Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KULTURA
Ethnoambient Salona: Kries pali, Kazan kuha, Jamo Jamo jamči…

Ethnoambient Salona:
Kries pali, Kazan kuha, Jamo Jamo jamči…

 

528563_427009617325159_1914900077_nEthnoambient Salona, festival koji se opravdano opisuje sloganom ‘Glazbena proslava kulturne raznolikosti’, održava se u petak (17. srpnja) i subotu (18. srpnja) od 2o sati po osamnaesti put u Solinu, na arheološkom lokalitetu Gradina.

Ovaj festival, koji svakoga ljeta otprilike u isto vrijeme okupi uistinu vrsne glazbenike s različitih dijelova svijeta, i ove će godine zasigurno biti navedena ‘glazbena proslava’, sudeći prema izvođačima.

Međimursko-indonezijski američki folk

Dunja Knebl (foto Antonia Kavas)

Dunja Knebl (foto Antonia Kavas)

Prvog dana festivala, u petak, nastupa naša međunarodno priznata kantautorica, pjesnikinja i istraživateljica glazbenog nasljeđa, Dunja Knebl, za koju organizatori kažu kako će ‘prenijeti priče i pjesme koje su obilježile njezin glazbeni trag desetljećima prije nego sto je započela s istraživanjem hrvatske tradicijske bastine – od američkog folka koji je slušala odrastajući u SAD-u, do tradicijskih pjesama Indonezije koje je isto učila na izvorištu’.
Na pozornicu u Gradini potom stiže Kazan, domaći vješti glazbenici imena koje vjerojatno znači lonac, a koji će ugodno iznenaditi i skuhati mnoge koji ih možda prethodno nisu čuli.
Kazan (foto Martin Turšić)

Kazan (foto Martin Turšić)

– Družba Danijela Maoduša (Kololira, Afion) razveselit će mnoge koji prate događanja na hrvatskoj etno sceni jer će licem i stilom prepoznati glazbenike s kojima su se već negdje družili – Marijela Bagaric, Romina Host, Tatjana Bijelić, Zvonimir Mikulandra, Mario Bandić, Marin Rebić – nabrajaju u Ethnoambientu.

Jamo Jamo jamči

Bez Afrike nema ni Solina, pa eto i šarene senegalske skupine Jamo Jamo, a koja je jamačno jamac nezaboravnog glazbeno-scenskog doživljaja, sudeći po prijašnjim nastupima.
Jamo Jamo (foto Martin Turšić)

Jamo Jamo (foto Martin Turšić)

Jamo Jamo (foto Martin Turšić)
– Sjećate se Landinga Manea i njegove rasplesane skupine Jamo Jamo na Gradini prije mnogo ljeta? Bilo je šareno, veselo i uz zapadnoafricki ritam i ples do iznemoglosti. E, u petak je odgovor na ono: «Hoćemo jos!» Iz Senegala, preko Velike Britanije u Solin ponovno dolazi jedan od najrasplesanijih bendova koje je Gradina imala prilike vidjeti – vele festivalski selektori.
Subotu, drugi dan festivala, otvara Nilla Axelsson Siriščević koja je, gle tzv. čuda, u eri kada ljudi iseljavaju s otoka , te iz Hrvatske, pa odlaze u skandinavske zemlje, učinila nešto dijametralno suprotno: iz Švedske se doselila na Vis.
– Nilla Axelsson Siriščević i njezina violina u Hrvatsku su doselile iz Švedske, ali tek nakon što su muzicirale po Dublinu, San Francisku i Pragu. U Hrvatskoj je surađivala s HNK u Splitu i s Mojmirom i ekipom na glazbi za film «Konjanik». Rekla nam je da joj nedostaje čuti i govoriti švedski jezik. Ponudili smo joj da pjeva na švedskom i podsjeti sebe, a nas poduči o ljudima, prirodi i kulturi iz koje dolazi – kažu Ethnoambinetalci.
Nilla (foto Stjepan Tafra)

Nilla (foto Stjepan Tafra)

Emigranti kod kuće – Domo Emigrantes

Neki su odselili sa sjevera na jug, a neki s juga na jug, kao glavnina članova banda Domo Emigrantes. Ime govori dovoljno, pogotovo kad se zna da su vezani uz Siciliju, gdje se možda i u ovom trenutku pokušavaju iz afričkih zemalja doseliti novi emigranti, unatoč teškoj pogibelji koji su pritom izloženi.
Emigranti kod kuće - Domo Emigrantes (foto Marco Misheff)

Emigranti kod kuće – Domo Emigrantes (foto Marco Misheff)

– Sa Stefanom i bendom dolaze nam zvukovi sa svih strana Mediterana, a ne samo iz Italije odakle potjece Stefano. Pri pitanju o nadahnuću, spominju bogatu povijest Doline hramova u poznatoj arheološkoj zoni Agrigento na Siciliji gdje se na jednom mjestu spajaju razliciti kulturoloski utjecaji. Domo Emigrantes su isto tako stjecište – jedan band otvoren za spajanje i nadogradnju kroz utjecaje kultura mediteranskog bazena; upijaju glazbene utjecaje doseljenika i putnika i spajaju ih s domaćim tlom Italije, sa željom da razbiju predrasude i podrze ideju da različitost nije razlog za sukobe već za proslavu, uz glazbu, naravno – lijepo najavljuju Domo Emigrantes organizatori.

Na kraju početak

I za kraj, odnosno početak, domaća legendarna etnoglazbena družina: Mojmir Novaković i Kries, završna proslava kojoj se redovito priključi i pola Solina, i staro i mlado, i oni koji nisu posebno vezani za worldmusic, cupkajući na njihovu osebujnu glazbu.
– Prije dvadeset godina odrzan je prvi Ethnoambient u Zagrebu, prije osamnaest godina u Solinu, a u međuvremenu i međuprostoru nastao je Kries, glazbena vatra oko koje se svi volimo okupiti, zapjevati, zaplesati (uključujući i članove benda) – vele organizatori.
Kries (foto Antonia Kavas)

Kries (foto Antonia Kavas)

Ponešto više o Mojmiru Novakoviću, frontmanu nekadašnjeg banda Legen, pokretaču ovog festivala možete pročitati i u intervjuu na TRIS-u.
O festivalu doznajte više na stranicama Ethnoambienta, a pak znatno više ako odete u Solin.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI