Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
POLITIKA
Stipe Petrina za skupštinskom govornicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Županijska skupština:
Vijećničke naknade, tajno snimanje i nezaobilazno ‘gdje si bio ’91.’

Stipe Petrina za skupštinskom govornicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Županijska skupština - 29. lipnja 2015. (Foto H. Pavić) (1)

Vijećnici šibensko-kninske županijske skupštine od danas više neće primati naknade za rad najveće u Hrvatskoj.

Na današnjoj sjednici vijećnici su sa 32 glasa „za“ usvojili Odluku o naknadama vijećnicima Županijske skupštine Šibensko-kninske županije kojom su članovima Županijske skupštine smanjene naknade za više od 30 posto. Kako je obrazlažući prijedlog rekao predsjednik Skupštine Nediljko Dujić, do sada je naknada iznosila 1590 kuna za vijećnika, a ona će ubuduće biti tisuću kuna, zamjenik predsjednika Skupštine koji je do sad imao 2400 primat će  1.500, a naknada predsjednika koja je do sad iznosila tri tisuće kuna bit će smanjena na dvije. Dujić je dodao i da on osobno ne prima tu naknadu, jer na nju kao gradonačelnik Skradina nema pravo. Za smanjenje naknada glasovale su sve političke opcije, osim vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine koji su bili suzdržani.

Petrina je s govornice podsjetio kako njegova lista već šest godina zahtjeva ukidanje ovih naknada, te je današnji potez nazvao  zamagljivanjem problema i mazanjem očiju javnosti, s obzirom da Šibensko-kninska županija troši više od dopuštenih 20 posto proračuna za plaće.

– Sami prijedlog je doslovce iznuđen. Iznuđen je pisanjem u tisku kako vijećnici Šibensko-kninske županije imaju najveće naknade u Hrvatskoj, a ušteda od 240.000 kuna koja se spominje je više nego simbolična.  Mi imamo u zadnjem revizijskom izvješću da su plaće zaposlenih u županijskoj administraciji 25,24 posto, što nitko još nije demantirao.  Priča kako će 240.000 kuna na ukupan proračun od 133 milijuna kuna je licemjerna i bezobrazna i samo je u funkciji mazanja očiju i zamagljivanja problema – rekao je Petrina na što ga je predsjednik Skupštine Nediljko Dujić upozorio da se u razgovoru s njim petak složio s ovakvim prijedlogom, za što ima dokaze jer je sve snimio.

– Naš razgovor od petka je snimljen.  Vi ste kazali da je ova odluka OK i da ćete je podržati, da je to optimalno. Rekli ste samo da je u pitanje naknada vijećnicima kad se dolazi na radna tijela. Znajući da se olako telefonski poziv obećavate, ja vas sad snimkom razoružavam – rekao je Dujić.

Petrinu je na spomen razoružavanja skočio. Vratio se u rat, na čijem početku je on branio sela u zaleđu Skradina, čiji je Dujić danas gradonačelnik. Odmah je optužio Dujića da je 1991. godine pobjegao iz Skradina, na što mu je ovaj odgovorio da je njegov ratni put častan i pošten, da on nije kao neki švercao oružje. – Tko je branio Veliku Glavu i Dubravice? – pitao je Petrina Dujića koji mu je odgovorio: Što ste vi radili tamo? Šminkali se u uniformi!

Nakon serije ‘Gdje si bio ’91.’ pitanja vratili su se temi, pa se Petrina sjetio da ga je Dujić ‘razoružao’ tajnim, neovlaštenim snimanjem razgovora, što je nazvao nedopustivim. Daljnju eskalaciju prekinuo je SDP-ov vijećnik Krešimir Šakić koji je rekao da će podržati prijedlog smanjenje naknada zato što su one neprimjereno velike, najveće ili među najvećima u Hrvatsko.

– Kao što je rekao moj kolega HNS-ovac Petar Mišura, spremni smo i iz svog džepa platiti po sto kuna za svaki sjednicu, samo da se konačno kao vijećnici prestanemo baviti sami sobom i svojim naknadama, te da radimo ono za što su nas ljudi ovdje izabrali – rekao je Šakić.

Županijska skupština - 29. lipnja 2015. (Foto H. Pavić) (2)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI