Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
IZDVOJENO
Malo se hvalimo: Naša Davorka Blažević je dobila nagradu za životno djelo u novinarstvu

Malo se hvalimo:
Naša Davorka Blažević je dobila nagradu za životno djelo u novinarstvu

Kad se svi hvale, zašto se i mi ne bi malo pohvalili. A sad zbilja imamo dobar razlog. I još nešto. Bez brige: naša Davorka će i dalje predano raditi i za ovu i neke buduće nagrade za životno djelo...
Sretni dobitnici (naša Davorka je druga slijeva) - foto Facebook/Slobodna Dalmacija

Sretni dobitnici (naša Davorka je druga slijeva) – foto Facebook/Slobodna Dalmacija

Kad se svi hvale, zašto se i mi ne bi malo pohvalili. A sad zbilja imamo dobar razlog: Davorka Blažević, glavna urednica i kolumnistica našega TRIS-a dobila je Nagradu “Joško Kulušić” Slobodne Dalmacije za životno djelo. Baš smo ponosni! Evo što kažu u Slobodnoj Dalmaciji:

– Za 72. rođendan Slobodne Dalmacije redovito se dodjeljuju i nagrade našeg lista. I to u tri kategorije: umjetnost, znanost i novinarstvo, a u svakoj kategoriji godišnja i za životno djelo, nazvane po istaknutim Dalmatincima koji su obilježili ta područja. Nagradu “Joško Kulušić” za životno djelo u novinarstvu dobila je Davorka Blažević – kaže se u tekstu o dodijeljenim nagradama koji u originalu možete vidjeti klikom OVDJE.
Nadalje, evo i popratnog teksta o našoj Davorki:

Odana idealima i moralnosti profesije

Davorka Blažević, novinarka i kolumnistica Slobodne Dalmacije, rođena je u Šibeniku 1954. godine. Završila je studij na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu 1977. godine, a najveći dio radnog vijeka provela je kao novinarka i urednica Slobodne Dalmacije, za koju i danas radi na temelju ugovornog angažmana. Odmah nakon studija počela je raditi na Radio Šibeniku, gdje je prošla put od novinarke do glavne urednice, a usporedno s time i Šibenskog lista. Nekoliko godina provela je kao direktorica Informativnog centra Šibenik. Godine 1985. prelazi u Slobodnu Dalmaciju na mjesto dopisnika u Šibeniku. Ubrzo stječe status komentatorice, a od kraja 80-ih do 1993. bila je šefica šibenskog dopisništva. Od tada radi kao novinarka komentatorica i uglavnom prati i komentira političke događaje i pojave.

Dobitnica je nagrade Hrvatskog helsinškog odbora (Novinar godine, 2001.), ponajviše zbog tekstova u kojima je problematizirala ljudska prava i slobode, ratne zločine, manjinska prava itd. Surađivala je s više dnevnih i tjednih novina, ali ostala je vjerna Slobodnoj Dalmaciji. U listopadu 2013. sa skupinom kolega pokreće portal TRIS. Aktivna je članica ogranka Hrvatskoga novinarskog društva Šibenik, a od 2000. do 2004. godine predsjednica je Sindikata novinara Slobodne Dalmacije i članica Izvršnog odbora Sindikata novinara Hrvatske. Zadnja dva mandata bila je zamjenica predsjednika u Vijeću časti HND-a, a trenutno je članica Nadzornog odbora HND-a.

– Davorka Blažević, novinarka, kolumnistica i urednica iz Šibenika, jedna je od onih koji dosljedno drže do časnosti svoje profesije nikad se ne predajući i ne odustajući od osnovnih načela novinarstva, poštujući u svim segmentima struku kojoj je posvetila život. Bila je i ostala odana novinarskim idealima, s osobitim naglaskom na moralnost profesije. Od početka je to tekstualni forte Davorke Blažević – obrazložio je novinarski žiri “Slobodne” odluku o dodjeli Nagrade za životno djelo “Joško Kulušić” Davorki Blažević.

Pogledajmo tko je još nagrađen: Nagradu za životno djelo u umjetnosti “Emanuel Vidović” dobila je kaštelanska muzeologinja i knjižničarka Ankica Babin, dok je godišnja nagrada “Jure Kaštelan” pripala splitskoj skladateljici Olji Jelaski. Nagradu “Frane Bulić” za životno djelo u znanosti dobio je prof. dr. sc. Zoran Babić, a godišnja nagrada “Kruno Prijatelj” ide u ruke dr. sc. Damira Kovačića, dok će godišnja nagrada “Miljenko Smoje” stajati uz tipkovnicu Ede Vujević.
I još nešto. Bez brige: naša Davorka će i dalje predano raditi i za ovu i neke buduće nagrade za životno djelo, a zbir Davorkinih oko 350 tekstova na TRIS-u možete razmotriti OVDJE.
Čestitamo svim dobitnicima!
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI