Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
S.O.S. za Jadran: Ispravak netočnog navoda – Hrvatski sabor mora zaštititi Jadran!

S.O.S. za Jadran:
Ispravak netočnog navoda – Hrvatski sabor mora zaštititi Jadran!

 

17973163473_d402c9aef8_z

I turistima s Dalekog istoka je bliska ideja zaštite Jadrana…

S.O.S. za Jadran, koalicija udruga koja se bori protiv planirane eksploatacije nafte na Jadranu i drugdje, održala je jutros prosvjed ispred ulaznih vrata Hrvatskog sabora. ‘Ispravak netočnog navoda’, pisalo je na jednom transparentu kojega ju u jednom trenutku prosvjednicima pomogla pridržati i grupa korejskih turista koja je obilazila zagrebački Gornji grad. Evo njihovog priopćenja povodom današnjeg događaja:

Hrvatski sabor mora zaštititi Jadran! 

Aktivistkinje i aktivisti koalicije udruga za zaštitu okoliša S.O.S. za Jadran danas su prosvjednom akcijom zatražili od Hrvatskog sabora da što prije održi tematsku raspravu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu te obustavi i odbaci čitav projekt prije potpisivanja ugovora s koncesionarima. 

Simboličnim natpisima “ispravak netočnog navoda”, aktivisti su Saboru poručili da mora zaštititi Jadran te ispraviti greške Vlade RH koja očito radi u interesu prljave industrije fosilnih goriva, a na štetu okoliša i ljudi, posebno građana i građanki iz priobalnih krajeva. Naime, prema nedavno provedenom istraživanju javnog mnijenja (RTL), 60 posto ispitanika/ca iz priobalnih županija protivi se bušenju Jadrana, dok su se dvije županije, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska, formalno izjasnile protiv bušenja.   

Još prije nekoliko tjedana 60 zastupnika i zastupnica podnijelo je interpelaciju o radu Vlade zbog niza propusta u provedbi projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu: nepoštivanja zakonskih procedura, vrlo kratkog i ograničenog razdoblja konzultacija s javnošću te na brzinu izrađene i stoga manjkave i nedorečene Strateške procjene utjecaja na okoliš.

K tome, Vlada ima u pripremi Nacrt prijedloga zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika – još jedan neozbiljan i manjkav akt. Na primjer, tim se prijedlogom Agenciji za ugljikovodike povjerava okolišni i sigurnosni nadzor nad odobalnim naftnim djelatnostima, što je suprotno odredbama važeće Direktive EU koja nalaže da takav nadzor moraju provoditi institucije koje nisu povezane s “ekonomskim razvojem odobalnih prirodnih (naftnih) bogatstava”. Jednako je neprihvatljiv i prijedlog za donošenje zakona po hitnom postupku, s obzirom na dalekosežne posljedice koje iznimno rizičan posao odobalnog bušenja može imati na morski svijet, otoke i priobalje, turizam i primorski način života.  Zbog navedenih i drugih manjkavosti, tražimo od Sabora da ovaj štetni zakonski prijedlog odbaci.

18567134446_e6e030d568_z

Podsjećamo da su Zelena akcija i partnerske udruge iz mreže Zeleni forum još prije pola godine (9.12.2014.) uputile apel zastupničkim klubovima za održavanjem posebne rasprave u Saboru o ovoj temi. Zastupnici/e to do sada nisu učinili, stoga ponovno poručujemo Saboru da hitno preuzme odgovornost za zaštitu Jadrana u svakom aspektu, kako bi se spriječile nesagledive pogubne ekološke i ekonomske posljedice istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI