Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
KULTURA
Eric Cantona u Vodicama: ‘Okani me se, molim te!’

Eric Cantona u Vodicama:
‘Okani me se, molim te!’

O nogometu ne želi progovoriti ni riječi, a novinare je izbjegavao sve do današnje tiskovne konferencije.

Eric Cantona u Vodicama (Foto H. Pavić) (2)

Rečenica iz naslova jedna je od onih na hrvatskom jeziku koje je Eric Cantona morao naučiti za potrebe filma Deana Aćinovića „Anka Brazilijanka“, koji se već sedam dana snima na području Šibenika. Pred novinarima ju je danas uspješno ponovio.
– Za mene je posebna avantura kada trebam glumiti na hrvatskom jeziku, jeziku koji mi je potpuno nepoznat. To je uistinu drugačiji pristup i rad nego kad radim na francuskom ili engleskom, ali nalazim da mi je upravo taj pristup uzbudljiv. Trebam učiti jezik na automatski način, da ne bih bio zatvorenik riječi. Ovdje znam što izgovaram i nastojim to izgovoriti tako da se pokušavam osloboditi kako bi bio u sceni emocionalan. Tako da mi to donosi nešto više fizičkoga – kaže legendarni nogometaš koji o naganjanju lopte više ni ne pomišlja niti mu se o tome razgovara. – Ovdje sam da se bavim filmom i imam želju samo o tome razmišljati.
Eric Cantona u Vodicama (Foto H. Pavić) (3)
Kako se uopće obreo u Šibeniku na snimanju Aćimovićeva filma? – Svidio mi se scenarij. Onda sam tražio da vidim prijašnje radove Deana Aćimovića koje nisam poznavao. Našao sam da je radio prekrasne filmove, estetski i ljudski. Trebalo nam je malo više vremena, ali danas sam ponosan na prvi tjedan snimanja koji smo odradili zajedno. I ponosan sam i zadovoljan cijelom filmskom i tehničkom ekipom, jer ovo je timski rad – rekao je Cantona.
Sviđa mu se vrijeme i hrana, ono što se valjda svakom strancu u Hrvatskoj sviđa. Zadovoljan je svojim životom glumca, trudi se oko svakog scenarija i na dijeti je. – Za razliku od nekih zemalja gdje, nažalost, postoje mikrokozmosi gdje treba oblačiti uniforme, ovdje imam dojam da se poštuje osobnost, koja se štiti i da se ohrabruje ljude da razvijaju svoju osobnost. Mislim da ovdje postoji nešto što je strastveno među ljudima. Možda sam novi i naivan, ali sada tako osjećam i živim intenzivno – otkrio je veliki Cantona svoje doživljaje o Hrvatskoj.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI