Neovisni novinarski portal
19.10.2020.
POLITIKA / SCENA
Ilustracija: Predsjednica RH  (foto Facebook)

Ni barbika ni marioneta:
Kartonska predsjednica na Pantovčaku

Ilustracija: Predsjednica RH (foto Facebook)

Kolinda Grabar Kitarović - kartonska silueta (2)

Što može napraviti novinar kada se na društvenim mrežama i nekim novinskim portalima pojavi vijest o tome kako je na Pantovčaku postavljen kartonski lik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zajedno s dva kartonska gardista s rupama umjesto lica u koje posjetitelji guraju svoje glave i slikaju se?

 Može što hoće, ali ne može vjerovati. Međutim, kako se uz vijest pojavljuje i slika posjetitelja koji se slikaju s kartonskom predsjednicom, nema mjesta sumnji: Kolinda Grabar Kitarović je na Pantovčak postavila svoj lik kako bi se posjetitelji mogli s njom slikati i onda kada ona sama ima važnijeg posla!!!

Napisati da predsjednica od Ureda predsjednice radi cirkus? Disneyland? Ne! Pa informacija je toliko nevjerojatna, zapravo groteskna, da valja dobro provjeriti radi li se o kakvoj podvali, fotomontaži ili nečem još gorem. Zato smo Uredu predsjednice RH poslali novinarski upit, zamolbu za potvrdu ili demantij ove priče, te informaciju o svrsi, razlozima i ciljevima postavljanja takve instalacije. I k tome nekoliko puta nazvali telefonom. Međutim, tijekom utorka i srijede odgovor nismo uspjeli dobiti. Vjerojatno ni u Uredu ne znaju što na Pantovčaku radi kartonska reklama s likom predsjednice, kakva bi bila primjerenija za predvorje kakve kino dvorane ili trgovačkog centra. Televizija N1 u međuvremenu je objavila reportažu s Pantovčaka (POVEZNICA), o prvih sto dana mandata. Ni ovaj put predsjednica nije odgovarala na pitanja novinara, ali je slikajući se sa svojom kartonskom replikom kratko ustvrdila: ‘Ne može nitko žive ljude zamijeniti’.

Ipak, u dijelu posla koji se odnosi na komuniciranje s javnošću kartonski lik može dostojno zamijeniti predsjednicu koja ne odgovara na novinarska pitanja. Njenom kartonskom liku treba samo pridružiti kartonski lik glasnogovornika Ureda predsjednice RH, koji će posao obavljati barem jednako dobro kao pravi glasnogovornik Luka Đurić, koji nam u utorak i srijedu nije uspio odgovoriti na novinarski upit ni javiti se na telefon.

U istraživanju koje je Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV napravio povodom sto dana mandata prve hrvatske predsjednice 56 posto ispitanih izjasnilo se kako smatra da ona radi u skladu s očekivanjima koja su imali kada je izabrana. Da radi ispod očekivanja mislilo je 31 posto građana, dok je njih 10 posto mislilo da radi iznad očekivanja. Od predsjednice se očekivalo svašta, i dobrog i lošeg. Iako neki kažu da je s ovom posljednjom epizodom premašila sva očekivanja, nekako se čini da je podbacila, barem po mišljenju onih zlonamjernika koji su za Kolindu Grabar Kitarović govorili da je barbika ili tvrdili da će na Pantovčaku biti marioneta Tomislava Karamarka. Umjesto očekivane (Karamarkove)  lutke, tu je sada obična kartonska silueta. Možemo se slikati s ovakvom predsjednicom…

 Kolinda Grabar Kitarović - kartonska silueta (1)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI