Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
KULTURA / REPORTAŽE
3D slike na splitskoj rivi: Iluzija traje dok ne počne kiša…

3D slike na splitskoj rivi:
Iluzija traje dok ne počne kiša…

Ovoga vikenda u Splitu je održan prvi 3D Street Art Festival.

6

Bilo je podne kad smo jučer stigli na splitsku rivu. Toplotni udar odrađivao je ono što se od njega i očekivalo, betonske ploče na rivi isijavale su koliko su mogle, turisti su omamljeni suncem ležali po klupama, Splićani su se posakrivali po hladovinama. A desetak dovoljno odvažnih uličnih umjetnika radilo je usred tog pakla. 3D Street Art Festival u Splitu uspješno je pokrenut iz drugog pokušaja!
– Lani festival nismo uspjeli realizirati, nismo namaknuli dovoljno sredstava. Krenuli smo entuzijastički, imali smo u planu dovesti vrhunske svjetske autore, sve smo dogovorili, međutim dogodio se slab odaziv sponzora. Morali smo odustati, zahvalili smo se sponzorima, vratili donirani novac – rekao nam Zoran Tadinac, predsjednik udruge Start i organizator festivala. – Ove godine smo odlučili festival napraviti na malo drugačiji način. Kako smo otpočetka bili u kontaktu s ekipom iz Beton festa iz Sarajeva, ostvarili smo suradnju s njima.
Na splitskoj rivi jučer su nastajale tri velike i nekoliko manjih slika sarajevskih umjetnika. Prolaznici su bili znatiželjni, nagađajući kako će koja slika izgledati u konačnici.
– Beton fest okuplja entuzijaste i umjetnike koji već četiri godine organiziraju natjecateljski tip ovakvog festivala. Zamolili smo ih da dođu, da uskoče na promociji 3D umjetnosti, jer smo nailazili na nerazumijevanje ljudi, što je normalno, budući da nitko nije bio siguran o čemu se tu zapravo radi. A radi se o velikim mogućnostima turističke i umjetničke promocije Splita, Dalmacije i Hrvatske – kaže Zorica Bonaći iz agencije Sonas, koja potpisuje produkciju festivala.
Organizatori 3d Street Arta u Splitu: Zoran Tadinac, Robert Žegarac (udruga Start), Tihana Vučica, Marijana Bubrić, Robert Žegarac (agencija Sonas), Zlatko Šljivnjak (Beton fest Sarajevo)

Organizatori 3d Street Arta u Splitu: Zoran Tadinac, Robert Žegarac (udruga Start), Tihana Vučica, Marijana Bubrić, Zorica Bonaći (agencija Sonas), Zlatko Šljivnjak (Beton fest Sarajevo)

Kemal Konaković, magistar Likovne akademije u Sarajevu jedan je umjetnika iz ekipe okupljene oko Beton festa, koji se jučer znojio na užarenoj splitskoj rivi. – Pravo sam zadovoljan organizacijom festivala u Splitu. Radimo jednu veliku sliku, jedan od naših boljih projekata – kaže Kemal, objašnjavajući nam dalje: – Sve je to pitanje perspektive, promatranja slike iz određenog kuta. Uvijek postoji točka odakle se linije vuku i sve je stvar teorije prostora.
– Odlučili smo educirati naše mlade umjetnike, koji nemaju znanja o anamorfizmu – nadovezala se Zorica Bonaći.
– O čemu?!
– Anamorfizmu! Tako se naziva ova vrsta umjetnosti. Naišli smo na oduševljenje dekana Likovne akademije u Splitu, tako da smo uzeli njihovih pet studenata, dali im prostor na rivi da izraze svoju kreativnost, ali i da se upoznaju sa stvaranjem 3D slike. Htjeli smo i pokazati da ulična umjetnost nije puko šaranje po zidovima i nije vandalizam, nego da zaista jest umjetnost.
13
Splitski studenti i gosti iz Sarajeva… Tek tada nam je postalo jasno! 3D Street Art Festival upravo se održava u gradu u kojem ne postoji niti jedan ulični umjetnik ovakvog tipa, da ne kažemo – anamorfnog.
– Pa da, i na razini Hrvatske poprilično se oskudjeva umjetnicima. Imamo samo jednog poznatog uličnog umjetnika, zove se Filip Mrvelj, dolazi iz Slavonskog Broda, a upisan je i u Guinessovu kniigu rekorda jer je napravio najdužu 3D sliku na svijetu – objašnjava nam Bonaći. Filip Mrvelj, nažalost, nije došao u Split. Trenutačno je u Francuskoj na velikom street art festivalu.
Cilj organizatora 3D Street Art Festival u Splitu je iduće godine napraviti natjecanje, gdje će umjetnici iz cijeloga svijeta doći i pokazati što znaju. Što se ovogodišnjeg festivala tiče, danas, u ovo oblačno nedjeljno jutro, sve slike na splitskoj rivi su gotove. Požurite ih pogledati dok još stignete, jer kao što je mudro zaključio organizator Street Arta Zoran Tadinac: – Ovo je umjetnost trenutka, padne kiša i ispere sve…
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI