Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Gospodarstvenici podržali šibenski studij Energetike

Gospodarstvenici podržali šibenski studij Energetike

U suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem, FER-om i FSB-om, i lokalnom samoupravom Grad Šibenik organizirao gospodarsko-znanstveni forum svojevrsne potpore prvom šibenskom sveučilišnom studiju Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora...

studijPovodom osnutka prvog šibenskog sveučilišnog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, Grad  Šibenik danas je bio domaćin gospodarsko-znanstvenog skupa održanog pod motom „Šibenik kao model energetske budućnosti Hrvatske“. Skup je organiziran u Gradskoj vijećnici, u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER-om), Fakultetom strojarstva i brodogradnje ( FSB-om), Šibensko-kninskom županijom i Hrvatskom gospodarskom komorom. Odazvalo se preko pedeset predstavnika  tvrtki s područja županije te izaslanika lokalne samouprave, koji su i potencijalni korisnici znanja i usluga budućih diplomanata šibenskog studija

– Ne odustajemo od formiranja šibenskog Sveučilišta, u tome nam je punu podršku dao i ministar Mornar. Sveučilište će objediniti sve visokoškolske ustanove u gradu. Grad Šibenik nekoć je bio stiješnjen u nečemu što je bez perspektive, a to je temeljna industrija. Ja ga ne percipiram kao takvog, već smatram da je to grad koji se temelji na znanju, i to je korak ka budućnosti. Okrenuli smo novu stranicu koja se temelji na obrazovanju i stvaranju uvjeta gospodarstvenicima i poduzetnicima da znanje pretoče u gospodarstvo. Naša je težnja da formiramo vlastitu akademsku zajednicu, da mladi ljudi nakon povratka u Šibenik nastave znanstvenu karijeru ovdje. Šibenik mora biti primjer kojim bi i Hrvatska trebala krenuti – kazao je u ime domaćina šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Dožupan šibensko-kninski Zoran Smolić s pravom je primjetio  kako će studij imati veliko značenje i za Grad Šibenik i za županiju i za Hrvatsku. No, dodao je , „važno je što će šibenska djeca moći studirati u Šibeniku ali je još važnije što će ovdje moći studirati djeca iz Hrvatske, Europe, čitavog svijeta .

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ante Čović istaknuo je kako je dislocirani studij Energetskih učinkovitosti i obnovljivih izvora pokrenut zahvaljujući inovativnosti i spretnosti Grada Šibenika.

– Ovim Šibenik postaje sveučilišni grad i tematski zalazi u jednu svjetsku temu o kojoj ovisi opstanak čovječanstva – obnovljive izvore energije. Ovdje više nije riječ o regionalnom i županijskom projektu, već je Šibenik dobio priliku da se bavi nečim globalnim – naglasio je prorektor Čović.

Aktualni dekani FSB-a i FER-a, prof.dr.sc. Zvonimir Guzović i prof.dr.sc. Mislav Grgić predstavili su strategije razvoja svojih fakulteta kojima je obuhvaćen i razvoj obnovljivih izvora energije, a naveli su i kako je već pokrenuta službena web-stranica studija na kojoj se nalaze sve bitne informacije.

Bivši dekani spomenutih fakulteta, prof.dr.sc. Ivan Juraga i prof.dr.sc. Nedjeljko Perić iznijeli su kronologiju događanja od ideje do realizacije studija Energetike, u kojoj su sudjelovali od prvoga dana. Istaknuli su kako je važno da do listopada ove godine budu gotovi radovi na laboratorijima jer bez njih studij ne može funkcionirati.

Idejni pokretač studija energetike Zvonko Pešić prisjetio se kako je njegova vizija bila Šibenik pozicionirati kao vodeći regionalni centar izvrsnosti u području energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, te upravljanja prirodom i okolišem. Šibenik mora, kazao je Pešić, obrazovati vrhunske profesionalce, mora se internacionalizirati jer nema razloga da studenti iz svih zemalja ne dolaze u Šibenik na studij.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Šibenik Ivan Soža podsjetio je okupljene gospodarstvenike kako ne smiju propustiti šansu uključivanja u projekt studija energetike, a riječ su imali i poslodavci.

Vjekoslav Majetić, predsjednik Uprave DokING d.o.o., jednog od vodećih proizvođača specijaliziranih robotiziranih vozila koja se koriste u razminiranju, vatrogastvu i podzemnim iskopima,  naglasio je da je Hrvatska ugrožena ako ne stvori nove stručnjake jer nema dovoljno obrazovanog kadra, a ima veliki odljev mladih.

Svjesni su toga i u Zagreb – Montaži , pa je Ivana Coc, predstavnica te grupacije, uz ostalo,  najavila kako će Zagreb-Montaža stipendirati prve studente šibenskog studija.

Gospodarsko-znanstveni skup zatvorio je dr.sc. Neven Cukrov, viši znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković koji je u ime instituta danas izrazio podršku studiju energetike, ali i svim budućim šibenskim programima.

– Naša je zadaća i budućnost upravljati prirodom, a estuarij rijeke Krke idealan je laboratorij za proizvodnju hrane, uzgoj školjaka i riba. Mislim da Šibenik ima vrlo svijetlu budućnost – zaključio je Cukrov.

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI