Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Poruke za zastupnike i dio vladajućih - foto Ivan Šejić)

Dan akcije 11. srpnja:
Sabor odbio zaštititi Jadran – sada je vrijeme da građani to učine sami!

Poruke za zastupnike i dio vladajućih - foto Ivan Šejić)
Poruke za zastupnike i dio vladajućih - foto Ivan Šejić)

Poruke za zastupnike i dio vladajućih – foto Ivan Šejić)

Današnja sjednica Hrvatskog sabora ostat će u povijesti zapamćena po tome što je većina tzv. narodnih zastupnika odbila sve interpelacije kojima je oporba propitivala Vladino postupanje u vezi s istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina u Jadranu, ali i o pregovorima o zloglasnom TTIP-u. Nedugo nakon prosvjeda ispred ulaznih vrata u Hrvatski sabor, kada su zastupnike upozoravali na važnost današnje sjednice, u koaliciji udruga S.O.S za Jadran ne kriju razočarenje.

– Saborski zastupnici i zastupnice vladajuće koalicije danas su jasno pokazali kako ne žele čuti mišljenje javnosti te su Jadran predali u ruke naftnim korporacijama, čime nanose štetu ljudima, okolišu i državi. Stoga je sada na građanima i građankama da zaštite Jadran – kažu.

Ni HDZ nije podržao vlastitu interpelaciju

Kako ističu, Hrvatski sabor odbijanjem interpelacija o radu Vlade RH u vezi projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu ignorira glas javnosti, kao i više od 60 zastupnika i zastupnica koji su izrazili protivljenje bušenju Jadrana zbog nafte.
– Današnji sramotni rezultati glasanja pokazuju kako ni većina HDZ-ovih zastupnika nije bila u stanju pojaviti se na sjednici i podržati svoju vlastitu interpelaciju te da ni sadašnja ni buduća vlada neće biti u stanju zaštititi Jadran. Politika je rekla svoje – zbog upitnog profita manjine, ignorira sve građanke i građane, a posebno priobalne zajednice gdje je još u travnju 60 posto stanovnika izrazilo protivljenje ovom štetnom projektu – upozoravaju.
Ovakvo evidentno kršenje procedura i izravno pogodovanje naftnim kompanijama otvara sumnje u koruptivno djelovanje vladajuće koalicije, smatraju, te najavljuju podizanje kaznenih prijava protiv onih koji su odgovorni za ovaj štetan projekt.
Želimo poručiti javnosti kako ovime borba za očuvanje Jadranskog mora od naftnog zagađenja nikako ne prestaje. Naprotiv, sada smo sigurni kako ne možemo očekivati konstruktivan dijalog s Vladom te je vrijeme da građanke i građani preuzmu odgovornost i pokažu da se njihov glas ne smije gaziti – rekao je Luka Tomac iz Zelene akcije, u ime koalicije S.O.S. za Jadran.

Ne odustaje se od borbe: 11. srpnja – dan akcije

– Na drugoj strani Jadranskog mora, u Italiji, stotine tisuća građana prosvjeduju protiv naftnih platformi. Španjolci i Španjolke su u siječnju ove godine uspjeli zaustaviti projekt eksploatacije nafte blizu Kanarskih otoka. Dakle, uspjeh je moguć kada se građanke i građani doista udruže i pokažu onima na vlasti kako neće odustati od borbe za zajedničko dobro – nastavlja Tomac.
Očito je vrijeme za drugačije oblike otpora naftaškoj okupaciji Hrvatske, koja ima domaće pomagače, pa S.O.S. za Jadran poziva sve građane i građanke da se uključe u nacionalni dan akcije koji će se održati u subotu, 11. srpnja 2015.
– Ljudi mogu sudjelovati na različite načine – od jednostavnog fotografiranja s porukom protiv bušenja Jadrana ili vješanja transparenta na prozore i balkone, video uradaka, do ulične akcije i konferencije za medije. Više će informacija biti objavljeno u nedjelju (5.7.2015.) na Facebook-u i internetskoj stranici kampanje S.O.S. za Jadran.poziva se građane.
Čini se kako je krajnji čas da se građani snažnije uključe u otpor prema opasnosti koja se nadvila na Hrvatsku, a koja, ocjenjuju mnogi, u naravi nije bitno drukčija od pokušaja okupacije zemlje 1991. godine.
Premda su sada posrijedi perfidniji nasrtaji na suverenost i budućnost zemlje koji ne uključuju puške i tenkove, hrvatsko stanovništvo će, dakako mirnim metodama, trebati pokazati jednako zajedništvo i srčanost, i to već – 11. srpnja. 
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI