Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
KULTURA / SCENA
Hrvatska kao kulisa: Od jutros se snima psihološka drama i akcijski spektakl, a Luc Bessonu spremaju žabe i medvjeđu šunku

Hrvatska kao kulisa:
Od jutros se snima psihološka drama i akcijski spektakl, a Luc Bessonu spremaju žabe i medvjeđu šunku

 

snimanje u hrv

Hrvatska i njezini krajolici su sve češća kulisa za snimanje raznoraznih međunarodnih filmova i serija. Upravo jutros, primjerice, na različitim lokacijama, počinje snimanje jedne belgijske psihološke drame i jednog francuskog akcijskog spektakla.

Tako se na Skradinskom buku u Nacionalnom parku Krka danas snimaju pojedine scene filma „Uzvodno rijekom (En amont du fleuve)“ belgijske redateljice Marion Hänsel. Naime, rijeka Krka će u ovom filmu glumiti samu sebe, odnosno – rijeku Krku.

Dva polubrata putuju po hrvatskoj divljini

– Radnja filma u potpunosti se održava u Hrvatskoj, što nije bio slučajan izbor. Presudile su impresivne fotografije netaknute prirode – korito Zrmanje i Cetine, nevjerojatne vizure koje otvara Paklenica, raskošna ljepota Skradinskog buka i ličke šume, a redateljici su se učinili idealnim odabirom za priču koju želi ispričati – veli Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka.
Naime, film „Uzvodno rijekom“ psihološka je drama o dva polubrata koja se igrom slučaja nađu u Hrvatskoj, a koji donedavno nisu ni znali jedan za drugoga. Na putovanju po hrvatskoj netaknutoj prirodi upoznat će se i zbližiti, ali i preispitati neke osobne stavove i planove, kako se opisuje radnja.
Marion Hansel (foto YouTube)

Marion Hansel (foto YouTube)

Inače, Marion Hänsel nagrađivana je redateljica, scenaristica i producentica čiji su filmovi dobijali priznanja u Cannesu i na venecijanskom filmskom festivalu.
Puki slučaj, ljepote Hrvatske, ili pak manji troškovi snimanja htjeli su da jutros započinje još jednog inozemnog dugometražnog filmskog uratka: snimanje francuskog filma Jezero (The Lake), akcijskog trilera u režiji Stevena Qualea i produkciji kuće EuropaCorp Luca Bessona.

Bolje Hrvatska nego bazen na Malti

Kako kažu u Hrvatskom-audiovizualnom centru, snimanje će trajati do 24. srpnja te predstavlja najambiciozniji projekt koji se ove godine snima u Hrvatskoj.
– Film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Režiju filma potpisuje Steven Quale, dugogodišnji suradnik Jamesa Camerona na Avataru, Titaniku i Bezdanu, a glavne uloge igraju Sullivan Stapleton (300: Uspon carstva), Charlie Bewley (Sumrak saga) i Diarmaid Murtagh. Jednu od uloga igra i JK Simmons, dobitnik Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Ritam ludila – napominju u HAVC-u.
Producent filma Raphaël Benoliel je otkrio kako su umalo film snimali u nekom bazenu na Malti, ali su se onda ipak, gle čuda, odlučili za Hrvatsku.
– Budući da imamo dosta podvodnih scena, jedna od mogućnosti bila je da cijeli film snimimo na Malti, gdje postoje veliki bazeni i gdje smo mogli izgraditi set. Međutim, izabrali smo Hrvatsku jer je naš izvršni producent imao izvrsno iskustvo kad je lani u Dubrovniku snimao seriju Borgia. U filmskoj industriji, povjerenje je sve. Uvijek ovakve odluke donosite na osnovu prijašnjih iskustava, tako znate da je zemlja pouzdana. Tu su naravno i sjajne lokacije, filmske ekipe i mjere poticajaUz sve to, dobili smo i dozvolu Hrvatske vojske i Vlade da koristimo njihove tenkove i vojna vozila, kao i dozvolu da na ulicama Zagreba snimimo neke akcijske scene – objašnjava Benoliel razloge dolaska u Hrvatsku.

Hum glumi bosansko selo, Zagreb Sarajevo, a jezero glumi Jezero

Inače, u Hrvatskoj će se snimati na više lokacija: u Zagrebu, Istri (Grožnjan i Hum), u Karlovcu i Ogulinu, na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru i na jezeru Čiče nedaleko od Velike Gorice.

Hum će se pretvarati kako je selo u Bosni

Hum u Istri glumit će malo selo u Bosni u kojem se nalazi skriveno blago, jezero Lokve bit će jezero iz naslova filma, dok će Zagreb – točnije prostori Zagrebačkog velesajma – glumiti Sarajevo 1995. godine.
– Dvije filmske ekipe radit će paralelno – jedna većinom u Zagrebu i Ogulinu, a druga u Istri i Karlovcu, a produkcija u Hrvatskoj planira potrošiti preko 50 milijuna kuna (gotovo 7 milijuna eura). Kroz filmske poticaje Hrvatskog audiovizualnog centra ostvarit će povrat od 20 posto priznatih lokalnih troškova. Polovicu ekipe čine hrvatski filmski djelatnici (scenografi, snimatelji/koordinatori kamere, direktori filma 1. i 2. ekipe, vođe snimanja) poput Ive Hušnjaka, Mirka Pivčevića, Sanjina Krapineca i Zdravka Madžarevića, a neke od značajnijih uloga u filmu igrat će i hrvatski glumci Marko Cindrić i Denis Brižić. Za potrebe filma bit će angažirano i preko tisuću statista – dodaju u HAVC-u.

Žabe, gulaš i medvjeđa šunka

Za Bessona će biti i rakije od malina

Za Bessona će biti i rakije od malina

Zanimljivo je to: u isto vrijeme kada Hrvatsku mnogi smatraju tek pukom kulisom za preživljavanje, pa se zbog nedostatka posla iseljavaju u inozemstvo, lijepa naša kulisa inozemnim filmašima postaje idealno prizorište za snimanje filmova. Neki pak u filmaškoj invaziji na Hrvatsku vide i veliku šansu za oporavak lokalnog gospodarstva, poput načelnika Općine Lokve Tonija Štimca, koji zadovoljno i nestrpljivo trlja ruke očekujući Luca Bessona i njegovu družinu. Za Jutarnji list je nedavno načelnik otkrio i jelovnik koji se priprema za čelnike francuske filmske industrije.
– Počastit ćemo ih specijalitetima od žaba i gulašem od divljači. Narezat ćemo im medvjeđu i srneću šunku, a za desert će se zasladiti palačinkama s džemom od borovnica. Svi zajedno potom ćemo nazdraviti domaćim likerima od borovnica, hajdučke trave, kupina i malina – otkriva načelnik.
Ako im se odveć ne omile skuhane žabe, prirjani srndači, pečeni medvjedi i goranske rakije, ekipa će nastaviti snimanje na Malti, a film bi trebali dovršiti do lipnja 2016. godine.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI