Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
IZDVOJENO
Inicijatori Referenduma svih referenduma noćas u Zagrebu

Hoćete s narodom:
Referendum svih referenduma uspio, hvala svima koji su dali potpis…

Inicijatori Referenduma svih referenduma noćas u Zagrebu

Inicijatori Referenduma svih referenduma noćas u Zagrebu

– Željko Stipić, koordinator inicijative, upravo je objavio da smo uspjeli! Prikupljen je dovoljan broj potpisa! Hvala svim građankama i građanima RH koji su dali svoj potpis. Čestitamo svima! – objavili su noćas iz inicijative Za referendum.

Sudeći prema njihovim riječima, građani Hrvatske će i dalje imati mogućnost na jednostavan način kroz instituciju referenduma odlučivati o bitnim odlukama koje se tiču ovih i budućih generacija.
– Referendumska inicijativa “Nećete bez naroda!” pokrenuta je kao reakcija na pokušaj vlasti da onemogući građanski referendum. Ova vlast nastoji oduzeti instrument koji je građanima glavni način kontrole njihovog rada – govorio je Enes Ćerimagić iz inicijative Nećete nez naroda prije nekoliko dana na prosvjedu ispred zgrade Vlade RH. .
Izgleda da vlast ipak u tome neće uspjeti, te da su napori incijatora iz 15 sindikata i sedam udruga, kao i brojnih građana-volontera koji su na vrućinama 15 dana u 86 gradova na 168 lokacija strpljivo prikupljali potpise – imali smisla.
Dakako da su imali smisla, jer uspjeh ovog Referenduma svih referenduma, kako ga je se nazivalo, uspio osporiti prijedlog Zakona o referendumu, a koji je u brojnim svojim odredbama zapravo nastojanje da se građanima umanje mogućnosti izjašnjavanja i odlučivanja o bitnim pitanjima.
– Ovo je zapravo referendum svih referenduma, važniji od ovih prethodnih referenduma jer ako izgubimo, više nikada neće biti referenduma, više nikada neće biti mogućnosti da građani Vladi svežu ruke – govorio je Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata za HTV.
Inače, spomenuti prijedlog Zakona o referendumu sadrži niz odredbi koje, potpuno je jasno, imaju namjeru zakomplicirati referendumskim incijativama organizaciju, a građanima otežati referendumsko izjašnjavanje. Jedna od takvih odredbi predviđa zabranu prikupljanja potpisa na ulicama i trgovima, već bi ono bilo dopušteno isključivo u uredima državne uprave.
Takva zakonska odredba bi zasigurno svaku referendumsku incijativu osudila na propast, jer bi bilo vrlo teško ‘natjerati’ građane da svoj potpis odlaze dati na brojno ograničenim i teže dostupnim mjestima, nego što to središnji gradski trgovi i druga frekventna mjesta.
U tom slučaju, svaki referendumski uspjeh bi bio iluzija, jednako kao kada bi štandovi za prikupljanje potpisa bili smješteni na Mjesecu.
Osim toga, tražilo se i da se prepolovi predloženi broj od oko 400 tisuća potrebnih potpisa bez kojih referendum ne bi bio valjan, budući da se isti broj traži, primjerice, u susjednoj Italiji koja ima 15 puta više stanovnika (!). Ipak, pokretači referenduma nemaju vremena za opuštanje: sada im slijedi detaljno pregledavanje prikupljenih potpisa koje bi moglo potrajati tjednima.
– Nakon ove akcije mi ćemo potpise vraćati u naše urede i obrađivati ih. Bit će nam potrebno otprilike negdje oko mjesec dana da sve ove knjige očustimo od pogrešnih potpisa da bi predani potpisi bili što precizniji – ustvrdio je noćas Mijat Stanić.
Sudeći prema noćašnjim vijestima, inicijativa nazvana i ‘Nećete bez naroda’, opravdala je svoj naziv, a sada bi se mogla preimenovati u – ‘Hoćete s narodom’.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI