Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Bušenje ubija: Subota, 11. srpnja, nacionalni dan akcije za obranu Jadrana – uključite se…

Bušenje ubija:
Subota, 11. srpnja, nacionalni dan akcije za obranu Jadrana – uključite se…

srđ-je-naš

– Bušenje ubija, Bušenje je štetno za zdravlje, Tko buši zdravlje ruši, Bušenje uzrokuje starenje kože, Buši sebi doma, Bušenje ozbiljno šteti vama i drugima oko vas, Oba su pala: Ne bušenju Jadrana… – mogle bi biti potencijalne poruke na transparentima koje bi građani diljem Hrvatske trebali u svojim gradovima, selima i na obalama isticati prekosutra, u subotu 11. srpnja, na Nacionalni dan akcije protiv eksploatacije nafte u Jadranu.

Nakon što su u obranu našeg Jadrana ustali mnogi u udaljenim državama, primjerice u Austriji, Italiji, Sloveniji i Crnoj Gori, bio bi red da to na konkretniji način učine i građani države koju se to najviše tiče – tj. Hrvatske.

Prilika za uspavani živalj

Eto prilike za uspavani živalj naše domovine, koji uglavnom pasivno i bezvoljno promatra brojne nebulozne i štetne odluke vlastodržaca u posljednjih 25 i više godine. Svoje JA, odnosno MI možemo pokazati prekosutra. Prije nego što bude prekasno.
– Koalicija okolišnih udruga S.O.S. za Jadran poziva sve građanke i građane, javne osobe, organizacije civilnog društva, sindikate, itd. da se uključe u nacionalni dan akcije koji će se održati 11. srpnja 2015. godine.
Očito je kako ni sadašnja ni buduća vlada neće biti u stanju zaštititi Jadran, već ignorirajući glas javnosti, naše najvrjednije blago žele predati u ruke naftnim korporacijama, čime nanose štetu ljudima, okolišu i državi – pozivaju na akciju iz koalicije udruga S.O.S. za Jadran.
Po tko zna koji put se upozorava kako se Vlada priprema na potpisivanje ugovora s naftnim kompanijama, pa poručuju kako borba za očuvanje Jadranskog mora od naftnog zagađenja ne prestaje.
– Vrijeme je da građanke i građani preuzmu odgovornost i pokažu da se njihov glas ne smije gaziti. Sada je na nama da zaštitimo Jadran! – poručuju.

Kako u akciju?

Predlažu i načine na koji se građani mogu uključiti u subotnju akciju.
– Kako se uključiti u dan akcije? Ovisno o Vašim kapacitetima, možete sudjelovati na različite načine. Može to biti jednostavna ulična foto-akcija s transparentom: S.O.S. za Jadran – (vaš grad) protiv zagađenja naftom ili S.O.S. za Jadran – (vaš grad) protiv bušenja nafte. Za transparent možete koristiti i gore navedene poruke, npr. „Želimo odlučivati o Jadranu!“, „Referendum o bušenju Jadrana!“, „NE štetnim ugovorima za Jadran!“, itd – napominju iz S.O.S.-a.
I najmlađi protiv bušenja Jadrana - foto TRIS/H. Pavić

I najmlađi protiv bušenja Jadrana – foto TRIS/H. Pavić

Za one koji dosad nisu sudjelovali u prosvjednim akcijama slične naravi daju ui savjet kako izraditi transparent, a mnogima će pomoći i znanje usvojeno u vrtiću ili na satovima likovnog odgoja i tehničke kulture u osnovnoj školi.
– Transparent možete izraditi sprejem ili betonskom bojom na bazi vode – dovoljno je oko pola litre boje. Kao podlogu možete iskoristiti staru plahtu, komad platna ili veći komad kartona. U slučaju da imate pristup projektoru, tekst transparenta možete projicirati na platno pričvršćeno na zid te ocrtati konture teksta koje se kasnije ispune bojom/sprejem. Uračunajte da transparentu treba par sati za sušenje. Ne brinite oko kvalitete transparenta, bitna je poruka koju šaljete – ohrabruju subotnje aktiviste iz koalicije udruga.

Transparenti, twiteri, fotografije…

Osim toga, predlažu i mogućnost fotografiranja s osobnom porukom protiv bušenja Jadrana – jednostavnim ispisivanjem poruke na papir ili slično. A za one nešto ‘žešće’ aktiviste koji žele motivirati širu zajednicu – savjet:
– Ako želite napraviti više od foto-akcije s transparentom, možete organizirati i konferenciju za novinare. Ako vam treba pomoć oko pisanja priopćenja za medije, možete nam se javiti (maruska@zelena-akcija.hr) ili iskoristiti gore navedene glavne poruke. Ako nemate mogućnosti ili kapaciteta za organiziranje akcije ili konferencije za medije, možete jednostavno objesiti transparent ili plahtu s ispisanom porukom na vaš balkon/prozor/itd. Ukoliko imate vremena i želite biti kreativni, možete snimiti i kratki video – predlaže se.
Ne bi bilo loše, recimo, u podne zatrubiti raspoloživim brodskim sirenama diljem Jadrana, fotografirati se na plažama, brodovima, trajektima, ali i u planinama, pored rijeka… Bit će zgodno iskoristiti i neizbježne društvene mreže i medije, objavama na facebooku, twitteru, koristeći #SOSzaJadran i #NEnafti . Stoga se predlažu poruke kojima se mogu zasuti vladajuće strukture, primjerice:
.@VladaRH i #SaborRH ne štite #Jadran. Građani sada sami preuzimaju odgovornost! #SOSzaJadran #NEnafti
Građani traže od @VladaRH da NE potpisuje ugovore s naftnim kompanijama! #SOSzaJadran #NEnafti
Tražimo moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u #Jadran @VladaRH #SOSzaJadran #NEnafti.

Agencija za ugljikovodike - javna rasprava (Foto H. Pavić) (9)

Danom akcije želimo pokazati kako protivljenje ovom štetnom projektu iz dana u dan sve više raste te da nećemo odustati od obrane našeg zajedničkog blaga. Stoga nam pošaljite svoje fotografije, videa i slično na email adresu: kontakt@soszajadran.hr s naslovom e-maila: ‘Dan akcije za Jadran’. – finalno poručuju iz S.O.S. za Jadran.

Čemu sve ovo?

Nadalje, ne bi bilo loše podsjetiti se zbog čega se sve ovo priređuje, pa evo natuknica kojima se objašnjava što aktivisti traže:
Tražimo od Vlade RH da NE potpisuje ugovore s potencijalnim koncesionarima.
Tražimo moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranskom moru.
Nigdje na Zemlji ne postoji primjer uspješnog suživota turizma, koji se temelji na čistom i očuvanom okolišu, s naftnim platformama. Eksploatacija nafte uništit će turizam na našem dijelu Jadrana.
Eksploatacija nafte u Jadranu značila bi povećanje toksičnosti morskih organizama, a time i direktnu prijetnju našem ribarstvu i marikulturi.
Eksploataciju i transport nafte znanstvenici smatraju najvećom prijetnjom morskom okolišu. Prosječan broj izljeva nafte u zadnjih 15 godina u Sjevernom moru iznosi 600 godišnje, odnosno ČAK 11 IZLJEVA NAFTE TJEDNO!!!

Javna rasprava o 'bušenju Jadrana' (Foto H. Pavić) (2)

Građani/ke nemaju nikakva jamstva da će eksploatacija nafte na Jadranu pridonijeti povećanju njihova životnog standarda. Većina profita išla bi naftnim kompanijama, dok od turizma izravno i neizravno žive stotine tisuća ljudi.
Eksploatacija nafte na Jadranu znači kvalitetna radna mjesta – ZA STRANE STRUČNJAKE/KINJE! Za razliku od turizma, bušenje Jadrana zbog nafte ne bi otvorilo značajan broj radnih mjesta jer naftne kompanije imaju potpunu slobodu u određivanju uvjeta zapošljavanja.
Energetsku neovisnost Hrvatskoj jamče obnovljivi izvori energije, a ne fosilna goriva prošlih stoljeća.
Tvrdnja da će energenti biti jeftiniji jer ih sami eksploatiramo je najobičniji politički spin. Hrvatska energetika u budućnosti sve će više ovisiti o međunarodnim kretanjima cijena na tržištu.
Znanost jasno kaže kako 80% poznatih zaliha fosilnih goriva mora ostati pod zemljom ako želimo izbjeći daljnje katastrofalne posljedice klimatskih promjena, poput velikih poplava koje su pogodile našu regiju u svibnju 2014.
Hrvatska nije u stanju nadzirati tankere i talijanske krivolovce u vlastitim teritorijalnim vodama. Kako onda misli kontrolirati rad međunarodnih naftnih korporacija?

 

Hrvatska ima povijest incidenata pri eksploataciji ugljikovodika. 1979. je na bušotini Milna-1 (Brač) probušeno plinsko ležište sa sumporovodikom (najotrovniji plin u prirodi), no srećom je izbjegnuta katastrofa.
U Italiji naftu buše korporacije pod zaštitom političara dok se lokalno stanovništvo buni i trpi štete. Je li to i naša budućnost?
Lokalne zajednice i dvije velike županije su protiv! Ministar Vrdoljak ne želi referendum jer je javnost protiv. Za koga radi ministar kad ne radi za interes hrvatske javnosti?
Bušenje hrvatskog Jadrana izrugivanje je našoj kulturi, tradiciji i baštini. Kada bismo i zanemarili sve gore navedeno i razmišljali samo o emotivnoj i nematerijalnoj vrijednosti onoga što ugrožavamo, smatramo da bi to samo po sebi bio dovoljan argument protiv bušenja.
Dakle, prekosutra – nacionalni dan akcije za zaštitu Jadrana, a protiv krupnog kriminala i nesagledive gluposti.

s.o.s.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI