Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
Nagradno pitanje - Tko od  ovih nije branitelj a tko ima najviše dana u borbenom sektoru: a) Goran Pauk, b) Tomislav Vrdoljak, c) Zoran Smolić, d) Mirko Rašković

Službeno:
Među 500.000 branitelja nema ni jedan lažni!? Matić ne odustaje:
Ima ih 150.000

Nagradno pitanje - Tko od ovih nije branitelj a tko ima najviše dana u borbenom sektoru: a) Goran Pauk, b) Tomislav Vrdoljak, c) Zoran Smolić, d) Mirko Rašković
Nagradno pitanje - Tko od  ovih nije branitelj a tko ima najviše dana u borbenom sektoru: a) Goran Pauk, b) Tomislav Vrdoljak, c) Zoran Smolić, d) Mirko Rašković

Nagradno pitanje – Tko među njima nije branitelj a ima najviše dana u borbenom sektoru: a) Goran Pauk, b) Tomislav Vrdoljak, c) Zoran Smolić, d) Mirko Rašković (Foto: Tris/H. Pavić)

Otkud ministru branitelja Predragu Matiću 150.000 lažnih branitelja kad ih je DORH otkrio svega 15, pita se novinarka Tportala Helena Puljiz u svom tekstu ‘Otkrivamo točan broj lažnih hrvatskih branitelja’ (POVEZNICA)

U Hrvatskoj službeno nema ama baš nijednog lažnog branitelja, a protiv samo 15 osoba vodi se kazneni postupak zbog sumnje da su nezakonito stekli status hrvatskih branitelja!  Samo jedna osoba do danas je izgubila status hrvatskog ratnog vojnog invalida! To su podaci do kojih je došao Tportal istražujući jesu li točne procjene ministra branitelja Predraga Matića o čak 150.000 lažnih branitelja.

‘Nadležnim državnim odvjetništvima podneseno je više stotina prijava o sumnjama na nezakonito stjecanje/omogućavanje stjecanja statusa branitelja Domovinskog rata, hrvatskog ratnog vojnog invalida i/ili prava koja iz takvih statusa proizlaze, a u kojima je u 479 predmeta zaključeno da prijave nisu osnovane dok su nadležna državna odvjetništva u odnosu na 15 osoba pokrenula kazneni postupak’, ističe glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Skandalozan rasplet sudskih postupaka vođenih protiv liječnika u Splitu i Osijeku (Dijagnoza 1 i Dijagnoza 2), pod optužbama da su omogućili statuse ratnih vojnih invalida većem broju ljudi koji su na taj način ostvarili pravo na osobnu invalidninu, vojne mirovine i dionice bez naplate možda najbolje svjedoči o tome zašto malo tko želi gubiti vrijeme na prijavljivanje kršenja zakona kad je riječ o stjecanju statusa hrvatskog branitelja ili HRVI-ja.

A da bi se promijenila apsurdna odluka s kraja 90-ih da (potpuni) status branitelja uživa čak 150.000 osoba iz neborbenog sektora treba snažna politička volja koje u Hrvatskoj, nažalost, sada  naprosto nema.

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred (Foto: Tris/H. Pavić)

Matić: Čistačice i u kuharice za mene nisu branitelji

Bez obzira na brojke koje pokazuju kako Hrvatska službeno nema nijednog lažnog branitelja te da se protiv samo 15 osoba vodi kazneni postupak pod sumnjom da su status hrvatskih branitelja stekli protuzakonito, a samo jednoj osobi je oduzet status HRVI-ja, ministar Predrag Matić Fred ističe kako za njega onih 150.000 naknadno dodanih nisu branitelji. ‘Lažne invalide Domovinskog rata teško je otkriti jer pravi ratni invalid ima samo dva papira – jedan na kojem piše da je ratovao i drugi da je ostao bez noge, a lažni ima kilograme liječničke dokumentacije. Lažne invalide Domovinskog rata stvorili su liječnici, a lažne branitelje stvorila je politika i najveću pogrešku počinili su krajem 90-ih ministri obrane i unutarnjih poslova kad su u Registar hrvatskih branitelja, radi povlastica za bescarinski uvoz automobila, uveli sve zaposlenike ministarstava – tajnice, šofere, kuharice, lugare, vatrogasce, šefove financija i nabave. Zbog toga mi imamo situaciju da žena koja je radila na izdavanju vozačkih dozvola u Rovinju ima status braniteljice i pet godina borbenog sektora. Ona to nije stekla osobnim kriminalnim ponašanjem nego političkom odlukom pa je ne možemo ni prijaviti za nezakonito postupanje. Međutim, ona za mene nije i nikad neće biti hrvatski branitelj.

Dunja Gotovina veći je branitelj od Ante Gotovine (!?)

Kao ilustracija te apsurdnosti često se spominje da Dunja Zloić Gotovina (op. a., bila je tajnica kabineta ministra obrane Gojka Šuška) ima više dana u borbenom sektoru nego general Ante Gotovina‘, ističe Matić.

Novinarka je upitala ministra Matića zašto onda nije iskoristio to što je ministar pa promijenio te apsurdne propise i odijelio borbeni od neborbenog sektora.

‘Još sam prije 15 godina predlagao kategorizaciju statusa hrvatskih branitelja u A 1, A, B i C. U kategoriji A 1 bili bi dragovoljci koji su branili Hrvatsku prije 15. siječnja 1992., u kategoriji A svi koji su ratovali nakon tog datuma, u kategoriji B bi bila logistika, a tajnice, spremačice i šoferi u kategoriji C. Sva braniteljska prava ne bi svi uživali nego bi se i ona kategorizirala. Ali ni tada nisam dobio podršku, a nemam je ni danas da se to provede. Ne mogu ja sam to riješiti – to se mora odlučiti na najvišoj nacionalnoj razini i to moraju podržati i sami branitelji. Pa nas je samo 2.000 branilo Vukovar, danas Vukovarska brigada broji 4.400 ljudi, a Vukovar isplaćuje 6.500 braniteljskih penzija – kako je to moguće?! Eto, čak ni to nismo u stanju riješiti!’ upozorava Matić na Tportalu.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI