Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
KULTURA / SCENA
Luka Belani

Bloomsday u Puli:
Luka Belani pjeva Jamesa Joycea

Luka Belani

‘Na ‘Kindleu’ sam pronašao zbirku pjesama ‘Chamber Music’ za nula dolara i počeo čitati. Paralelno sam svirao gitaru i usput počeo pjevati’, otkrio nam je Belani.

Luka Belani

Luka Belani

Križevački kantautor Luka Belani, pionir današnje nabujale kantautorske scene, vraća se po drugi put na festival Bloomsday u Puli, koji će biti održan od 14. do 16. lipnja. U ponedjeljak 15. lipnja, nakon službenog otvorenja festivala koji slavi dan Jamesa Joycea, odnosno njegov epohalni roman „Uliks“, Belani će u intimnoj atmosferi caffea Uliks akusticirati uz ležerno pijuckanje koktela spravljenih prema sastojcima iz „Uliksa“.
Bloomsday je popularni naziv za 16. lipnja 1904. godine, dan kada je irski književnik James Joyce upoznao Noru Barnacle, svoju životnu družicu, što ga je potaknulo da upravo u taj dan smjesti radnju romana „Uliks“, a ove se godine navršava 110 godina otkako je u svom dobrovoljnom izgnanstvu živio u Puli (od listopada 1904. do svibnja 1905.). Bloomsday se u cijelom svijetu, pa tako i u Puli već tradicionalno obilježava čitanjem romana „Uliks“ naglas te izložbama, tribinama, predavanjima, skupovima i ostalim programima.
belani
Za obilježavanje Joyceovog lika i djela, Belani je 2013. uglazbio pjesmu iz Joyceove zbirke poezije „Komorna glazba“. Za nadolazeće peto festivalsko izdanje ponovno sprema glazbenu adaptaciju irskog modernista koji je dio svoje životne odiseje proveo upravo u Puli, 1904. godine.
– Na ‘Kindleu’ sam pronašao zbirku pjesama ‘Chamber Music’ za nula dolara i počeo čitati. Paralelno sam svirao gitaru i usput počeo pjevati. Pjesme su pod brojevima, mislim da se ’14’ ulovila s muzikom. To je bilo prije dvije godine, a za ovogodišnji Bloomsday isprobat ću još neke pjesme iz iste zbirke i izvesti ih u Puli – rekao je Luka Belani za TRIS.
Belani nakon dva albuma „B-Side of My Mind“ i „Changin’ Chapters“ i mnogobrojnih turneja po Europi, priprema treći studijski album s kojeg je nedavno predstavio singlicu „Carbon“.
– Krenuo sam snimati akustični album, ali ubrzo sam nabavio ebow i looper pa promijenio muzički smjer. Zatim sam se ulovio syntheva, bubnjeva, ritam mašine i uspio ga dovršiti. Trenutno se miksa sporim tempom, a takav je cijeli album – otkriva Belani.
U međuvremenu, Luka Belani i basist Marko Levanić pokrenuli su projekt The Basewalks koji zvuči ovako:
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI