Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
POLITIKA
Hrvatska danas slavi Dan državnosti – kraj višestoljetnog sna

Hrvatska danas slavi Dan državnosti – kraj višestoljetnog sna

Croatia_Flag-620x450

U Republici Hrvatskoj danas je praznik – slavi se Dan državnosti. Državnim blagdanom se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesena istoga datuma 1991. godine.

S obzirom da je prošlo već 24 godine, nije na odmet podsjetiti se kako je povijesnoj odluci donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila ista takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Građani su na referendumu donijeli sljedeće odluke:

“1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. (“za” 93,24% glasača)

2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ (“za” 92,18% glasača).

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Dan državnosti Hrvaticama i Hrvatima, državljankama i državljanima, građankama i građanima su čestitali  predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović. S obzirom da danas slavimo povijesnu odluku Sabora RH, a ne Predsjednika ni Vlade, prenosimo čestitku predsjednika Sabora:  „25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor donio je Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Taj dan slavimo kao Dan državnosti, najveći praznik hrvatske slobode, samostalne i neovisne demokratske države. Na Dan državnosti slavimo ispunjenje višestoljetnoga sna građana Hrvatske da suvereno i samostalno odlučuju o svojoj sudbini i svojoj budućnosti.

Uime Hrvatskoga sabora izražavam zahvalnost i poštovanje svima koji su svojim političkim angažmanom te posebice vojničkom hrabrošću i ustrajnošću na bojištu obranili i učvrstili pravo građana Hrvatske na život u slobodi i demokraciji.

Svim građanima Hrvatske želim da u suočavanju s današnjim izazovima ekonomske i financijske krize pronađemo dovoljno ustrajnosti, odlučnosti, političke mudrosti, zajedništva i vizionarstva kako bismo jednako uspješno ostvarili bolji životni standard i osigurali dobru budućnost. S tom mišlju svim građanima Hrvatske čestitam Dan državnosti” – kaže u čestitci Leko.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI