Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA
Makedonija: Ni civilni sektor nije pošteđen prisluškivanja

Makedonija:
Ni civilni sektor nije pošteđen prisluškivanja

Situacija u Makedoniji se ne smiruje. Ispostavlja se da su sigurnosne službe , po naputku premijera Gruevskog, prisluškivale sve relevantne organizacije u civilnom sektoru za koji se vjerovalo da je pošteđen takvih nezakonitih radnji...

zaevPokazalo se da su službe Uprave za sigurnost po naputku premijera Nikole Gruevskog i njegovog najbližeg rođaka Saše Mijalkova slijedile i prisluškivale, među ostalima, i Helsinški komitet za ljudska prava RM, Udrugu Transparentnost Makedonija, fondaciju Otvorenog društva Makedonija (SOROS), nevladinu organizaciju CIVIL, Centar za strategijska istraživanja (FORUM)…Budući da je broj prisluškivanih subjekata civilnog sektora puno veći, opozicijski lider Zoran Zaev je obećao da će u najskorije vrijeme kompletirati materijale i podijeliti ih svima koji su oštećeni ovim nezakonskim radnjama makedonskih vlasti.

Nova “bomba” Zorana Zaeva, lidera opozicijske SDSM, ovog puta posebno je odjeknula u širokoj sferi građanskog sektora, koja je, bar se tako činilo, bila amnestirana od masovnog nezakonitog prisluškivanja vladinih sigurnosnih službi. O čemu je riječ?

Lider opozicije Zaev, jučer je pozvao predsjednike i aktiviste desetak najznačajnijih građanskih nevladinih udruga i uručio im fascikle sa audio materijalima iz kojih je razvidno da su svi oni redom prisluškivani nekoliko godina unazad. To je među brojnim članovima i aktivistima građanskih udruga izazvalo erupciju negodovanja, budući da je objelodanjeno da je režim premijera Nikole Gruevskog faktički odavno udario i na same temelje najznačanijeg demokratskog instituta – civilnog sektora.

Pokazalo se da su službe Uprave za sigurnost po naputku Gruevskog i njegovog najbližeg rođaka Saše Mijalkova sljedile i prisluškivale među ostalima, i Helsinški komitet za ljudska prava RM, Udrugu Transparentnost Makedonija, fondaciju Otvorenog društva Makedonija (SOROS), nevladinu organizaciju CIVIL, Centar za strategiska istraživanja (FORUM)…

Budući da je broj prisluškivanih subjekata civilnog sektora puno veći, Zaev je obećao da će u najskorije vrijeme kompletirati materijale i podijeliti ih svima koji su oštećeni ovim nezakonitim radnjama makedonskih vlasti.

Opozicijski lider ovog puta nije htio objaviti audio snimke koje posjeduje, kao što je dosada prakticirao. Naime, odlučio se za diskreciju i kao razlog istaknuo da je građanski i civilni sektor jedan od nosećih stupova demokratske javnosti, ili bi to bar trebao biti u normalnoj zemlji, te je dužnost sviju da to poštuju. Jer konačno, jasno je da su se na udaru Gruevskog našle najaktivnie udruge kao kritički opservatori društvenih procesa koje se bore za unapređenje različitih vidova ljidskih prava i sloboda zagarantiranih Ustavom i zakonima Republike Makedonije.

Građanski sektor promtno je reagirao. Malobrojni mediji koji nisu pod kontrolom vlade prenijeli su izjave prvih ljudi nekih građanskih udruga u kojima dominira gnjev, nevjerica i rezigniranost. Đabir Derala iz nevladine udruge CIVIL najavio je da će poduzeti hitne mjere kako bi se zadovoljila pravda i da će tražiti odštetu, za, kako je naveo “odvratni osjećaj” koji ga ne napušta otkako je doznao da je bio prisluškivan. Slično je reagirao i Bojan Maričić iz Makedonskog centra za europsko obrazovanje, koji je eksplicitno potvrdio da prisluškivanje građanskih aktivista ukazuje na totalitarni i diktatorski odnos vlasti prema građanskom društvu. Dio aktivista civilnog sektora najavio je pokretanje tužbi uz napomenu da su spremni ići do kraja i iskoristiti sve sudsko-pravne mogućnosti uključujući i sud u Strasbourgu. Reagirali su i strani politički promatrači koji su u svojim izvješćima posebno potencirali da su aktivisti svih deset građanskih udruga kojima je Zaev uručio materijale s prisluškivanim audio snimkama, kategorično potvrdili da je riječ o autentičnim i istinitim razgovorima, što je u svim prethodnim “bombama” Gruevski pokušavao osporiti tvrdnjom da se radi o kreiranim, montiranim i ljepljenim snimkama.

Neki mediji prenjeli su i priopćenje hrvatske nevladine udruge Hrvatsko-makedonska tangenta koja je među prvim građanskim organizacijama reagirala i osudila nelegitimni i nezakoniti niski udar vladinih sigurnosnih struktura na građanski civilni sektor, kao glavni stup hibridne makedonske demokracije.

Inače, politička situacija u Makedoniji je i dalje neizvjesna. Prosvjedi opozicije ispred Vlade su svakodnevni, kampira se i kontra kampira pred Vladom i Parlamentom…

Stječe se dojam da su sve oči uprte u Bruxelles, gdje se sutra trebaju sresti lider opozije Zaev i premijer Gruevski sa eurokomesarom Johannesom Hanom.

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI