Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Syntagma, glavni atenski trg, crvena fontana i parlament u pozadini

Grci rekli svoje:
Oxi! – narodno slavlje u Ateni zbog odbijenice za EK, MMF i ESB

Syntagma, glavni atenski trg, crvena fontana i parlament u pozadini
Syntagma, glavni atenski trg, crvena fontana i parlament u pozadini

Syntagma, glavni atenski trg, crvena fontana i zgrada parlamenta u pozadini (foto TRIS-arhiva)

“Treba li prihvatiti plan sporazuma Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda podnesen na Euroskupini 25. lipnja?”, glasilo je referendumsko pitanje danas postavljeno za oko 10 milijuna grčkih državljana s pravom glasa.

Oxi (ne) – odgovorila je većina Grka, kako se trenutačno može iščitati na stranicama Ministarstva unutarnjih posloca Grčke. Tu se neprestano obavljuju podaci o rezultatima referendumskog glasovanja, u 23.37 sati (po grčkom lokalnom vremenu), 61,48 posto je glasovalo kako ne treba privatiti spomenuti plan, a 38,52 posto bi ga prihvatili.

Ukratko, čini se kako se većina grčkog naroda odlučila poslušati prošlonedjeljni dramatični apel premijera Alexisa Tsiprasa, a koji ih je pozvao da zajedno okončaju pritisak navedenih institucija i ‘stalno ponižavanje grčkog naroda’ (vidi tekst na TRIS-u).

Grčka - rezultati referenduma 1

– Pozivam vas da na ucjenu ultimatumom, kojim se od nas traži da prihvatimo teške i ponižavajuće mjere štednje bez kraja i bez ikakvih izgleda za društvenim i ekonomskim oporavkom, odgovorite na suveren i ponosan način, kao što to nalaže povijest naroda Grčke. Na autoritarnost i teške mjere štednje odgovorit ćemo demokracijom, mirno i odlučno. Grčka – kolijevka demokracije – poslat će jasan demokratski odgovor Europi i svijetu – kazao je pritom Tsipras.

U ovim trenucima u Ateni, na središnjem gradskom trgu Syntagma, nedaleko od zgrade parlamenta, traje veliko slavlje zbog takvoga ishoda refereduma (trenutačno je obrađeno 86,62 posto glasova).

Kako će na grčko ‘ne’ odgovoriti EU-čelnici, bankari i MMF, doznat će se uskoro, možda odmah sutra nakon pariške tzv. radne večere francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI