Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
IZDVOJENO
Burek jednog domoljuba (foto: printsreen HTV)

Uz Dan državnosti:
Branitelj zaledio mirovinu i peče burek punjen čokoladom

Burek jednog domoljuba (foto: printsreen HTV)

Anto Oršolić, pekar-branitelj (printscreen HTV)

Uz današnji Dan državnosti, za sve građane Hrvatske i domoljube koji ga ove godine neplanirano radno obilježavaju perući suđe ili miješajući beton u Kanadi, Irskoj i Njemačkoj, evo jedna pozitivna domoljubno-pekarska skica iz matične domovine. Anto Oršolić je branitelj iz Osijeka koji je zamrznuo svoju braniteljsku mirovinu (!), posudio novac, otvorio malu pekarnicu u središtu grada i peče burek.

Kako javlja HTV u prilogu kolegice Amorete Bajto (poveznica), poduzetni ratni umirovljenik danas peče bureke, a usput je zaposlio još troje donedavno nezaposlenih. No njegov za hrvatske prilike potpuno nekonvencionalni potez sa smrzavanjem penzije nije jedina njegova originalnost: izuzev klasičnih bureka s mesom i pita sa sirom, tu se peče i burek punjen čokoladom, te pizza-burek.
Burek jednog domoljuba (foto: printsreen HTV)

Burek jednog domoljuba (foto: printscreen HTV)

– Braniteljska mirovina mi je bila mala, ali naučio sam nešto u životu raditi. Novac sam posudio od kolega jer nisam mogao dobiti kredit. Trenutno imamo troje zaposlenih. Ja sam četvrti. Ide dosta bureka. Ima posla. Vrijednim je rukama dobro i braniti domovinu, ali i hraniti bližnje kaže branitelj-pekar Anto Oršolić.
Dok se u susjednoj BiH možda čude pitama od pizze i čokolade, a odnedavno i od marmelade, Osječani upravo hrle u malu pekarnicu nazvanu ‘Opa Klopa’, kažu svjedoci. Izuzev kvalitete bureka, tome pridonose i skromnije cijene nego drugdje.
Opa Klopa! printscreen HTV)

Opa Klopa! (printscreen HTV)

Dakako, nisu svi domoljubi u mogućnosti zalediti sigurna primanja od države i uputiti se u pekarski pothvat, niti svi tzv. domoljubi mogu biti zadovoljni dužnosničkim plaćama i mirovinama od 20 i nešto tisuća kuna.
No to je već neka druga domoljubna priča.

opa klopa 3 opa klopa 5opaklopa4

Opa Klopin cjenik

Opa Klopin cjenik

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI