Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
EKOLOGIJA
Fotografijom protiv gluposti: S.O.S za Jadran otvorio foto-natječaj “Ko to more platit”

Fotografijom protiv gluposti:
S.O.S za Jadran otvorio foto-natječaj “Ko to more platit”

sosfoto

Zapjenjeno burno more podno Velebita, magličasta pučina s rta Kamenjak, prostrani plavi horizont s Palagruže, bistra staklena kornatska uvala, Jabuka usred ‘ničega’, tamni Brusnik okružen gusto modrim morem, jugo na Bačvicama, brčkanje s podvodnom kamerom i znatiželjnim ribicama, bijeli pijesak i jutarnja bistra bonaca na Dugom otoku, čarobni pogled s Biševa prema Svecu, osamljene plažice s oblucima ispod Biokova, pogled prema morskom obzoru s komiškog lukobrana, plaža ispod Lubenica na Cresu…

Nabrajanje može potrajati, jer naša obala i more u svakom trenutku na nebrojenim lokacijama nude nepregledan broj lijepih i neponovljivih prizora. Koji kažu dovoljno sami za sebe, a kažu i koliko je nakaradna zamisao o bilo kakvim naftaškim intervencijama na Jadranu.

Okršaj fotografijama

Stoga su se udružene udruge u inicijativi S.O.S. za Jadran domislili zgodnog natječaja prikladno nazvanog ‘Ko to more platit’, kojime pozivaju građane da ih zaspu s fotografijama jadranskih morskih motiva. Bit će to svojevrsni okršaj lijepim fotografijama protiv neviđene gluposti. Najbolje čeka nagrada. Evo njihova poziva:
– Svi smo jednom izrekli ili pomislili „Ko to more platit“ dok smo gledali to predivno Jadransko more. Bilo da živimo na obali ili otocima ili dolazimo u posjet rodbini ili smo jednostavno turisti/kinje željni odmora i tišine koje može dati samo more. No sada Vlada RH ugrožava to prirodno bogatstvo dopuštajući fosilnoj industriji da traži i eksploatira naftu i plin u Jadranu. Mi kao koalicija okolišnih udruga S.O.S. za Jadran to nećemo dopustiti te ćemo koristiti sve zagovaračke i pravne aktivnosti kako bi spriječili bušenje Jadranskog mora zbog nafte – vele u S.O.S.-u.

fotosos

Stoga otvaraju fotografski natječaj pod nazivom „Ko to more platit“ koji će trajati do 31. srpnja 2015.
– Cilj je fotografijama pokazati zašto ovaj prestižni dio Hrvatske mora ostati netaknut jer opasnost od štete ne leži samo u eksploataciji nafte, već i u samim istražnim radovima – upozoravaju.

Selfiei’ ne dolaze u obzir

A onda riječ, dvije o tehničkm pojedinostima i odmah napomena kako ‘selfiei’ (npr. sa Zrća) nikako nisu poželjni.
– Fotografije ne trebaju biti profesionalne. Trebaju jednostavno isticati jedinstvenost i čistoću našeg mora, otoka i obale – vaše uspomene najljepših trenutaka provedenih na Jadranu. Ili pak šaljite fotografije direktno s mora. Pogledajte primjer ovdje. Jedino što ne dolazi u obzir su tzv. „selfiji“ – vele organizatori.
Fotografije koje se uklapaju u postavljene kriterije objavljivat će se tijekom lipnja i srpnja na Facebook stranici kampanje S.O.S. za Jadran., te će se vrednovati po broju lajkova. Dvadeset najboljih fotografija će biti pretvoreno u razglednice (primjer) koje će se dijeliti na informativnim štandovima kampanje i neće se prodavati.
Osim toga, krajem ljeta bit će priređena i izložba, a autori dobijaju i paket: S.O.S. za Jadran majica, torba i bedževi, na kućnu adresu. Fotografije treba slati uz ime autora/ice i lokaciju na kojoj je fotografija napravljena do 31. srpnja na: kontakt@soszajadran.hr, a u naslov e-maila staviti: “Ko to more platit”.
Kamere i mobitele u ruke. Jadransko more čeka da bude ‘uslikano’.
Evo i našeg skromnog priloga.

IMG_0390

IMG_0372

Žuti brod na plavom Jadranu – otok Pašman – foto: TRIS

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI