Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
KULTURA
Od 3. lipnja možete pročitati ‘Šibensku molitvu’ u njezinu originalnom izdanju

Od 3. lipnja možete pročitati ‘Šibensku molitvu’ u njezinu originalnom izdanju

Muzej sv. Frane u Šibeniku u srijedu službeno otvara svoja vrata.

IMG_2490

U doba uskovitlanog povijesnog revizionizma sa svih strana, valja biti posebno oprezan u tumačenju artefakata. Šibenski franjevci srećom nisu upali u zamku pa pored “Šibenske molitve”, za koju se pretpostavlja da je napisana oko 1370., mudro piše da se radi o najstarijem hrvatskom LIRSKOM teksu na latinici. Točno, jer unatoč milijun puta ponovljenom šibenskom mitu, povjesničari se zasad slažu da titula najstarijeg poznatog latiničnog teksta u nas pripada “Redu i zakonu”, zbirki pravila zadarskih dominikanki iz 1345. godine.
“Šibenska molitva”, kao dio obimnog djela znanog kao Codex No. 11, najvrijedniji je izložak Muzeja sv. Frane u Šibeniku, koji za status “muzeja” mora još pričekati mišljenje komisije Ministarstva kulture.
– Ono što su fratri stoljećima skupljali danas je napokon izloženo, Muzej sv. Frane konačno otvara svoja vrata – slavodobitno je novinarima izjavio gvardijan fra Ivan Bradarić, ujedno i kustos muzeja. – Dio vrijedne knjižnične građe izložen je u muzeju, a ono što će posjetitelje najviše zanimati je Kodeks broj 11, u kojemu se nalazi ‘Šibenska molitva’, izložak koji izlazi iz samostanskih okvira i postaje nacionalno kulturno blago.
U novootvorenom muzeju izložen je mali, odabrani dio vrijednog materijala knjižnice koja se nalazi u samostanu, postoji i ‘glazbena soba’, zatim prostorija u kojoj su izložene srebrne relikvije iz gotike i baroka, a uređen je i vrt, zamišljen kao lapidarij.
– Naš cilj je propovijedati. Ne samo preko oltara nego i na ovaj način, preko kulture i umjetnosti – istaknuo je fra Bradarić, otkrivši da su ukupni troškovi uređenja Muzeja sv. Frane, koji svoja vrata javnosti otvara u srijedu, 3. lipnja, nešto manji od pola milijuna kuna.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI