Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
EKOLOGIJA / KULTURA
Sisački ekološki filmski festival – jedini  festival koji pedalira (putuje na biciklima)

Sisački ekološki filmski festival – jedini festival koji pedalira (putuje na biciklima)

plakat

  Sisački ekološki filmski festival, ili skraćeno SEFF, vjerojatno je jedini filmski festival koji putuje – biciklima. Tako će SEFF, umjesto  mlažnjacima i crnim limuzinama, dopedalirati na dva kotača do Šibenika i Brodarice, a njegovi bicikli će biti parkirani  po sljedećem rasporedu na sljedećim mjestima:

3. lipnja
10h – Dječji vrtić „Sunce“ (Brodarica)
13h – Osnovna škola „Brodarica“
19h – Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik
4. lipnja
20h – u prostorijama Šibenske udruge mladih Š.U.M. – Narančasta zgrada, Prilaz tvornici (iznad Banja)
Naime, organizatori: Ekološka udruga Brodarica i Krapanj i Šibenska udruga mladih Š.U.M., ugošćuju SEFF na dva dana, a projekcije filmova će biti u navedeno vrijeme na naznačenim lokacijama.  Nadalje pročitajte kako SEFF predstavlja samoga sebe:
Sisak eco film festival se održava već osam godina, a nakon službenog dijela u lipnju, festivalski tim posjećuje mnoga mjesta u kojima prikazuje kratke ekološke filmove, te radi tribine, radionice i izložbe na temu SEFF u gostima. Filmovi su kratki dokumentarni, igrani i animirani, a svojom temom bude ekološku svijest publike. Dosad se taj koncept pokazao vrlo uspješnim, a najviše kod mladih i djece.
Posebnost ovog putujućeg festivala jest i u tome što organizatori festivala i njihov tim sva mjesta u kojima organiziraju projekcije obilaze biciklima. Ove godine dogovorena je suradnja sa sustavom javnih bicikala NEXTBIKE. Naime, tijekom službenog SEFF-a, međunarodni festivalski tim u desetak dana biciklima prijeđe preko 700 km po ruralnim i urbanim krajevima Unsko sanskog kantona u Bosni i Hrcegovini i Sisačko-moslovačkoj županiji u Hrvatskoj – uzimajući dolinu rijeke Une kao vodilju. Festival, za vrijeme trajanja službenog dijela, posjeti preko 2000 gledatelja, a još toliko ih pogleda filmove u drugom dijelu festivala „u gostima“.
SEFF su prepoznali po svojoj jedinstvenosti i ideji mnogi, a Green city project DM-a je između tristotinjak ekološki projekata u Hrvatskoj, odabrao Sisak eco film festival kao najbolji Eko edukativni projekt u Hrvatskoj u 2014. godini.
Ideja festivala se širi i jača te plijeni pažnju i izvan granica Hrvatske, a dokaz tome su brojne međunarodne suradnje koje čine SEFF zaista jedinstvenim putujućim eko festivalom, pa je tako SEFF postao i dio globalne mreže sličnih ekoloških festivala – Green film network.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI