Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Afera oko Mariborske banke dotakla šibenske i zadarske poduzetnike: Prodavali fikus firme s terenima na kojima se ne može graditi

Afera oko Mariborske banke dotakla šibenske i zadarske poduzetnike:
Prodavali fikus firme s terenima na kojima se ne može graditi

stanovanjski.kredit.ci.4755.1170.550Afera oko Nove kreditne banke Maribor već nekoliko godina potresa Sloveniju jer se radi o financijskom krahu druge najveće slovenske banke. Dio sumnjivih poslova odigravao se na zadarskom i šibenskom području, Mariborska banka je čudnim poslovima preko svojih fikus firmica ovdje izgubila oko 50 milijuna eura, a istraga oko toga i dalje traje.

Piše: Edvard Šprljan

logo.ci.5444.0.0 Sve je počelo na šibenskom području kad je od poznatog maslinara Vinka Gulina otkupljena njegova firma Maslina d.o.o. To je bio obrazac po kojem su potom još u nekoliko navrata kupovane tvrtke koje su imale u imovinu uknjiženo zemljište. Tvrtka je kupljena, a s njom i nekretnina, sve to kreditom NKBM, a usput je izbjegnuto plaćanje poreza. Revizija je kasnije utvrdila da je ta nekada dobrostojeća banka puno izgubila jer su poslovi s nekretninama bili vrlo rizični. Naime, na kupljenim se zemljištima nije ništa dogodilo, a novac je po svemu sudeći završio u privatnim džepovima negdje na inozemnima računima. Uključeni u sve te poslove sumnjiče se za pranje novca preko NKBM-ovih tvrtki-kćeri, osnovanih u Hrvatskoj. NKBM je zapala u takve teškoće da ju je zbog loših kredita i sumnjivih plasmana u Hrvatskoj morala dokapitalizirati država Slovenija. I sada se zbog toga provode brojne istrage.

NKBM je u Hrvatsoj ovakve poslove vodila preko novoosnovane tvrtke Multiconsult d.o.o. koji je kupljene tvrtke s terenima plaćao mnogo više od tržišne cijene. Na šibenskom području radilo se o terenu u blizini Jadrije, u vlasništvu Gulinove tvrtke Maslina, a u Zadru o nekadašnjem kamenolomu Jadrana koji je postao vlasništvo trvtke Bili galeb, te bivši tereni Vinilplastike i Kemoplasta u Murvičkoj.

Gulin i njegov maslinik na rubu Jadrije

Vinko Gulin za svoj maslinik na adminstrativnoj granici Vodica i Šibenika uz samo kupalište Jadrija godinama traži neku drugu namjenu

Počelo je s Gulinovom Maslinom d.o.o

Glavni operativac u većini poslova bio je direktor Multiconsulta Tomislav Blagus kojem Gulin prodaje Maslinu d.o.o. prije 11 godina. No kako se radilo o terenu od kojih 46 tisuća četvornih metara izvan građevinskog područja tu se nije mogla realizirati “namjeravana” gradnja apartmana. U međuvremenu se Gulin nekako izmigoljio, osnovao Maslinu plus d.o.o. a potom Olive garden d.o.o. s temeljnim kapitalom od 38 milijuna kuna. Na šibenskom području Gulin je poznat kao dobar maslinar, dobio je i neke međunarodne nagrade, no po slovenskim medijima se stalno spominje u kontekstu istražnih radnji oko NKBM i spornih kreditnih aranžmana. To što Gulin i dalje pokušava “utopiti” taj svoj maslinik uz samu zapadnu granicu kupališta Jadrija prema Srmi u našto drugo, za turizam, recimo za postavljanje montažnih kućica za koje ne treba ishoditi građevinsku dozvolu, samo je obrazac ponašanja jer ova slovenska istraga ide dalje.

Dado Jurjević prodao kamenolom kao građevinsko zemljište

Naime, donedavno je imovina nekoliko hrvatskih državljana uključenih u aferu oko NKBM bila blokirana, na temelju zahtjeva slovenskog Uskoka. No kako slovensko pravosuđe nije na vrijeme odradilo istragu, nije podignuta optužnica, tako da je skinuta blokada s ovih nekretnina. Uz Blagusa, i njegove poslovne partnere iz Zagreba Zorana Galića te nekadašnje misice sporta Vlatku Pavić Pivac, pod udarom ovih mjera je bio i Zadranin Damir Jurjević. Inače poznati vinogradar, sin nekadašnjeg moćnog osnivača Zadarkomreca Ante Jurjevića koji je prije petnaestak godina napravio “poslovno čudo” s fiatovim automobilima dok nije završio u dugovima od preko 1,5 milijardi kuna. Damir Dado Jurjević je od države u koncesiju dobio zemljište na kojem je posadio vinograde. Bilo je tu i dobrih rezultata, no čini se da je ipak cijeli posao više bio zbog dobivanja poticaja. Vjerojatno inače ne bi upao u posao s tvrtkom Bili galeb koja je nakon stečaja GP Jadran postala vlasnik nekadašnjeg kamenoloma. I prodala ga, zajedno s firmom, jasno uz kredit NKBM, slovenskom poduzetniku Samu Majcenovču. Majcenovič je teren kupio kao građevinsko zemjište a to je bio samo kamenolom, ne i građevinski teren. Određenu su ulogu u tom poslovnom aranžmanu, prema pisanju slovenskih medija, imale Jurjevićeve veze s nekadašjim glasnogovornikom Ratkom Mačekom, pa i sa samim Sanaderom.

Na Jurjevićevom terenu se također ne gradi (Foto: E. Šprljan)

Dado Jurjević je kroz tvrtku Bili galeb Slovencima prodao napušteni kamenolom kao građevinsko zemljište

– Podnio sam kaznene prijave protiv uključenih u taj posao i očekujem da će hrvatsko i slovensko pravosuđe odraditi sve kako treba-  kaže Majcenovič. Jurjević je Bilog galeba prodao Blagusu, a ovaj potom Majcenoviču, koji je u cijelom poslu ostao kratak za nekoliko desetaka milijuna eura. Jurjević se nedavno želio izvući i iz poslova s vinogradima, tražio je da mu se tereni na kojima je trebao podignuti vinograde prenamijene za potrebe postavljanja solarne elektrane, ali mu nije dozvoljeno.

Zadar projekt odnio NKBM 19 milijuna eura

Sličan je, ali malo složeniji, slučaj s terenom nekadašnjih tvornica u Murvičkoj ulici. Za kupnju tih 30 tisuća četvornih osnovana je tvrtka Zadar projekt, NKBM je u to uložila 19 milijuna eura, pripremljen je i urbanistički plan prema kojem je  trebalo niknuti stambeno naselje s 381 apartmanom, odnosno stanom, i svim potrebnim sadržajima, no do realizacije nije došlo jer je banka zapala u teškoće.

U međuvremenu se već godinama Zadar projekt želi prodati kako bi banka izvukla uloženo. Prema dostupnim informacijama sada je suvlasnik Zadar projekta tvrtka Ar plane iz Bistrice ob Sotli s više od 40 posto udjela, a po svemu sudeći i tu se radi o nekom špekulativnom izvoru jer tragovi ove tvrtke vode do Gibraltara i poslova s kockarnicama. Nedavno su u NKBM izjavili kako ni najnoviji pokušaj prodaje Zadar projekta nije uspio jer da ponude nisu bile “dovoljno ozbiljne”. Jedan od ponuđača, zadarski poduzetnik Duško Polovina Lungo, kaže kako ova banka očito ne zna kako nadoknaditi štetu koja joj je počinjena. – Poslao sam im pismo namjere za kupnju 106 stanova i 3000 metara četvorih poslovnog prostora za koje imam kupce, a oni to ne prihvaćaju, a to nanosi štetu i mojim poslovnim partnerima. Sve skupa će na kraju imati sudski epilog, kaže Polovina.

Teren u Murvičkoj ulici u Zadru (Foto: E. Šprljan)

NKBM je u kupnju terena na Murvičkoj uložila 19 milijuna eura, a godinama ne može naplatiti svoje ulaganje

Mariborska Večer navodi da postoji interes i konzorcija hrvatskih trtki za 200 stanova, ali ni s tom ponudom Slovenci nisu zadovoljni. I tako već skoro deset godina ogroman kompleks građevinskog terena s urbanističkim planom uređenja stoji neiskorišten, a slovenski organi još uvijek istražuju tko je tu kome namjestio koji posao i koliko je NKBM u cjelini oštećena. Slovenci provode istrage, a hrvatski “uspješni poduzetnici” umiješani u ove poslove strepe što će dalje od svega biti. Znaju već da ne mogu preko granice, da bi bili uhićeni, a skidanje blokade s imovine je možda samo međuigra do sudskog epiloga svih tih “uspješnih poslova”.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI