Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Za dom u središtu Tisnog – 3200 kuna

Za dom u središtu Tisnog – 3200 kuna

Milanka Opačić, otvaranje Doma za stare i nemoćne (Foto H. Pavić) (3)

Danas je u Tisnome svečano otvoren Dom za starije osobe. Otvorila ga je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

– Svaka zajednica se mjeri prema načinu na koji se odnosi prema roditeljima, prema bakama i djedovima, bez kojih ni nas ne bi bilo. Često imamo situaciju da djeca baš ne brinu o svojim starim roditeljima, tako da svaki put na ovakvim mjestima upozoravam da su roditelji ti koji su nas rodili othranili, školovali, uložili u nas puno ljubavi i energije. Kad oni dođu u situaciju kada je njima potrebna naša potpora, onda su je oni i zaslužili, kako od djece, tako i od čitave zajednice – rekla je ministrica Opačić otvarajući dom izuzetno visokih standarda smještaja i usluge, u kojem se o 16 korisnika brine čak 11 djelatnika.

Adaptacija zgrade koju je Vlada RH ustupila Općini Tisno za Dom za starije koštala je 4,5 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo 2,25 milijuna kuna kroz projekt ulaganja u otoke, a ostatak vrijednosti financirala je Općina Tisno iz svog proračuna.  Uz usluge stalnog smještaja, Dom za starije planira uvesti i poludnevni boravak te usluge pomoći i njege u kući, tako da će Tišnjani u budućnosti starost moći provoditi i u vlastitim kućama, neovisno o tome jesu li u blizini djeca koja bi se brinula o njima.

Da starima treba pomoć obitelji i čitave zajednice najbolje se vidi po cijeni osnovnog smještaja i prehrane u domu koja iznosi 5800 kuna. Od tog iznosa Općina Tisno će iz proračuna pokrivati 1800 kuna, dok će sami korisnici plaćati 3200 kuna.

– I sam smještaj ovog doma u središtu mjesta je naše poruka da starije i nemoćne držimo u središtu pozornosti, a ne da ih guramo na marginu društva, daleko od pogleda – rekao je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Osim umirovljenika s područja Općine Tisno korisnici ovog doma bit će i umirovljenici druge općine s otoka Murtera. Subvencije njihova smještaja isplaćivat će se iz proračuna Općine Murter – Kornati.

Milanka Opačić, otvaranje Doma za stare i nemoćne (Foto H. Pavić) (4)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI