Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
POLITIKA
Obljetnica ugašene brigade

Obljetnica ugašene brigade

Šibenski branitelji u petak slave 24. obljetnicu osnutka 113. šibenske brigade. Obilježit će je skromno, ali dostojanstveno i uz vojne počasti.
Tonči Mrša, Miljenko Poljičak, Mladenko Spahija i Neven Berović (Foto H. Pavić)

Tonči Mrša, Miljenko Poljičak, Mladenko Spahija i Neven Berović (Foto H. Pavić)

Šibenski branitelji u petak slave 24. obljetnicu osnutka 113. šibenske brigade. Obilježit će je  skromno, ali dostojanstveno i uz vojne počasti.

Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida, Udruga dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata, Udruga udovica poginulih branitelja i Udruga roditelja s konferencije za novinare pozvali su branitelje i sve građene na proslavu 24.obljetnice osnutka 113. brigade HV-a koja će se održati u petak 19. lipnja. U devet sati ujutro polagat će se vijenci pod spomenik palim braniteljima na Baldkinu, u 9.30 polagat će se na Gradskom groblju Kvanj, u 10.30 u kapelici u vojarni Bribirskih knezova bit će održana sveta misa, nakon čega će se upriličiti druženje.

– Simbolički ćemo za svakog od 74 poginula pripadnika brigade staviti po jednu ružu na spomen-ploču, a nakon toga ćemo se zajednički družiti u prostorijama Katoličke škole – rekao je Miljenko Poljičak iz šibenske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

– Prošlih godina bilo je malo ljudi. Ipak je riječ o velikom vremenskom odmaku. Ljudi su se otuđili, sve manje ih interesira povijest, međutim neke stvari ipak trebamo baštiniti i zato se nadam što brojnijem dolasku svih zainteresiranih – kazao je Tonči Mrša ispred udruge dragovoljaca i veterana.

Osnivanja 113. brigade Zbora narodne garde prisjetio se pukovnik Neven Berović koji je kazao kako je brigada ustrojena 19. lipnja 1991.godine, a okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici teritorijalne obrane Šibenika i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske uprave Šibenik.

Od polovice srpnja 1991. godine postrojba se popunjavala mobilizacijom, počela se ozbiljnije naoružavati i ojačavati s aktivnom satnijom. Zapovjedništvo 113. brigade u to vrijeme na početku rata organizira i uspješno provodi obranu napadnutog Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113. brigada postaje djelatno-ročno-pričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu.

Postrojba je sudjelovala u svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata,ravnopravno  s elitnim gardijskim brigadama. U razdoblju od lipnja 1991. godine do travnja 2000. godine, kada je ugašena, u 113. br. HV-a bilo je angažirano oko 8.000 pričuvnih i djelatnih vojnih osoba, a kroz 33 naraštaja uvježbano je oko 14.000 ročnih vojnika.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI