Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
GOSPODARSTVO
Zabranjeno sve!

‘Izdimilo’ uoči Svjetskog dana nepušenja:
TDR prodali BAT-u – proizvođaču 667 milijardi cigareta godišnje

Zabranjeno sve!
Zabranjeno sve!

Zabranjeno sve!

Samo dan uoči 31. svibnja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja, domaći proizvođači cigareta i ostaloga u Londonu su prodali kompaniju, kako su upravo javili iz Tvornice duhana Rovinj, odnosno Adris grupe.

Kako ističu, predsjednik Uprave TDR-a, ujedno i član Uprave Adris grupe, Mato Zadro i predstavnici kompanije British American Tobacco potpisali su u subotu, 30. svibnja 2015., u Londonu kupoprodajni ugovor kojim ova ugledna svjetska duhanska kompanija postaje vlasnik TDR-a i tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese.
Nadalje izvještavaju kako transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 milijuna eura, te kako u kupoprodajnom ugovoru stoji da se novi vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

Mi zadovoljni…

Dakako, glavni tvorničar duhana je zadovoljan.
– Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana – veli predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro. 
Na koncu, dodaju i kako ovaj ugovor još trebaju amenovati i skupštinari Adris grupe.
– U skladu sa zaključcima Glavne skupštine Adris grupe, održane 20. siječnja 2015., dioničari – kojima Nadzorni odbor i Uprava Adris grupe preporučuju prihvaćanje ovog ugovora – na sjednici 14. srpnja 2015. donijet će konačnu odluku o ovoj transakciji – kako kažu.

667 milijardi cigareta

Inače, BAT, odnosno britansko-američka duhanska korporacija, hvali se kako je lani proizvela ukupno 667 milijardi cigareta u 44 tvornice u 41 državi, te kako zapošljavaju 57 tisuća radnika.
Novom kupovinom te će brojke biti ponešto drugačije, makar u sljedećih pet godina, u kojima se BAT obvezao održavati proizvodnju u hrvatskoj tvornici.
Usput, premda se mnogi od nas još nisu lišili navike pušenja, valja istaknuti podatak koji je učestalo istican na jučerašnji međunarodni dan nepušenja: u Hrvatskoj oko 9000 ljudi godišnje umre od posljedica pušenja, a u svijetu oko šest milijuna ljudi.
No ta činjenica zasigurno previše ne zabrinjava duhansku megakorporaciju a ni pušače, budući da je navodno Hrvaska, razmjerno broju stanovnika, među prvima po dimljenju, odnosno potrošnji cigareta u Europi.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI