Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
IZDVOJENO / KOMENTARI
Danju na Banju: Boce, čaše, otpaci u moru, na pijesku, plaži, tribinama… vrijeme je za plutajući kolegij

Danju na Banju:
Boce, čaše, otpaci u moru, na pijesku, plaži, tribinama… vrijeme je za plutajući kolegij

Prazne boce se sunčaju na plaži Banj - foto TRIS

Prazne boce se sunčaju na plaži Banj – foto TRIS

– Stariji sam čovik. Više ne vozim auto. Banj mi je najbliži za kupanje. Ali pogledaj ti ovo… Smeća na sve strane. Boce, čaše, pune kante, iz njih smeće ispada, sve puno čikova, papirušina, tuševi ne rade, da prostiš… nemaš di u zahod… – žali se jutros jedan vitalni Šibenčanin kojeg smo zatekli kako se lagano proteže na plažnim spravama za vježbanje, iako je ‘oho-ho odavno privalija osamdesetu’, kako kaže.

A zapravo smo navedenu erupciju nezadovoljstva kod njega nehotično proizveli usputnim pitanjem: ‘Šjor, rade li tuševi?‘.

‘A da je prljavo… prljavo je…’

– Upale oni tuševe, ali kasnije, tko njima zna… iza 10 ujutro.. – pokušava drugi iz društva vremešnih ali živahnih Šibenčana umanjiti prijateljevu ogorčenost.
– A da je prljavo… prljavo je… A ovo nam je jedina plaža… – ipak i on zaključuje.
Pune kante - foto TRIS

Pune kante – foto TRIS

Kako nam se čini, bili su prilično blagi u opisu onog što se u nedjelju ujutro moglo zateći na jedinoj gradskoj plaži, Banju. Od hvalospjeva otprije par godina, kada su Šibenčani napokon dočekali da grad s jednim od najljepših zaljeva na Mediteranu dobije gradsku plažu, danas je stanje prilično otužno, a onda i sramotno za grad koji se diči s turističkom procvatom i bumom. I dok političari i njihovi sateliti lukavo preuzimaju zasluge za brojne projekte koji su mahom rezultat napora drugih (pokretanja raznih festivala, obnove povijesnih utvrda, otvaranje inventivnih turističkih sadržaja itd.), dotle im jedini plažni sadržaj, kojega posjećuju građani i uistinu brojni turisti, nikako ne može poslužiti za pohvalu takve vrsti.

Banju treba banjada i – dostojan upravitelj

Loša je to slika: po tribinama razbacana ambalaža, poluprazne prazne boce, plastične čaše, leci za plažni noćni klub, a u šipražju zapleteni otpaci, u pijesku na igralištu za odbojku ukopani kartoni… Tuševi suhi, kante za otpatke neispražnjene itd. Tik uz obalu u moru mjestimice pluta plastična ambalaža, vrećice… Kao stvoreno za jedan novi, nazovimo ga tako, plutajući kolegij gradske uprave, a tijekom kojega bi odlazili u inspekciju jedine gradske plaže (šibenske vlasti kada obilaze neke četvrti to nazivaju hodajućim kolegijom).
Jutro na Banju - foto TRIS

Jutro na Banju – foto TRIS

 Nabrajanje bi, nažalost, potrajalo. Po svemu sudeći, posrijedi je žalobna i zabrinjavajuća neodgovornost onih koji su odgovorni, kao i potpuno nerazumijevanje uloge, značaja i važnosti gradske plaže u životu građana, te za ugled netom stasalog turističkog grada. Očito je vlastima i njihovim namjesnicima važnije što se na Banju događa noću nego što se na Banju događa – danju.
Plaži Banj pod hitno treba banjada, tj. kupanje i umivanje.
A onda i netko dostojan da njome upravlja.
Pun koš i prazna kabina za presvlačenje - foto TRIS

Pun koš i prazna kabina za presvlačenje – foto TRIS

Neko je ostavio čaše, a nitko ih nije pokupio - foto TRIS

Neko je ostavio čaše, a nitko ih nije pokupio – foto TRIS

Tribine - foto TRIS

Tribine – foto TRIS

IMG_6115

Još boca… – foto TRIS

Pogled s vidikovca je bolji prema gradu nego prema plaži - foto TRIS

Pogled s vidikovca je bolji prema gradu nego prema plaži – foto TRIS

Banj ne smije biti zaključan lokotima neodgovornosti - foto TRIS

Banj ne smije biti zaključan lokotima neodgovornosti – foto TRIS

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI