Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
IZDVOJENO
Papa Franjo ‘lustrira’ svjetleće gospe i njihova pisma

Papa Franjo ‘lustrira’ svjetleće gospe i njihova pisma

Papa Franjo (Foto www.vatikan (10)Papa Franjo je na jučerašnjoj propovjedi u Domu sv. Marta u Rimu utiho, ali vrlo hrabro najavio povratak Katoličke crkve izvornom kršćanstvu, lišenom gospi, svetaca, svetih mjesta, svjetlećih kipova, slika i drugih svetosti koje su naknadno nakalemljene na osnovnu poruku kršćanstva.

– Valja štititi kršćanski identitet i dopustiti da nas Duh Sveti vodi u životu – istaknuo je papa Franjo i upozorio na osobe koje žele kršćanstvo pretvoriti u samo jednu lijepu ideju i na one koji uvijek traže novotarije u kršćanskom identitetu. Istaknuo je svjetovnost kao opasnost za kršćansko svjedočenje, jer ona tako „rastegne savjest“ da u nju sve može ući – javlja Vatikanski radio.
Vjernost je identitetu od temeljne važnosti, kao i predanje Duhu Svetom da nas vodi u životu. Kako se izrazio papa Franjo, nismo sljedbenici neke posebne filozofije, već pomazanici koji imaju zalog Duha Svetoga. Međutim, budući da smo grješnici, uvijek dolaze iskušenja i postoji opasnost gubitka identiteta.

Papa je stoga upozorio na nekoliko takvih opasnosti: Prva je prijelaz sa svjedočenja na ideje; razvodnjivanje svjedočanstva. Međutim, naglasio je papa Franjo, kršćanski je identitet konkretan. Radi se o opasnosti prijelaza na „meku“ religiju, na gnosticizam. Kršćanski je identitet, prema Papinim riječima, skandalozan zbog križa, i stoga postoji iskušenje da se rekne ne, da se želi izbjeći sablazan.

– Zatim ima i onih kojima su uvijek potrebne novotarije u kršćanskom identitetu, koji su zaboravili da su izabrani i pomazani, da imaju milost Duha Svetoga. Oni, primjerice, traže vidioce koji govore o pismu koje će Gospa poslati u 4 sata popodne. I od toga žive. Međutim, to nije kršćanski identitet – rekao je papa Franjo odričući tako fenomenu gospe poput one iz Međugorja pripadnost kršćanskoj vjeri i svjetonazoru.

– Na koncu, postoje oni koji mondenošću ugrožavaju svoj kršćanski identitet; osobe koje toliko rastežu savjest da u nju sve ulazi. Tako sol postaje bljutava – kazao je Sveti Otac, primijetivši da postoje kršćani koji ne znaju svjedočiti Isusa Krista. Bog nas je u povijesti spasenja iz dvojbe uveo u sigurnost, u stvarnost utjelovljenja i otkupiteljske smrti svojega Sina. To je naš identitet – naglasio je Papa, objasnivši kako trebamo moliti za dar identiteta koji se ne prilagođava stvarima, kako ne bi postao bljutav.

Tek se očekuju reakcije dijela Crkve i ‘vjernika’ naslonjenih na biznis s kipovima svjetlećih gospi, ukazanjima, relikvijama, oprostima…

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI