Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KRONIKA 112
Krava (ilustracija) - foto: Wikipedia

Dobra vijest:
šibenski HGSS uz pomoć bagera spasio kravu koja je propala u bunar

Krava (ilustracija) - foto: Wikipedia

hgssš

Konačno jedna dobra vijest. Krava je preživjela i danas zadovoljno pase. Hrvatska gorska služba spašavanja spasila je noćas kravu koja je upala u bunar. Dva vrla pripadnika HGSS-a, Stanice Šibenik, na poziv uznemirenog vlasnika krave su spremno pohitala u Mirlović Polje, pa su uz tehničku podršku jednog bagera spasili plemenitu životinju ispod koje je pukao beton, te je propala u zapušteni bunar dubok četiri metra i zbunjeno mukala.

Prizor spašavanja krave (foto HGSS Stanica Šibenik)

Prizor spašavanja krave (foto HGSS Stanica Šibenik)

– Na poziv Centra 112 sinoć oko 21.30. sati, 14. lipnja 2015. godine dvojica članova Stanice pomogli su u izvlačenju krava iz starog napuštenog bunara u Mirlović Polju. Prilikom kretanja po betonskoj ploči koja je bila postavljena na otvoru napuštenog bunara, ista je pukla te je životinja upala u bunar dubok cca 3 do 4 metra. U bunaru je bilo oko pola metra vode. Uz pomoć susjeda i vlasnika životinje, kao i korištenjem širokih traka koje su svezane na grani bagera, životinja je izvučena van živa i neozlijeđena. Intervencija je završila pola sata iza ponoći – kažu u HGSS-ovoj Stanici Šibenik.
Nije ovo prvi put da HGSS-ovci iz jama, bunara, špilja i rupetina spašavaju unesrećene životinje. Spasili su tko zna koliko štenaca i mačaka koje su okrutni vlasnici nemilosrdno udomili u nekoj kraškoj provaliji, te ih ostavili tamo da se snađu.
Dakako, poznato je kako HGSS najveći dio svog vremena i novca ljeti potroši na (avan)turiste koji se u alpinistički pothvat na Biokovo i Velebit upute u japankama i s bočicom vode od pola litre, ili na nadobudne penjače koji se, s rukama u džepovima, bez potrebne opreme, uzveru na opasno stijenje u Paklenici i drugdje, pa onda zovu upomoć.

Bez HGSS-a, na desetke budalastih turista bi bilo pokojno

Što je, tu je. Tko zna koliko su života do sada spasili pripadnici HGSS-a. Bez ekipe u crvenim uniformama već bi na desetke budalastih turista bilo pokojno, a da se ne govori o nebrojenim zimskim spašavanjima ugroženih osoba i planinara iz mećava i tome slično, djelovanja u poplavama itd. Ipak, premda prema sposobnosti, stručnosti i hrabrosti i organiziranosti nema adekvatnu zamjenu u državi, HGSS još uvijek nema zadovoljavajući tretman niti je njegov rad od državnih vlasti vrednovan onako kao to zaslužuju.
U svakom slučaju, spašena krava danas zadovoljno preživa i proizvodi mlijeko.
Inače, kako se predstavlja, Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnog značaja čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.
Prema ovoj definiciji, spašena krava spada u očuvanu imovinu.
Krava (ilustracija) - foto: Wikipedia

Krava (ilustracija) – foto: Wikipedia

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI