Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
EKOLOGIJA / KOMENTARI
S prosvjeda: Srdele u nafti i transparenti...

Prosvjednici:
Ministar prljavih poslova, Mala zemlja za veliku mrlju – Osorni ministar:
Kvazi ljubitelji Jadrana, referenduma neće biti…

S prosvjeda: Srdele u nafti i transparenti...
S prosvjeda: Srdele u nafti i transparenti...

S prosvjeda: Srdele u nafti i transparenti… (foto Marina Paulenka)

– „Ministar prljavih poslova“, “Ugovore potpisujemo, turizam otpisujemo” i „Mala zemlja za veliku mrlju“ – pisalo je na velikim transparentima koje su aktivisti i aktivistkinje koalicije udruga S.O.S. za Jadran rastegli na prosvjednoj akciji u zagrebačkom Hypo centru za vrijeme održavanja 4. konferencije o energetskoj budućnosti Hrvatske.

Ti su natpisi dočekali standardno osornog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka dok je stizao na navedenu konferenciju o budućnosti.
– Ministar Vrdoljak mjesecima ignorira apele građana, udruga, javnih osoba i stručnjaka da obustavi postupak potpisivanja štetnih ugovora s naftnim kompanijama o bušenju Jadrana. Pozivamo ga da to konačno učini i odluku o ovom važnom pitanju prepusti građanima na referendumu. U protivnom, tražimo da podnese ostavku – rekao je pritom u ime koalicije S.O.S. za Jadran Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

‘Odluka građanima ili ostavka!’

Naime, U S.O.S za Jadran tvrde da bi potpisivanje ugovora prije referenduma koji je najavio premijer Milanović, značilo ucjenu hrvatskih građana. Naime, ukoliko sporni ugovori budu potpisani, a građani se na referendumu izjasne protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, poreznim će obveznicima biti nametnuta obaveza plaćanja odštete naftnim kompanijama. U nedavnom istraživanju javnog mnijenja čak 74% građana izjasnilo se da želi odlučivati o budućnosti Jadrana, što znači da bi ministar ignoriranjem ove činjenice mogao nanijeti izravnu štetu državnom proračunu, drže u koaliciji, te poručuju Vrdoljaku: odluka građanima ili ostavka! Ovdje pogledajte kratki video Greenpeacea o ovoj temi:

Odluka o nafti građanima ili ostavka!Odluka o bušenju Jadrana građanima ili ostavka! Pridružite se inicijativi SOS za Jadran – podijelite ovaj video!

Posted by Greenpeace Hrvatska on Thursday, June 18, 2015

 

– Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike prikazuju eksploataciju nafte kao put prema gospodarskom rastu i energetskoj neovisnosti Hrvatske. Međutim, bušenje Jadrana zbog nafte predstavlja izravan rizik za turizam, ribarstvo, okoliš i ljude, dok bi neizvjesna zarada od nafte bila i 100 puta manja samo od sigurnih prihoda od turizma. Turisti Hrvatsku doživljavaju kao destinaciju neokaljanih prirodnih ljepota i takvim se bogatstvom ne trebamo kockati zbog profita malog broja ljudi, od čega prosječni građanin ima puno više štete nego koristi – dodao je Luka Tomac iz Zelene akcije, članice koalicije S.O.S. za Jadran.
Prosvjed (foto Marina Paulenka)

Prosvjed (foto Marina Paulenka)

No ono što je nešto kasnije uslijedilo u zgradi u kojoj se održavala konferencija, kada je isti ministar dao izjavu za medije, zorno je ukazalo na, najblaže rečeno, vrlo zabrinjavajuće stajalište tog Vladinog dužnosnika. S neskrivenim nesimpatijama i potpunim neuvažavanjem je govorio o prosvjednicima i onima koji se protive nakanama za bušenje jadranskog podmorja. Uostalom, evo što je rekao, upotrijebivši riječ posao ravno jedanaest puta:

Vrdoljakova izjava…

Vrdoljak: Moj posao je sačuvati hvatski Jadran (!?)

– Što je moj posao? Sačuvati radna mjesta. Moj je posao je ne dozvoliti uvoznicima da mi upravljaju sa energetikom politikom moje zemlje. Moj posao je dati šansu Hrvatskoj da se razvija. Moj posao je sačuvati hrvatski Jadran. Moje more. Od zagađenja prljavih uvoznih tankera. Od potencijalnih zagađenja od eksploatacije iz Italije, iz Albanije, iz Crne Gore. Što se sada već radi. Mi moramo sa zakonima koje sada donosimo, sa pomoći sve struke, s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, sa fakulteta, instituta. To je moj posao. Sačuvati hrvatski Jadran. To je moj posao. To i radim – govorio je oštrim tonom Vrdoljak.
Nevjerojatna je njegova teza kako je njegov ‘posao sačuvati hrvatski Jadran’ i to tako što na njega namjerava postaviti sijaset naftnih platformi. No još je nelogičnija njegova izjava kako bi on sačuvao Jadran od zagađenja iz drugih zemalja. Na koji način!? A onda je nastavio, govoreći o sebi na način po kojem se dalo zaključiti da se radi o čovjeku koji ima epohalnu povijesnu i gotovo mesijansku ulogu za budućnost Hrvatske.
Prosvjednici za koje ministar drži da su u službi 'uvozničkih lobija' foto Marina Paulenka

Prosvjednici za koje ministar drži da su u službi ‘uvozničkih lobija’ foto Marina Paulenka

– Moj posao je sutra dati šansu da hrvatsko dijete živi u boljoj zemlji. Čitava hrvatska struka je uz ovaj projekt. Neki dio NGO-a (nevladinih udruga op.a.) čiji je njihov vajda to posao dezinformirati hrvatsku javnost i napraviti to da hrvatski uvozni lobi upravlja s energetskom politikom Hrvatske. Ja to neću dozvoliti – nastavio je Vrdoljak sa svojim standardnim tezama po kojima one koji ne misle da bi trebalo bušiti Jadran uvredljivo proglašava zagovarateljima  fantomskog ‘hrvatskog uvoznog lobija’.

‘Kvazi ljubitelji Jadrana’

Onda je samodopadno nastavio o ‘potpisivanju ugovora’, prikazujući se kao nedodirljivi gospodar hrvatske sadašnjosti i budućnosti, hrvatski alfa i omega, te je naglašeno i vrlo nadmeno, samodopadno i iritirajuće autoritativno kazao: ‘Referenduma neće biti!’.
– A potpisivat ćemo ugovore kad su ugovori spremni. Kad ih ispregovaramo. Kada prođu proceduru. Referenduma neće biti! To je prvo. A drugo je: ugovori će se potpisivati kada budu spremni – reče ministar I.V. te je nastavio o tome kako spomenuti prosvjednici imaju zapravo za cilj zatvoriti sve rafinerije i uništiti hrvatsku energetiku.
Za kraj, izjavio je nešto što bi moglo biti predmet stručne analize.
– Ako treba zbog toga imati ovakve neke kvazi ljubitelje Jadrana, neka oni rade svoj posao. Ja ću raditi svoj posao. Ja svoju državu volim više nego oni – zaključio je.
Svaki komentar je zbilja suvišan.
Ova lutka na nekog podsjeća (foto Marina Paulenka)

Ova lutka na nekog podsjeća (foto Marina Paulenka)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI