Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
KULTURA
Iznenađenje u Uredu MDF-a: Iz Japana stiglo osam velikih panoa na poklon Šibeniku

Iznenađenje u Uredu MDF-a:
Iz Japana stiglo osam velikih panoa na poklon Šibeniku

Odlučeno je da će radovi, nastali tehnikom etagami, biti izloženi u atriju HNK u Šibeniku.

_DSC0609

Čvrste veze japanske djece i Međunarodnog festivala u Šibeniku traju još od prijeratnih godina. Umjetnike iz grada Abiko u Šibenik je prva dovela Jasenka Ramljak, nekadašnja voditeljica Ureda MDF-a, a japansko-šibenska druženja na festivalu nastavljala su se i u godinama koje su uslijedile. Zadnja radionica koju su tradicionalni umjetnici iz Abika održali na MDF-u dogodila se 2013 godine.
Danas je, pak, kao dokaz ljubavi i prijateljstva, na adresu MDF-a stiglo osam velikih panoa, izrađenih u tehnici etagami. Radovi će, otkrile su izvršna suradnica MDF-a Jagoda Sablić i voditeljica radioničkog programa Zdenka Bilušić, biti postavljeni u atriju šibenskog HNK-a, gdje će i ove godine biti smještena recepcija festivala.

_DSC0631

– Etagami je tradicionalna japanska slikarska tehnika, koja kombinira kaligrafiju i sliku, a izvodi se posebnim japanskim kistom i tušem – kaže Jagoda Sablić. – Tehnikom etagami izrađuju se male slike pune detalja, svojevrsne razglednice kojima djeca Japana šalju poruku djeci u svijetu. Ovo su razglednice ljubavi koje su poslali Šibeniku i MDF-u.
– Povijest naših prijatelja iz grada Abiko i MDF-a puna je lijepih priča. Poznato je da je jedan od naših japanskih prijatelja, nakon što se zaljubio u Šibenik, svom sinu dao ime Tomislav, a prije desetak godina organizirane su i ceremonije čaja te je čak osnovano i Društvo japansko-hrvatskog prijateljstva – otkriva Zdenka Bilušić.
Abiko je, inače, japanski centar proizvodnje cvijeća, a tamošnja škola etagamija zalaže se za očuvanje japanske tradicijske kulture. Umjetnici su tijekom izrade slika odjeveni u kimona i japanke, a na raspolaganju im uvijek mora biti svježe voće i povrće.

_DSC0621

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI