Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
POLITIKA
Ministar Lorencin otvorio šetnicu Tisno – Jezera: Suživot turizma i zaštićene prirode

Ministar Lorencin otvorio šetnicu Tisno – Jezera:
Suživot turizma i zaštićene prirode

Otvaranje šetnice Tisno - Jezera Lorencin, Babačić-Ajduk, Klarin (Foto H. Pavić) (1)

Ministar turizma Darko Lorencin i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Anita Babačić Ajduk, zajedno s načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom i direktorima TZ-a Tisno i Jezera Filipom Henjakom i Nenadom Milinom,  otvorili su u ponedjeljak na otoku Murteru 1600 metara dugu uzobalnu šetnicu koja spaja mjesta Tisno i Jezera.

– Kroz projekt Svjeteke banke i Ministarstva zaštite okoliša i prirode Javna ustanova je aplicirala i dobila sredstva za uređenje ove poučne, edukativne staze. Cilj je, među ostalim, i promoviranje Natura 2000 područja, područja koja su bitna za biološku i krajobraznu raznolikost. Investicija uređenja 1300 metara staze je teška 980.000 kuna, a cilj joj je, među ostalim, da ova područja približimo posjetiteljima, da ona imaju svoju edukativnu i turističku namjenu – rekla je Babačić Ajduk.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin dodao je kako je u ukupno uređenje staze, zajedno s ekološkom rasvjetom, utrošeno ukupno dva milijuna kuna.

– Osim NIP programa u financiranju projekta je prošle godine sudjelovalo i Ministarstvo turizma. Ne smijemo zaboraviti da smo ovdje već predstavili i podmorsku edukativnu stazu, što je svakako jedna posebnost. Ukupna investicija turističke, ali i ekološko-edukativne staze, je dva milijuna kuna. Ekološku javnu rasvjetu je sa 700.000 kuna je financirao Fond za zaštitu okoliša, a Općina Tisno 300 metara staze s 250.000 kuna – rekao je Klarin, ističući kako ga posebno veseli dobra povratna informacija o projektu koju svakodnevno dobija od turista, šetača, biciklista, rekreativaca…

– Imati toliko prekrasnih krajobraza poput otoka Murtera, a ne imati nešto ovako što će ih približiti posjetiteljima, bila bi prava šteta. Ovom stazom, kroz informaciju koju pruža, dobili smo još jedan mali turistički proizvod. Također, dobili smo i veliku stvar kroz prelijepu turističku infrastrukturu, javnu infrastrukturu koja povezuje dva mjesta. S turističke točke gledišta, dobili smo dodanu vrijednost, čime destinacija isto tako dobija još više turista, a promovira suživot zaštićenih prirodnih vrijednosti i turističkih aktivnosti – rekao je ministar Lorencin.

Otvaranje šetnice Tisno - Jezera Lorencin, Babačić-Ajduk, Klarin (Foto H. Pavić) (3)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI