Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
IZDVOJENO
Odnekud poznato javno-tajno otkriće: SOA uočila ‘pranje novca privatizacijom državnih tvrtki’

Odnekud poznato javno-tajno otkriće:
SOA uočila ‘pranje novca privatizacijom državnih tvrtki’

 

SOA_(logo)

Sigurnosno-obavještajna agencija ili skraćeno SOA, krovna domaća tajna služba, objavila je svoje drugo po redu javno izvješće nazvano: Javno izvješće 2015. Dakle, u javnom izvještaju tajne službe na ukupno 48 stranica koje u cijelosti možete promotriti ako kliknete tu: Javno-izvjesce-2015, ima različitog štiva, a na neki način je posebno zanimljiv istaknuti odjeljak na strani 13, u poglavlju nazvanom Korupcija, u okviru cjeline Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Naime, u tom odjeljku naslovljenom PRANJE NOVCA PRIVATIZACIJOM DRŽAVNIH TVRTKI navodi se slučaj o privatizaciji jednog većeg poduzeća u kojem vlasništvo ima i naša država. Pritom nije posve jasno radi li se o ilustrativnom obrascu uvriježene pljačke zajedničkih dobara na kakve, eto, u hrvatskoj zbilji SOA nailazi pa operativno djeluje ili je pak riječ o nekom konkretnom slučaju o kojem bi doskora trebali doznati više iz, recimo, DORH-a.
U svakom slučaju, evo što tu piše:
SOA stalno radi na otkrivanju slučajeva zloporaba u gospodarskom poslovanju. Tako su prikupljeni podaci da su prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva AA u kojemu je Republika Hrvatska značajni suvlasnik, odgovorne osobe tog društva zlorabile svoj položaj i ovlasti čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva AA te tako postali njegovi značajni dioničari.
To su provodili tako da su knjigovodstveno prikazali da je trgovačko društvo AA posudilo stotinjak milijuna kuna drugim trgovačkim društvima kao pozajmicu, a taj su novac u stvari koristili za kupovanje dionica društva AA za svoj interes. Dionice su kupovali na svoje ime i na ime pouzdanih osoba.
Nadalje, financijsku korist stečenu takvim nelegalnim postupanjem koristili su za daljnju kupovinu dionica na otvorenom tržištu, a vraćanje duga društvu AA, odnosno prikrivanje takvog suspektnog postupanja, proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital društva AA.
Opisanim aktivnostima odgovorne osobe su oštetile su trgovačko društvo AA, a time i državni proračun RH s obzirom na značajni državni udio u njenom vlasništvu.
O svojim saznanjima SOA izvješćuje Državno odvjetništvo radi kaznenog progona odgovornih osoba.
Zvuči nekako poznato. Kao da smo u posljednjih 25 godina hrvatske države već čuli za slične slučajeve. Ipak, SOA pojašnjava i što je to korupcija.
Korupcija
Korupcija u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima te državnim i javnim tvrtkama jedan je od najznačajnijih izazova Republike Hrvatske, koji ugrožava funkcioniranje tržišta, gospodarski rast, smanjuje porezne izvore i oštećuje državni proračun te stvara nesigurnost i gubitak povjerenja u državne institucije. Ove pojave smanjuju investicijski potencijal u Hrvatsku, a odražavaju se i na međunarodni ugled Republike Hrvatske i njezine aktivnosti na međunarodnom tržištu.
Korupcija neizravno negativno utječe i na nacionalnu sigurnost pa je SOA stoga, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, potpora u njezinoj prevenciji i suzbijanju.
Najčešći oblici korupcije u Republici Hrvatskoj vezani su uz provedbe javnih natječaja za odabir najpovoljnijeg ponuđača, javne nabave, sklapanja poslova neposrednom pogodbom te prilikom izdavanja raznih oblika dozvola i suglasnosti.
Procesi javne nabave su, zbog financijskih iznosa koje obuhvaćaju i važnosti javnog sektora u nacionalnoj ekonomiji, posebno osjetljivi na koruptivne pojave i pokušaje da se netransparentnostima, malverzacijama i nezakonitostima nezakonito „izvlači“ novac na štetu državnog proračuna.
Najčešći oblici korupcije vezani su uz provedbe javnih natječaja, javne nabave, sklapanja ugovora neposrednom pogodbom te izdavanja dozvola.
Eto, doznali smo i što je korupcija, zahvaljujući drugom javnom izvješću SOA-e, agencije s godišnjim proračunom od 324 milijuna kuna (više o prvom izvješću na lanjskom tekstu na TRIS-u).
Inače, prema javnom izvještaju MUP-a, samo prošle godine je u Hrvatskoj šteta od korupcije procijenjena na 311 milijuna kuna.
Javna tajna je pak kako su te štete znatno veće.
No to bi možda moglo biti dijelom sljedećeg javnog izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI