Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
IZDVOJENO
Povratak napuštenih – međunarodna konferencija u napuštenom pulskom Muzilu

Povratak napuštenih – međunarodna konferencija u napuštenom pulskom Muzilu

muzil

Jedna od građevna na Muzilu (foto: www.d-a-z.hr)

Gotovo da nema grada u Hrvatskoj u kojemu brojne bivše vojarne i drugi javni prostori koji već desetljećima nisu u funkciji i dalje zjape prazni, zapušteni, neiskorišteni i napušteni, bez ikakvog suvislog plana za njihovu korisnu prenamjenu. Istodobno mnogima kronično nedostaje prostora: udrugama građana, sportskim klubovima, obrticima, plesačima, glazbenicima, zborovima, šahistima, dječjim vrtićima, umirovljenicima, pletiljama, skaterima, filatelistima itd., dok im se ‘državni objekti’ doslovce urušavaju pred očima. Za to vrijeme država, MORH, DUUDI ili tkogod ljubomorno čuvaju prostore za neku tobožnju buduću ekskluzivnu gospodarsku prenamjenu, za tzv. bogate investitore, i tome slično.

Ta pogubna taktika je dovela do situacije u kojoj se i četvrt stoljeća nakon što su napuštene brojne vojne i druge zgrade i dalje ne prepuštaju vlasnicima, tj. građanima, odnosno ne bivaju korištene u svrhe od šire društvene koristi. Ipak, značajne korake na tom putu su poduzeli građani Pule, točnije tamnošnje dvije udruge građana: Zelena Istra i Zadruga Praksa. Pokrenuli su inicijativu da se Muzil, zeleni poluotok nadomak grada s brojnim vojnim objektima koji su desetljećima bila zabranjena zona za civile, jednim dijelom i zasad privremeno ustupi na upotrebu građanstvu (vidi više ovdje).

Što je više napuštenih prostora, oni su građanima nedostupniji (!)

Izradili su projekt (Muzil Starter), izračunali koliki bi bili troškovi dovođenja u funkciju pojedinih prostora i pozvali građane da u svemu intezivnije sudjeluju. Sad su pak priredili i međunarodnu konferenciju na kojoj će sudjelovati oko 90 sudionika, i nazvali je Novi start – korištenjem napuštenih prostora do urbane obnove, a koja će se održati u utorak 9. lipnja. I to upravo u napuštenom komplesku, gdje su jednu od zgrada u svega tri dana dobrovoljnim radom na čišćenju i uklanjanju otpada – pretvorili u svojevrsni funkcionalni konferencijski centar.

muzil%20starter%20zeleno_preview_0_thumbnail

– Nakon dugogodišnjeg procesa deindustrijalizacije i demilitarizacije gradovi se suočavaju s nepreglednim površinama napuštenih zona, objekata i infrastrukture. Istovremeno je gradski prostor postao jedan od temeljnih ekonomskih resursa za razvoj post-industrijskog špekulativnog gospodarstva. Ova dva procesa su, u uzajamnom djelovanju, dovela do osnovnog proturječja suvremenog života u gradu, a to je da što više gradovi posjeduju napuštenih prostora, to su oni sve nedostupniji vlastitim građanima. Grad Pula sa svojim napuštenim vojnim područjima nije iznimka u tom procesu – kaže Emil Jurcan iz Zadruge Praksa.
– Pitanje koje si je tim stručnjaka postavio i koje bi koferencija “Novi start” željela dotaknuti je kako dokinuti to proturječje? Kako možemo iskoristiti gradski prostor kao resurs za opći razvoj društva? Kako možemo aktivirati napuštena područja, a da od toga profitira i gospodarstvo i zajednica? – pojašnjavaju u Zelenoj Istri i Praksi smisao ovog međunarodnog okupljanja.

Nepoznata praksa u Hrvatskoj

Naime konferencija u Puli okupit će stručnjake iz polja arhitekture, urbanizma, ekonomije, društvenog poduzetništva i civilnog sektora iz Hrvatske, Italije i Nizozemske koji će, na primjeru poluotoka Muzila, raspravljati o europskim praksama korištenja napuštenih objekata, ekonomskim učincima urbane obnove i potencijalu koje društveno poduzetništvo posjeduje u razvoju lokalne zajednice. Cilj rasprave je kvalitetna razrada projekta “Muzil starter” kojim se želi aktivirati objekte na Muzilu u svrhu društvenog i kulturnog poduzetništva, a kakav bi mogao postati model i za druge slične objekte u državi (i šire).
– Na jednodnevnoj konferenciji će se raspravljati o europskim praksama korištenja napuštenih objekata, ekonomskim učincima urbane obnove i potencijalu koje društveno poduzetništvo posjeduje u razvoju lokalne zajednice. Cilj rasprave je upoznavanje javnosti s praksom privremenog korištenja napuštenih zgrada, u Hrvatskoj još uvijek nepoznatoj, te razrada projekta privremenog korištenja zgrada “Muzil starter” u svrhu društvenog i kulturnog poduzetništva. Radi kvalitetne rasprave o koristi i troškovima projekta «Muzil starter», njegovi pokretači – Zelena istra i Praksa napravili su detaljni arhitektonski snimak zgrada koje se planiraju privremeno koristiti s procjenom nužnih ulaganja te analizu troškova i koristi projekta – kaže Dušica Radojčić iz Zelene Istre.
Izrađivač analize koristi i troškova, ekonomist Bojan Bajić, na konferenciji će iznijeti zaključke analize troškova i koristi.
Inače, zbog ograničenog pristupa i kretanja područjem te kontroliranim ulascima na poluotok Muzil, sudjelovanje na konferenciji moguće je isključivo uz prethodnu najavu Zelenoj Istri, poručuju organizatori.

muzil srce

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI