Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Sindikalac razotkrio nezakoniti rad predsjednice Trgovačkog suda Zadar Ardene Bajlo!

Sindikalac razotkrio nezakoniti rad predsjednice Trgovačkog suda Zadar Ardene Bajlo!

Piše: Edvard Šprljan

nauta Predsjednica Trgovačkog suda Zadar Ardena Bajlo po svemu sudeći već punih godinu dana mimo zakona nastavlja provoditi stečajni postupak za remontno brodogradilište Nauta Lamjana. Naime, još je u travnju prošle godine sindikalni povjerenik Marijo Košta u ime radnika podnio kaznenu prijavu protiv sutkinje, a ona je i dalje provodila postupak iako to nije smjela činiti.

U četvrtak je Košta na konferenciji za novinare detaljno obrazložio zašto je prije godinu dana bila podnesena kaznena prijava i zašto sada traži njeno izuzeće iz daljnjeg postupka. Naime, prema odredbama zakona o parničnom postupku jedna od odredbi prema kojima sudac ne može obavljati sudačku dužnost je i spor u kojem sudjeluje s nekom od stranaka.

Khan provodi politiku smanjivanja posla i želje bivšeg vlasnika- apartmani umjesto brodogradilišta!

Posebna zanimljivost ove situacije je jednako u tome što je prvog stečajnog upravitelja Nauta Lamjane Edvina Šimunova sutkinja Bajlo razriješila upravo zbog tog razloga, jer je pokrenuo kazneni postupak protiv jednog vjerovnika. To je bilo još u siječnju 2013. godine, nakon toga je za stečajnog imenovan Šibenčanin Ivan Rude koji je uspješno obnovio djelatnost škvera zajedno sa suradnikom Ivom Baljaksom. No razriješeni su prije godinu dana, uz veliku bunu radnika, a treći stečajni upravitelj Riječanin Alein Khan otada provodi politiku smanjivanja posla, broja radnika i druge želje bivšeg većinskog vlasnika odnosno sada vjerovnika IO Adrije.

Posebno je zanimljivo da je predsjednicu Trgovačkog suda Zadar ipak kopkalo ima li kakav trag najavljenih kaznenih prijava u Državnom odvjetništvu pa je dopisom željela provjeriti da li je vjerovnik Duško Polovina protiv nje podnio kaznenu prijavu kao što je bio najavio na jednoj skupštini vjerovnika. I to iz razloga da ne bi radila nešto protivno odredbama zakona “i time mogla biti pristrana” kako je navela.

Šokantno je da joj je ODO u Zadru još 13. siječnja ove godine odgovorilo ovako: … izvješćujemo Vas da je protiv Vas izričitu kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru dana 11.travnja 2014. podnio Marijo Košta podneskom pod nazivom „Prijava protiv sutkinje Trgovačkog suda u Zadru Ardene Bajlo zbog prikrivanja kriminala u stečajnom postupku Nauta Lamjana d.d.“, što Vam je poznato obzirom da Vam je taj podnesak uz dopis od 14.travnja 2014. dostavilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, na što ste se očitovali podneskom broj 9 Su-394/14-3 od 28.travnja 2014., dok Dušan Polovina protiv Vas nije podnio izričitu kaznenu prijavu podneskom ovom Državnom odvjetništvu ili na zapisnik u Policijskoj upravi zadarskoj…(potcrtane retke potcrtalo Državno odvjetništvo).

Bajlo se u ODO Zadar raspitivala za kaznene prijave protiv nje ( ?!)

Dakle, predsjednica Trgovačkog suda Zadar već 14 mjeseci zna da je protiv nje podnesena kaznena prijava, čak se o tome očitovala Državnom odvjetništvu, a onda se raspituje za neku drugu kaznenu prijavu “da ne bi bila pristrana u provođenju postupka”.

Nije nebitno da je netočna konstatacija kako Duško Polovina nije podnio nikakvu prijavu, on je prijavu podnio ne samo protiv Ardene Bajlo nego i protiv brojnih dužnosnika u Ministarstvu pomorstva, prometa I infrastrukture. Kako nam je izjavio, od svoje prijave podnesene PU zadarskoj ne odustaje, o njoj su nadležni upoznati.

Marijo Košta je na pressici naveo kako je sutkinja Ardena Bajlo tri puta pismeno i jednom usmeno bila obaviještena da je u prvim mjesecima provođenja stečaja 2011. kad je stečajni bio Šimunov nestalo oko 900 tisuća kuna. Tražio je pismeno i na ročištima vjerovnika da se omogući uvid u računovodstvenu dokumentaciju stečajnog postupka, te da Trgovački sud istraži gdje je nestao taj novac. Međutim, taj je zahtjev ignoriran. – Po tom pitanju sutkinja nikad nije ništa poduzela, recimo naredila vještačenje, niti je ikad odgovorila na podneske o tom pitanju. I na kraju smo zbog toga podnijeli kaznenu prijavu, kaže Košta.

 IO Adrija podnijela kaznenu prijavu protiv Rude, Baljkasa i Košte

U stečajnom postupku Nauta Lamjane ima već dosta kaznenih prijava, osim ovih koje su naprijed navedene tu je i kaznena prijava IO Adrije protiv Rude, Baljkasa i Košte koji su prema toj prijavi oštetili škver za 908 tisuća kuna. Tolika je bila brojka koju je na brzinu određen sudski vještak, inače šef Fine u Zadru Josip Klišmanić, u ožujku prošle godine utvrdio za Rudu i njegovu ekipu. Osim neprijavljenih putovanja autocestom kao grijesi su im se naveli da je Rude bez znanja stečajne sutkinje Baljaksu odredio plaću najprije 7000 pa 11000 kuna, a u prijavi IO Adrije navode se još poslovi koje je za Nautu radila Baljkasova firma iz Šibenika.

I to je predmet obrade Državnog odvjetništva, a sadašnja situacija oko izuzeća predsjednice Trgovačkog suda Zadar s postupka stečaja Nauta Lamjane može cijeli ovaj postupak dodatno zakomplicirati. Naime, sadašnji stečajni Alein Khan je po naputku većinskog vjerovnika pokrenuo zahtjev da od države naplati 17,4 milijuna eura za teren na kojem je škver, a koji je ušao u pomorsko dobro. Istodobno se hvali najboljom remontnom sezonom u posljednjih pet godina iako je većinu prihoda naplatio od brodova čiji remont su ugovorili još Rude i Baljaks. Radnici su u Rudino vrijeme imali plaću od 5000 kuna u prosjeku, a sada jedva 3.100 kuna. Khan sada najavljuje stečajni plan prema kojem je navodno cilj zadržavanje sadašnje razine proizvodnje s 25 zaposlenih, sindikat tvrdi da posla u škveru, pogotovo ako se ugovore poslovi s remontom platformi, ima i za 250 ljudi. A koliko je Khanov stečajni plan vjerodostojan može se naslutiti iz dokumenata IO Adrije koje smo dobili na uvid a prema kojima se i dalje ostaje na osnovnom planu da se škver zatvori, i namjesto njega gradi apartmansko naselje.

No prije odgovora na pitanje što će biti dalje sa škverom na Ugljanu, vjerojatno će Cvitan i Državno sudbeno vijeće dati neki pravorijek o dosadašnjem načinu vođenja ovog stečajnog postupka.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI