Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Tisno (Foto H. Pavić)

Tisno:
Od jeseni stipendije svim studentima

Tisno (Foto H. Pavić)
Tisno (Foto H. Pavić)

Tisno (Foto H. Pavić)

Stipendije obično dobivaju samo najbolji studenti, a među njima opet prednost imaju oni iz obitelji s više djece/studenata i slabijih imovinskih prilika. Od jeseni će u Tisnom više nema diskriminacije, ni prema uspjehu ni prema imovinskim prilikama.

Svim studenatim iz Tisnog, Jezera, Betine, Dubrave, Dazline i Ivinja od početka akademske godine 2015./’16. bit će donekle olakšano studiranje. Barem u onom dijelu koji se tiče financiranja studija. Ova otočna općina s tri tisuće stanovnika stalno na fakultetima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Šibeniku… ima stotinjak studenata, a na jesen će svi oni iz općinskog proračuna dobivati po 700 kuna na mjesec. Temeljem odluke načelnika Ivana Klarina u tijeku je izrada novog Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata po kojem će stipendije biti dodijeljene svim studentima.
– Jedini kriterij bit će da kandidat studira redovito i da ima prijavljeno prebivalište u Općini Tisno. Naime, svih ovih godina stipendirali smo po 20 studenata, a uvijek su se pojavljivale priče o
tome čije je dijete zaslužilo, a čije ne stipendiju, koje bi studije trebalo financirati, a koje ne i slične. Odlučili smo tome stati na kraj i stipendirati sve studente, bez razlike, jer, osim što je to naša dužnost, ulaganje u djecu i obrazovanje je i najbolje ulaganje, koje se u svakom pogledu višestruko vraća – rekao nam je načelnik Klarin.

Očekuje se da će stipendije zatražiti između 80 i sto ovdašnjih studenata, što će općinski proračun koštati oko 70.000 kuna mjesečno ili 940.000 godišnje. – Novac je pronađen u višku proračunskih prihoda iz prethodnih godina, a i ove godine očekujemo da ćemo uprihoditi više nego ćemo potrošiti. Već smo uz dobru kamatu oročili deset milijuna kuna, a sad idemo korak
dalje i ulažemo strateški, u naše mlade – rekao je Klarin.
Javni poziv prema kojem će studenti dostavljati svoje prijave bit će objavljen početkom listopada ove godine uz glavni uvjet redovnog upisa bilo koje godine  jednog od odabranih fakulteta u Republici Hrvatskoj.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI