Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
EKOLOGIJA
Prosvjed za Jadran usred Beča - foto: GLOBAL 2000-Christoph Liebentritt

Bečka bitka za Jadran:
25.000 Austrijanaca protiv naftaškog svrdlanja po Hrvatskoj

Prosvjed za Jadran usred Beča - foto: GLOBAL 2000-Christoph Liebentritt

 

Prosvjed za Jadran usred Beča - foto: GLOBAL 2000-Christoph Liebentritt

Prosvjed za Jadran usred Beča – foto: GLOBAL 2000-Christoph Liebentritt

Dok se javnost u udarnom terminu državne televizije hipnotizira prostačenjem i bulažnjenjem rogobornog nogometnog osumnjičenika za krupni kriminal, na kojeg ne bi trebalo trošiti riječi, umalo nezapaženo prolazi vijest od dugoročnijeg značaja za Hrvatsku. Dok domaće stanovništvo u pravoj mjeri još ne shvaća prijeteću opasnost od planova za eksploatacijom nafte iz hrvatskog podmorja, za to vrijeme se usred Beča vodi svojevrsna bitka za obranu hrvatskog Jadrana i protiv naftaškog svrdlanja po Hrvatskoj (!).

O čemu se radi? Što je tim Austrijancima, pa se bave morem koje je od njih udaljeno stotine kilometara? Što se to njih tiče? Možda je razlog u tome što već stoljećima tu dolaze na ljetovanje, a njihovi preci su u vrijeme upravljanja ovim prostorima uz trud domaćeg stanovništva sagradili glavninu riva, luka i pristana, te svjetionika na otocima. Možda je među austrijskim življem i ponešto razvijenija svijest o važnosti očuvanja životne sredine, makar se nalazila tisuću kilometara daleko od njihova dvorišta.

Tepih za prvi radni dan

Bilo kako bilo, aktivisti organizacija Friends of the Earth Austrija/GLOBAL 2000 i Greenpeace Austrija organizirali su akciju ispred golemog bečkog staklenog poslovnog tornja, sjedišta naftne kompanije OMV u Beču.
Tamo su, povodom njegovog prvog radnog dana, s transparentima i velikim tepihom dočekali novog šefa te kompanije, Rainera Seelea, te su mu odmah objasnili što misle o poslovima njegova novog poduzeća.
Valjda tepih u OMV-u neće koristiti kao otirač- foto  GLOBAL 2000/Christoph Liebentritt

Valjda tepih u OMV-u neće koristiti kao otirač – foto GLOBAL 2000/Christoph Liebentritt

Kako izvještavaju očevici, priredili su mu “dobrodošlicu” donijevši veliki tepih s ispisanim imenima 25.000 Austrijanki i Austrijanaca koji su potpisali e-mail prosvjedno pismo protiv bušenja Jadrana zbog nafte, te su mu ga uručili kao “poklon”.
Crno bijeli tepih sastoji se od sitno ispisanih 25.000 imena i prezimena, te jednog predimenzioniranog imena šefa kompanije. Valja se nadati kako u OMV neće poklonjeni tepih koristiti kao otirač.

Nije pokoren Beč, pa neće ni Jadran

Inače, OMV je jedna od kompanija koje su dobile koncesiju za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu, i to zajedno s američkim Marathon Oil-om, za čak 7 od 10 tzv. blokova predviđenih za eksploataciju nafte diljem hrvatskog Jadrana.
Što je tim Austrijancima pa se bore za Jadran - foto:  GLOBAL 2000/Christoph Liebentritt

Što je tim Austrijancima pa se bore za Jadran – foto: GLOBAL 2000/Christoph Liebentritt

Prosvjedna pismo organizacije GLOBAL 2000 i Greenpeace-a u Austriji i dalje možete potpisati, ističu brižljivi Austrijanci.
Eto, na neki način Austrijanci vraćaju uslugu ovdašnjem narodu koji je dulje vrijeme svojim tijelima branio Beč od najezde osmanlijskih osvajača. Kako su agresori nekoć opsjedali Beč, tako danas opsjedaju Jadran.
Beč nije bio osvojen, a tako bi trebalo biti i s Jadranom.
Prikaz bitke za Beč 1683. godine - izvor Wikipedia

Prikaz bitke za Beč 1683. godine – izvor Wikipedia

Foto: GLOBAL 2000/Christoph Liebentritt
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI