnjaku splitskog Poljuda uoči utakmice Hrvatska- Italija.. Hrvatski nogometni savez dočekao je svoju najtežu kaznu dosad, a dobar dio javnost drži da je UEFA „pomilovala“ Hrvatsku i Šukerov HNS. Prognoziralo se, naime, da bi Hrvatska zbog travnatog kukastog križa mogla biti i izbačena s EURA. No, to se nije dogodilo, pa se u ovom trenutku , unatoč doista skupoj kazni, čini da je ipak najgore u cijeloj priči prošao Split. Ionako ga je HNS i dosad ignorirao ( 18 godina nijedna službena utakmica hrvatske nogometne reprezentacije nije odigrana u Splitu !), a sad je jasno da će ovaj sportski grad, izuzetne nogometne tradicije, još dugo nositi stigmu nepoželjnog domaćina za HNS.

A policija i dalje traga za počiniteljima, reklo bi se ne odveć „pametnija“ negoli na početku, kad se incident dogodio. Jer ni snimka navodno inkriminiranog dvojca kojega su prokazale nadzorne kamere na poljudskom stadionu u trenutku kada se spremaju na sabotažu, nije otkrila njihov identitet. Navodno će biti raspisana i nagrada za sve koji policiji pruže bilo kakvu korisnu informaciju o možebitnim krivcima za ovaj, koliko sramotan toliko i bizaran slučaj.

Kada se svastika „izdajnički“ na Poljudu ukazala propisno zaljevena vodom, namah su huligani, „torcidaši“ proglašeni počiniteljima. Mada je u startu bilo jasno kako se ne radi ni o kakvom ad hoc huliganskom ispadu, nego dobro promišljenoj, planiranoj i izvedenoj „psini“ sračunatoj na kompromitiranje ne samo hrvatskog nogometa i njegove krimogene vrhuške, nego i Hrvatske kao civilizirane, demokratske države. Svastika je na svoj način posvjedočila dubinu nogometne močvare kod nas, u koju je zadnji zaprijetio taknuti bivši ministrar obrazovanja i sporta Željko Jovanović, više srcem negoli glavom, pa sam postao žrtva močvarnih tigrastih komaraca što su se na to „čačkanje mečke“ iz nje digli…

Nerješavanje slučaja, neprivođenje počinitelja, neuspješno prepoznavanje aktera sa snimki nadzornih stadionskih kamera, sve to pogoduje podgrijavanju raznih teorija o poljudskoj svastici. Neki tvrde da za nju nije zaslužan nikakav herbicid, jer, ističu, kako je moguće da mu se do danas ne zna ni ime, ni sastav ni kemijsko porijeklo. Inkriminirajući kukasti križ više je , kažu , od kemije. Temelji su mu udareni još lanjskog rujna kada se obnavljala podloga i postavljao novi travnjak na Poljudu. Tada su travnate kocke posložene, tvrde, tako da na spornom mjestu, stimulirane određenim sredstvom, formiraju svastiku. Zbog toga je i nije bilo moguće lako neutralizirati.

Ma i ako je to samo jedna od uobičajenih „teorija zavjere“ , treba imati na umu da pomućeni ljudski um znade doista biti „maštovit“. I potaknut različitim pobudama. U Splitu moguće političkim, osvetničkim, drugdje izrazito bolesnim ideološkim zastranjenjem i indoktrinacijom filonacizmom . Jer, među nama žive i oni koji se još „pale“ na rasne zakone, na čistu „arijevsku krv“ i ubermensch…Uostalom, dovoljno se sjetiti svojedobnog slučaja jedne knjižnice u Chicagu gdje su odjeljci za rad i čitanje postavljeni u obliku svastika. Studenti su bili konsternirani kad su to vidjeli, pa su svoje raspoloženje spram ovih bizarnih „arhitekata“ knjižničkog interijera, zajedno s fotografijom, prenijeli i na Reddit. – Ovako nešto ne bi trebalo postojati,- zaključili su.

Ni onako nešto što smo doživjeli na Poljudu, dodali bismo…

Calcio: una svastica 'disegnata' su campo Spalato

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI