Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
KULTURA
Otvoren 55. MDF: Šibenik se više ne boji muškarca u suknji

Otvoren 55. MDF:
Šibenik se više ne boji muškarca u suknji

55. MDF - Otvaranje (Foto H. Pavić) (9)

U Šibeniku je večeras pedeset i peti put podignuta zastava Međunarodnog dječjeg festivala.

Iako je zbog kiše početak programa kasnio pola sata, ništa nije moglo pokvariti najvažniju šibensku večer. Pred starom gradskom vijećnicom i katedralom sv. Jakova zbor “Zdravo maleni” otpjevao je svoju himnu i svečano je otvoren 55. međunarodni dječji festival u Šibeniku. Dva tjedna kazališta i zabave, tijekom kojih čitav grad postaje pozornica, u kazalištu, na  ulicama i trgovima mali i malo stariji gledatelji će uživati u najboljim predstavama hrvatske kazališne produkcije i gostiju iz inozemstva, filmskom programu i vještinama uličnih zabavljača, a djeca će sudjelovati i u kreativnim radionicama.  Festival je otvorila glazbena predstava ‘Matilda’, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. Režira je Nina Kleflin, libreto i stihove napisala je Mirjana Nola prema romanu Roalda Dahla, dok je glazbu skladao Neno Belan.

55. MDF - Otvaranje (Foto H. Pavić) (2)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rado je prihvatila pokroviteljstvo nad 55. MDF-om i bio je najavljivan njen dolazak, ali ona ipak nije uspjela doći na otvaranje, jer je bila u Bratislavi na 10. forumu o globalnoj sigurnosti GLOBSEC 2015. Pozdrave predsjednice publici je prenio njen posebni izaslanik, gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.

– Posebno mi je drago i posebna mi je čast što vam večeras mogu prenijeti iskrene pozdrave, iskrene čestitke, iskrene želje naše predsjednice, gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Dakle, nije ona samo naša prva predsjednica, nego je to naša domaća Šibenka, gospođa Kolinda Grabar Kitarović i zbog toga nam je to posebno drago – rekao je Burić.

– Naravno, kad otvarate 55. festival, kada gledate to ponovno sve isto ispred ove naše predivne katedrale kojom se tako ponosimo, ujedno se bude emocije. Kad gledate ovu zastavu festivalsku koja se diže to vas nužno vraća u djetinjstvo,  ali to je već sada za našu djecu. To će značiti nekoliko tjedana živosti u našemu predivnom gradu, oživjet će sve šibenske kale, bute i skaline, oživjet će naš stari grad kako bi mi željeli da stalno živi. Da živi stari grad, da žive naša djeca, jer je to naša budućnost. I zato nam je ovan naš festival tako drag. On je drag zato jer pokazuje koliko nam je stalo do te naše djece i te mladosti. Šibeniče budi dijete! – rekao je dr. Željko Burić.

Iako je kao i na prošlogodišnjem otvaranju u ‘Pepeljugi’ i u ‘Matildi’ jednu žensku ulogu igrao muškarac, ove se godine nitko u publici nije prepao muškarca u suknji.  Naprotiv, Damir Lončar toliko je uspješno utjelovio lik karikaturalno stroge učiteljice, gospođe Mrge, da je baš svima na lica prikovao osmijeh.

55. MDF - Otvaranje (Foto H. Pavić) (5)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI