Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
IZDVOJENO
Postoji li… Muzej iluzija?

Postoji li… Muzej iluzija?

mi-slike-opticke4

Naša stvarnost, odnosno život kakvim ga poimamo, je iluzija, tvrde stoljećima raznovrsni mistici i duhovnjaci. Odnedavno slično tvrde i australski, britanski i drugi fizičari, nakon složenih eksperimenata s česticama, u kojima, ukratko, one postoje jedino ako ih – promatramo (vidi). U tom slučaju iluzijom možemo smatrati i činjenicu kako je u Zagrebu otvoren – Muzej iluzija.

U iluzornoj Ilici 72, za perciptivno varljivih 40 kuna za odrasle, te prividnih 25 kuna za djecu, može se, kako kažu muzealci iz nove muzejske ustanove, ‘ući u fascinantni svijet iluzija koje će vam poljuljati povjerenje u vaša osjetila, ali vas pritom oduševiti; svijet koji će vas potpuno zbuniti, ali vas i štošta naučiti…’.

Izlet u svijet iluzije

Posjetite nas i ostat ćete zadivljeni jer ništa nije onakvo kakvim se čini, osobito ne u Muzeju iluzija. Jeste li spremni za avanturu? Nudimo vam intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo. Muzej iluzija otvara prostor za društven i zabavan izlet u svijet iluzije koji očarava sve generacije. To je savršeno mjesto za nova iskustva i uživanje s prijateljima ili obitelji, jedinstveno u ovom dijelu Europe. To nije samo mjesto za djecu, koja obožavaju dolaziti, to je mjesto za roditelje, parove, djedove i bake! Provjerite što sve nudimo, nećete vjerovati svojim očima… – mame iz muzeja u taj dodatni svijet iluzija.
Obrnuta soba, Muzej iluzija

Obrnuta soba, Muzej iluzija

U ponešto krućem svijetu naše tzv. realnosti te aktualnog gospodarsko-financijskog sustava koji ima bitne elemente iluzije, prilično je neobično kako se netko odvažio na ovakav poslovni poduhvat, te je umjesto, recimo, sportske kladionice (koja je također temelji na iluziji), otvorio – muzej.
– Ideja je došla nakon dugog razmišljanja što i kako ponuditi Zagrebu te njegovim gostima. Ustanovili smo da postoji mjesto za nešto edukativnog i zabavnog karaktera te je odluka pala na muzej iluzija. Cjelokupni projekt od ideje do realizacije je trajao oko 8 mjeseci. Najveći dio eksponata je nacrtao i dizajnirao arhitekt Juraj Kralj, bez čije stručne pomoći muzeja ne bi bilo. Juraju moramo pripisati najveće zasluge u samom konceptu prostora, izradi svih soba i dizajnu muzeja. Vizualni identitet muzeja je djelo grafičkog dizajnera Dragana Vejnovića – kaže Roko Živković iz tima Muzeja iluzija.

Zaigrani podsjetnik na pretpostavke

‘Oduprite se gravitaciji u kosoj sobi; doživite kako vam prijatelj, partner ili čak učiteljica pred očima raste ili se smanjuje; izgubite se u beskonačnosti Sobe ogledala, uživajte u najvećoj zbirci holograma u ovom dijelu Europe, zagledajte se u svaku optičku iluziju i dobro promotrite svaku instalaciju. One su sjajan, zaigran podsjetnik da naše pretpostavke o svijetu koji vidimo ponekad stvarno jesu samo – pretpostavke!’, intrigiraju potencijalne posjetitelja iz novog muzeja.

mi-slider-002

Intrigantno pitanje je i kako se u ovim vremenima u kojima se u Grčkoj prazne bankomati, a EU-financijski sustav navodno doživljava krizne trenutke, netko odlučio na ovakav projekt. Jeste li imali potporu države, dobili sredstva iz popularnih europskih fondova, ili ste se sami upustili u ovaj projekt, pitamo muzealce iluzioniste.
– Samostalno smo se upustili u projekt, te smo se pri izradi projekta prijavili na sve dostupne natječaje. Zasad su projekt podržali Grad Zagreb, odjel Turizma kao i Turistička Zajednica Grada Zagreba – kaže Roko Živković.

Zbunjujući rođendani i večernje zabave

Uslijed političke klime od koje je iluzorno očekivati da prati kreativnije projekte poput ovog, u Muzeju iluzija su morali osmisliti program koji će omogućiti da njihov muzej potraje dulje od kratke iluzije. Kako stvari stoje, u nekoliko dana od otvaranja dospjeli su zainteresirati brojne posjetitelje. Ali imaju i neke druge planove.
– Muzej organizira rođendane kao i korporativne evente. Rođendani su prvenstveno namijenjeni uzrastu od 5-15 godina, te uključuju razgled uz stručno vodstvo i slaganje edukativnih igrica. Trajanje rođendana je oko sat vremena. Muzej ima mogućnost organiziranja i različitih eventa, druženja, promocija. Muzej Iluzija ima puno planova u vidu širenja poslovanja i edukacije i ono što možemo reći je da nećemo biti statični, već ćemo pokušati dovesti zabavu koju muzej nudi van na ulice – veli Roko Živković, te najavljuje i raznovrsna večernja zbivanja među zbunjujućim eksponatima mimo radnog vremena (09-22 h).
A sad ponešto o eksponatima: ima ih preko 70, a tu su izuzev djela spomenutih autora i neki standardni koji su, recimo to tako, dio svjetske iluzijske baštine (stižu iz SAD-a, Austrije, Engleske,Tajlanda itd.).

Igre koje će vas raspametiti i opametiti

– Kroz zabavne i atraktivne varke, naučit ćete mnogo o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te ćete moći bolje razumjeti zašto vaše oči vide stvari koje mozak ne razumije. Na samom kraju zaustavite se u prostoru za igru didaktičko-logičkim igračkama i zagonetkama; sigurni smo da ćete doživjeti bar malo frustracije i mnogo, mnogo zabave! Muzej ima i pametnu igraonicu u kojoj se posjetitelji svih dobi mogu igrati, natjecati i učiti. Igraonica potiče učenje i zabavu kroz Dilemma games koncept, drvene zagonetke i igre koje potiču kognitivne sposobnosti te igraonicu pretvaraju u pravi fitness centar za mozak. Dođite i isprobajte naše mozgalice, puzzle, nemoguće čvorove, trikove i matematičke igre te razne druge didaktičke koncepte koji će vas raspametiti i opametiti istovremeno – spretno vabe goste na mrežnim stranicama Muzeja iluzija.
A evo i spisak raspamećujuće-opamećujućih grupa iluzija: Hologrami, Šuplje lice Alberta Einsteina, Rubinova vaza, Mirage, Glava na pladnju, Iskreno ogledalo, Rupa bez dna, Soba ogledala, Obrnuta soba, Anti-gravity soba, Ames soba itd.
Umjesto iluzornog zaključka, prenosimo riječi sveučilišnog profesora Andrewa Truscotta, voditelja tima fizičara- istražitelja s Australskog sveučilišta, kako piše Daily Mail.
Na kvantnoj razini, stvarnost ne postoji ako ne gledate u nju – zaključio je profesor Andrew Truscott nakon dugotrajnog i skupog istraživanja.
Pa ti vidi…

 

mi-slike-opticke5mi-sobe-ogledala

mi-instalacije-rupa

mi-slike-opticke1

mi-logo-hr11

Obrnuta soba, Muzej iluzija

Obrnuta soba, Muzej iluzija

mi-sobe-obrnuta

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI